ÜÇ KÖY İÇME VE SULAMA SUYUNA KAVUŞTU

ÜÇ KÖY İÇME VE SULAMA SUYUNA KAVUŞTU

Gündüzlü, Hilmiye ve Hamamlı köylerinin 30 yıldır kullandığı ve son yıllarda sürekli sorun yaşadığı içme suyu hattı ile Hilmiye köyün de 2 bin 500 dönüm araziyi sulayacak sulama suyu tesisinin yapımı tamamlandı. Toplam 578 bin TL’ye mal olan İçme su

Oylat yolu üzerinde bulunan Gündüzlü, Hilmiye ve Hamamlı köylerinin içme suyunu karşılayan 30 yıllık tesislerde yapılan yenileme çalışması sona erdi. Ayrıca Hilmiye köyünün sulama suyunu karşılayacak olan ve köy halkı için büyük önem arz eden sulama suyu çalışması da tamamladı.

Dün İlçe Kaymakamı Durmuş Gencer, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, Ak Parti Bursa Milletvekili adayı Hüseyin Şahin ve İl Özel İdaresi Başkan Vekili Murat Gültekin ile köy halkının ve AK Parti teşkilatının katıldığı törenle içme suyu hattı ve sulama suyu tesisinin açılışı yapıldı.

İçme suyu yenileme çalışmasının İl Özel İdare ve İler Bankası kaynakları ile 178 bin 600 TL’ye mal olduğu bildirilirken, Hilmiye köyü sulama projesinin ise 100 bini köy halkından olmak üzere toplam 400 bin TL’ye mal olduğu öğrenildi.

 

Alaçam yaylası Zindancık mevkiinden gelen ve 3 köyün içme suyunu karşılayan 23 kilometre uzunluğundaki 30 yıllık hattın 6 kilometrelik kısmında yenileme çalışması yapıldığı dile getirildi.

İçme suyu hattı açılışında konuşan Gündüzlü köyü Muhtarı Selim Çakmak, içme suyunun bundan yaklaşık 30 yıl önce geldiğini belirterek; “Ama hatlarımızda çürüme ve bozulma oldu. İçme suyu hattımız 2-3 yıldır Hilmiye köyü içerisinden geçiyordu. En az ayda 2-3 kez arıza çıkıyordu. Biz de Sayın Kaymakamımıza bu konuyla ilgili sıkıntılarımızı dilekçe ile bildirdik. İl Genel Meclis üyelerimizin destekleriyle birlikte  suyumuzun 6 kilometrelik hattını değiştirdik. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Hamamlı köyü Muhtarı Recep Ötünmek ise; köy halkı için büyük bir sorun olan içme suyunun çözüme kavuştuğunu kaydederek, “Verdiğimiz dilekçeyle Kaymakamımız ve İl Genel Meclis üyelerimiz çok yakından ilgilendiler. Şu anda suyumuzu rahat rahat içiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Mezit Ve Bahariye Köy Gruplarına Da Su Müjdesi

İl Özel İdaresi Başkan Vekili Murat Gültekin, Hilmiye, Gündüzlü ve Hamamlı grup içme suyunun 30 yıl önce yapılan tesisatının bu gün 178 bin 600 lira artı KDV bedeli ile değiştirdiklerini söyledi. Bununla ilgili yapılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar su depolarının yenilendiğini, bunun haricindeki kaynaklarda da iller bankası kaynakları ile yatırımlar yapıldığından bahsetti.

İlçe Kaymakamı Durmuş Gencer ise, yenilenen hattın 3 köyün içme suyunu karşılayan hat olduğunu hatırlatarak; “Ben İnegöl’e geldiğimden beri söyledikleri bir laf vardı; ‘Suyun içerisinde susuzluk olmaz’. Ama bir maliyet gerekiyordu. Sağ olsun İl Genel Meclis üyelerimiz bu konuyu sıkı bir takibe aldı. Bu yıl tamamladılar. Hatlar komple yenilendi. İçme suyu tabi ki çok önemli. Ben İnegöl’e geldiğim zaman bir köyümüz hariç bütün köylerimizin içme suyu var diyorduk. O köylerimizin de içme suyunu tamamlamıştık. Bu köyümüzün içme suyunu da tamamladıktan sonra hiçbir köyümüz kalmamıştı, ama takdir edersiniz ki, yenileme çalışmaları ve yeterli olmadığı zaman takviyeler sürekli devam ediyor. Faaliyetlerimiz sadece burası değil. İnşallah KÖYDES dediğimiz programımızdan Mezit grubu dediğimiz 7 köyümüzün içerisinde bulunduğu köylerimizin içme sularının daha kaliteli olması için arıtma çalışmaları yapıyoruz. Yine Bahariye grubu dediğimiz 4 köyümüzün içme suyunu bir itilaf vardı, o itilaf nedeni ile içme suyunu bağlayamıyorduk. O itilaf çözüldü ve şimdi 4 köyümüzün içme suyunu kaynağa bağlayacağız. Yine buradaki Hilmiye köyümüzün deposunu yenileyeceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Daha iyiye, daha güzele doğru gideceğiz” diye konuştu.

Boğazköy Barajı Pazar Günü Açılacak

İçme suyu hattındaki açılışın ardından Hilmiye köyü sulama suyu hattı açılışına geçildi. Saniyede 10 litre su basıncı bulunan kaynak suyunun 9 bin 600 metreden Oylat deresi kayadibi mevkiinden getirildiği öğrenilirken, bu suyun 2 bin 500 dönüm araziyi sulayacağı bildirildi. 300 bin TL’si İl Genel Meclisi ve 100 bin TL’si köylüler tarafından imece usulü ile karşılandı. Buradaki açılışta konuşan Kaymakam Gencer, İl Özel İdaresi projesi dahilinde sulama suyu projesinin yapıldığını ifade ederek; “Bu sulama suyu yaklaşık 2 bin dönüm araziyi sulayacak. Tabi bunun devamı da olacak inşallah. Hamamlı köyümüzde de bu projenin devamı olacak. Bu yıl İnegöl sulama açısından şanslı. Babasultan barajı yapıldı, adı Babasultan barajı ama 6 bin hektar arazi İnegöl’de sulanacak. Pazar günü de inşallah Boğazköy barajı açılacak. Onun da gövdesi bizde, elektrik üretilecek ama Yenişehir ovasındaki arazileri sulayacak. İnegöl sanayi şehri olmasına rağmen önemli bir de tarım ilçesi” dedi.

2011 Yılında En Büyük Sulama Yatırımı İnegöl’e

Hilmiye köyü Muhtarı Mustafa Şen, Hilmiye sulama suyunun 9 bin 600 metre kapalı devre ile yapılmış bir proje olduğunu belirterek; “İlk zamanlar bunun yapılması imkânsız olarak gözüküyordu. Bunun yoluna izin verilmemişti. Ama uğraşlar sonucunda biz 9 bin 600 metre boruyu aldık, bu gün de suyu köy halkımızla buluşturduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İl Özel İdaresi Başkan Vekili Murat Gültekin de; bu tesisin devlet millet el ele şeklinde yapılan bir tesis olduğunu söyledi. Proje kapsamında en önemli örneklerden birinin bu olduğunu kaydeden Gültekin, “9 bin 600 metre İl Özle İdare’den verilen malzeme ve boru karşılığında Hilmi köyü, köy muhtarlığı ve köy tüzel kişiliği olarak yaklaşık 100 bin TL kendi ceplerinden imece usulü para harcayarak tesisi hizmete geçirdiler. Böylece Bursa bölgesinde en büyük sulama yatırımını 2011 yılında İl Özel İdaresi tarafından İnegöl ilçesi alacak. Bunun maliyeti de yaklaşık 2 milyon liradır” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00