www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ücretsiz Servisler Zarar Veriyor

Ücretsiz Servisler Zarar Veriyor

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, AVM ve büyük marketlerin personel taşımak için aldıkları ruhsatla müşteri taşıdıklarını, bu ücretsiz servislerin dolmuşçu, taksici ve hak otobüsü esnaflarına zarar verdiğini söyledi.

Taşımacı esnafı üzerindeki haksız rekabetin bir an önce son bulması gerektiğini ifade eden İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, ?Söz konusu AVM´ler kendi adına tescilli araçlarıyla yine aynı AVM´ler SSK´lı personel ve işçi servisini, Büyükşehir Belediyesinin servis araçları hizmet yönetmeliğinde belirtilen kanun çerçevesinde kullanabilirler. AVM´ler, büyük marketler ve sosyete pazarları daha önce sınırlama getirilmesine rağmen personel taşımak için aldıkları ruhsatla müşteri taşıyorlar. Vatandaşlar, AVM´ye gitmese bile o bölgedeki işlerini halletmek için AVM´lerin ücretsiz servislerini kullanıyor. Dolmuşçu, taksici, halk otobüsçü esnafı bu durumdan büyük zarar görüyor. Denetimler sıklaştırılmalı ve taşımacı esnafımız üzerindeki haksız rekabet bir an önce engellenmeli? dedi.

 

TAŞIMACI ESNAFINA ADETA RAKİP OLARAK ÇALIŞIYORLAR

AVM servislerinin müşteri çekmek için usulsüz taşımacılık yaptığını belirten Bahattin Korkmaz, ?AVM yönetimlerinin bu taşımacılık faaliyetlerinden dolayı vergi mükellefi olmaları gerek. Personeli taşımak için ruhsat alıp müşterilere hizmet eden servisler amaç dışı kullanılıyor. Üstelik AVM´lerin birçoğu, taşımacılık faaliyeti yaptıkları güzergâhlar ile saatleri internet siteleri üzerinden açıkça ilan ediyor. Periyodik aralıklarla hareket edip adeta taşımacı esnafa rakip olarak çalışıyorlar. Bu servislerin sayısı ve ulaşım ağları da günden güne genişliyor. Ancak bu adil bir uygulama değil. Çünkü Katma Değer Vergisi Kanunu´na göre bir hizmet ücretsiz dahi verilse o hizmetin emsal değeri üzerinden bir ücret alınmış gibi vergisinin hesaplanıp devlete ödenmesi gerekir? şeklinde konuştu.

 

DENETİMLER ARTIRILMALI

Ücretsiz servislerin taşımacılık faaliyetlerinden dolayı vergi mükellefi olmaları gerektiğini söyleyen Korkmaz, ?AVM yönetimleri, taşımacılık faaliyetlerinden dolayı vergi mükellefi olmalı. Maalesef bu konudaki denetimler yetersiz kalıyor. Sorunu daha önce de gündeme getirdik, bazı düzenlemeler yapıldı ancak personel taşımacılığı adı altında müşteri taşımaya devam ediyorlar. Birçok AVM servisinde müşterilerin alışveriş yaptıklarını gösteren fatura, fiş ve benzeri belgeler de sorulmuyor. Vatandaşlar taksi, dolmuş, otobüs yerine ücretsiz servise binip işlerini hallediyorlar. Kaçak olarak faaliyet gösteren bu servisler acilen kaldırılmalı. Zaten akaryakıt fiyatları altında ezilen taşımacı esnafı bir de ücretsiz servisler yüzünden müşteri kaybederse evine ekmek götüremez hale gelir? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51