www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Üretici Kan Ağlıyor

Üretici Kan Ağlıyor

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, ürünlerin satılmaması nedeniyle 800 ton kapasiteli buzhanenin 700 tonunun dolduğunu ve şimdiye kadar hiç bu seviyede bir doluluk yaşamadıklarını belirterek zor durumda olduklarını ifade etti.

Bursa Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Osman Özkan, hasadın veriminden memnun olmasına rağmen toplanan şeftalinin satılamamasından yana dertli olan İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret etti.

MERKEZ BİRLİĞİ ÇATISI ALTINDA BİRLEŞMEMİZ LAZIM

Ziyarette konuşan Bursa Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Osman Özkan, ?Öncelikle merkez birliği çatısı altında birleşmeyi öğrenmemiz lazım. Üreticilerimizin sorunları çözmemiz için öncelikle bu konuyu halletmeliyiz. Birleştiğimiz zaman ürünümüzün yüzde 20-30´unu kendimiz pazarladığımız da bu sıkıntıları yaşamayacağımıza ben inanıyorum. Yani bunu mutlaka başarmamız lazım. Bu birliği sağlayamadığımız durumda tüccarlara kalırsak sonumuz hep bu olur.?

YÖRESEL ÜRÜNLERİN DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENMESİ LAZIM

?Ben de yeniyim. Başkan olalı daha 3 ay oldu. Şuanda bu yönde çalışmalara başladık. Bunu başarırsak ürünlerimizin bu kadar taban fiyatlara düşmeyeceğine inanıyorum. Yöresel ürünlerin devlet tarafında desteklenmesi lazım. Her yerde her ürünün ekilmemesi gerekiyor. Avrupa olan sistemin burada da uygulanması gerekiyor. Diyelim ki, İnegöl´de armut ve şeftali oluyorsa, Bursa bölgesinde ki diğer ilçelerde farklı ürünlerin, yöresel ürünlerin ekilmesinin sağlanması gerekiyor? dedi.

RUSYA OLAYI SİYASİ BİR OLAY

Rusya´yla yaşanan ihracat sıkıntısını da değerlendiren Özkan, ?Bu siyasi bir olay... Birlik olarak bizlerinde yapabileceğimiz bir şey yok. Zaten zaman yetersiz ve sezon içerisinde yapabileceğimiz bir şey yok. Ama ilerleyen günlerde düzelip, daha iyi olacağına inanıyoruz? şeklinde konuştu.

ZOR DURUMDAYIZ

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu ise, ?Yaklaşık bir hafta önce hasadına başladığımız şeftalide fiyatlar beklediğimiz seviyedeydi. 1,7-1,8 lira arasında şeftalimizi satarak piyasaya yolluyorduk. Son 3-4 gün içinde ihracatta da bazı sıkıntılar yaşandığı için fiyatlar 1-1,2 lira arasına düştü. Üretici olarak bu bizi gerçekten zor duruma düşürdü. Bizim birleşmekten başka çaremiz kalmadı. En azından malımızın yüzde 20-30´unu kendimiz pazarlamalıyız.?

SOĞUK HAVA DEPOLARI DOLDU

?Şuanda şeftalinin üreticiye maliyeti 80 kuruş ile 1 lira arasında. Üretici de fiyatlar yükselir umuduyla ürünlerini soğuk hava depolarına koyuyor. Şuanda buzhanemiz hemen hemen dolma seviyesinde. 800 ton kapasiteli buzhanemizde 500 ton şeftali ve 200 ton armut var. 100 tonluk bir boşluk kaldı. Bundan önceki senelerde hiç bu şekilde olmamıştı. Genelde şeftaliyi piyasaya yollardık ve çok az kısmı buzhaneye konulurdu. Ama bu sene tam tersi oldu.?

ÇEŞİTLİLİK SORUN OLUŞTURUYOR

?Bizim şeftali de yaşadığımız sıkıntılardan bir tanesi de; çeşitliliğin çoğalması. Gerçekten şeftali de çok çeşit var. Şuan şeftali üretiminde hiç boşluk yok. Şeftali çeşidinin biri bitiyor ve akabinde hemen diğeri başlıyor. Birinin tadı farklı, birinin rengi farklı. Artık kendi yöremize has ürünlere dönmek zorundayız? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19