www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÜRETMEDEN YAŞAMA İMKÂNIMIZ YOK

ÜRETMEDEN YAŞAMA İMKÂNIMIZ YOK

İGİAD´ın düzenlediği programda İnegöllü işadamlarıyla buluşan Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, üretmeden lüks yaşama imkânının olmadığını belirterek, sermayesini yükseltmeden lüks tüketime dalan tüm girişimcilerin sonunun hüsranla b

İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) tarafından gerçekleştirilen ?Tecrübe Alıyoruz? programının konuğu olan Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, işadamı ve girişimcilere önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Önceki akşam OSB Müdürlüğü Konferans Salonu´nda düzenlenen programın açılışında kısa bir selamlama konuşması yapan İGİAD Başkanı Hakan Özdemir, ?Hüseyin Özdilek´in bize vereceği tecrübelerden ne kadarını alabilirsek bize oldukça fayda sağlayacaktır? dedi.

AÇ YATMAK İNSANA ÇALIŞMANIN YOLUNU GÖSTERİR

Özdilek markasının geçmişten günümüze gelişini anlatan sinevizyon gösteriminin izlenilmesinin ardından kürsüye çıkanÖzdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, ?1995 yılında iplik, 2005 yılında boya baskı fabrikasını kurduk. 2007 yılında İnegöl AVM´yi kurduk ve İnegöl ile ilişkimiz bu şekilde devam ediyor. İnegöl ve Bursa olarak aynı memleketin suyunu içiyoruz. Sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.Bir fani olarak Allah bizi bu dünyanın en egemen gücü olarak yaratmış. Tüm canlılar bizim emrimizde. Her hayvanı terbiye ediyoruz. Buna şükretmemiz lazım. Bütün canlılar ekmeğinin peşindedirler. Kuşlar önce ağızlarıyla yavrularını beslerler, sonra kendileri beslenirler. İnsan da tek başına yaşayamaz. Aile içerisinde yaşamak durumundadır. Reşit hale gelene kadar anne-babası ona bakar, terbiye, eğitim verir. Eğitimler pratiğe açılır, iş hayatında da pratiği öğrenir. Anne-baba terbiyesi insan hayatında çok önemlidir. Hiçbir anne-baba evladına kötülüğü öğretmez. Evladının kendi ayakları üzerinde hayatını kazanmasını isterler. Bizler de bu yolda mücadele ederiz. Bu salonu dolduran arkadaşlar seçim olarak girişimciliği seçmişler, güzel bir hayat mücadelesi yolu. Mücadele ettiğiniz girişimcilikte kâr oranı belli değil, belki zarar edeceksiniz ama bu riski göze alıp elinizi taşın altına koyarak mücadelenize başlamışsınız. Belki ilk olarak benim gibi bir yerde çalışarak işe başladınız. Yaz tatillerinde kiremit fabrikalarında çalıştım, tütün işi yaptım, çakmak taşı sattım. Kiremit fabrikasına bile torpille girebilmiştim. Bunlar zor ama onurlu şeyler. Hiç kimseye muhtaç olmadan ekmeğini buluyorsun, bulamazsan komşudan istiyorsun. Komşu veriyor ama 1. ekmeği ödemediysen 2. ekmeği isteyemiyorsun ve aç yatıyorsun. Aç yatmak insana bir derstir. Çalışmanın yolunu gösterir. İnsan aç kalabilir ama sevgisiz kalmasın, anne-baba, akraba sevgisi olsun, huzur, ahenk içinde birbirimizi severek yaşayalım. Allah´ın nimetleri hepimize yeter.?

HIRS, MANTIĞIN ÖNÜNE GEÇERSE HÜSRANA UĞRATIR

?Dünyada 3 tür ülke var, geri kalmış, gelişmekte olan, gelişmiş ülkeler. Geri kalanların çoğu diktatörlükle, gelişmekte olan ve gelişen ülkelerin tümü demokrasiyle yönetiliyor. Mutlakıyet, meşrutiyet, cumhuriyet yönetimleri var. 3´ünü de yaşamışız sonunda cumhuriyetle yönetilmeye başlamışız. Cumhuriyetle serbest piyasa ekonomisi ayrılmaz bir bütündür. Serbest piyasa ekonomisinde herkes hangi mesleği seçerse seçsin o konuda kanunlar çerçevesinde üretim yapabilir. Kanun ne diyor? İstihdam yapıp sigortayı ödeyeceksin, vergiyi vereceksin, kıdem tazminatını vereceksin, sen ayırırsan ihbarlı ayıracaksın. İş kanunda bunların hepsi yazılı. Girişimcinin kural ve kaidelere dikkat etmesi lazım, ancak öyle işini kurumsallaştırabilir. Hırs, mantığın önüne geçerse, çok para kazanmaya bakarsan hüsrana uğrarsın. Para amaç değil araçtır. Sermayeyi kuvvetlendirmek önemli ama bunun için ürettiğiniz malı pazarlayacaksınız. Pazarlamak için müşterinin talebi olması lazım. Talep nasıl olmalı? Rakibe nazaran daha kaliteli mal üretmeniz lazım. Rakibe göre daha planlı mal üretmek araştırma, geliştirme, optimal maliyetle malı üretmeniz lazım. Bunun için organizasyon şeması lazım. KOBİ iseniz buna göre organizasyon şemanız olması lazım. İşin gelişimine göre bu şema da genişleyecek. Bununla ilgili danışma firmaları var. İşe göre adam alın, adama göre iş veremezsiniz. Siz müşteri adına ürün üretiyorsunuz. Yaptığınız ürün müşteri tarafından beğenilirse marka olabilirsiniz. Marka olabilmeniz için organizasyon şeması planlamanız gerekir. Hammaddeyi ne kadara, nereden alacaksınız, satın alıcı ahlaklı mı ona bakacaksınız. Bunların ahlaklı olabilmesi için önce sizin ahlaklı olmanız lazım. Bana gayrimeşru gelsin ama bana gayrimeşru hiçbir iş yapılmasın diyemezsiniz. İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batıracaksın, dürüstlükten ödün vermek, hırsa kapılmak yok. Mobilya mı yapıyorsun? En iyi sandalye, masayı Alman teknik mi yapmış? Alman tekniğin masası, sandalyesi 5 sene de geçse gıcırdamıyorsa doğrudur, bunu nasıl yaptığını araştır. Eğer masa, sandalye yapacaksan rakipten daha kaliteliyi daha ucuza yapmaya çalış. İtalya´nın mobilyada 20 milyar dolar ihracatı var. Oradaki işçilikler Türkiye´den daha pahalı. O zaman Türkiye, Avrupa´da İtalya´nın yerini alabilir. Bunun için dil bilmemiz lazım. Kaçınız dil biliyor? Dil öğrenin. Bir pazarlamada müşteri üreticinin ağzından tanırsa çok daha fazla oluyor. Ben bunun ezikliğini her zaman yaşadım. Bir İngilizce bilseydim çok daha fazla iş yapabilirdim.?

ÜRETMEDEN LÜKS YAŞAMA İMKÂNIMIZ YOK

?Dünya global. Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nde ticaretin sınırı yok. Doğru malı doğru şekilde üretirseniz, ülkenizin ihtiyacı olan dövizi sağlar ve ihtiyaçlarını karşılar, ülkenin gelişmesini sağlarsınız. GSMH üretimden daha fazla tüketim olmayacak, ara malına ve yatırım malına tüketim gelecek, tüketimi kontrol altında tutacağız. Yoksa ülkenin borçlanması devam eder. Borç yiyen kesesinden yer. Borçlanmamak için daha fazla üretmemiz lazım. Sanayide üretim yapacağız. Gelişmiş ülkelerde çalışan nüfusun yüzde 40´ı sanayide, yüzde 40´ı hizmet sektöründe yüzde 10´u tarımda çalışıyor. Bizde yüzde 25 tarımda çalışıyor. Makine yapan fabrikaları Çin´e kaptırdık. Biz o fabrikaları burada yapmalıyız. Globalleşen dünyada uluslararası kalitede bir asansör ve yürüyen merdiven yapamadık. Bunun gibi nice örnekler var. Hizmet sektörümüz yüzde 50´ye yakın. Kayıt altına alınan perakendecilikle bunun yüzde 40´a inmesi lazım. Tarım sektöründe çalışan insanımızın eline bir şey geçiyor geçmiyor belli değil. Bursa´nın insanları bu konuda şanslı. Yenişehir´de hayvancılık yapıyoruz, doğru arpayı alıyoruz, 3 bin baş hayvan büyütüyoruz. Yoncayı kendimiz üretiyoruz. Yaptığımız işin maliyetini bilip verim alıyoruz. Köylü 10 tane hayvan büyütüyor ama verim alamıyor. Kooperatifler gelişse Hollanda gibi tarımımızı da geliştiririz. Hollanda´da maksimum 500 başa kadar müsaade ediyorlar. Çünkü tabana yaymak istiyorlar. Orada yetişen hayvanların sütünü ya devlet, ya özel sektör alıyor. Devletin fiyatını beğenmeyen özel sektöre, özel sektörün fiyatını beğenmeyen devlete satıyor. Burada devletin yön gösterici olması lazım. Mukayeseli üstünlükler teorisine göre üretmeden lüks yaşama imkânımız yok. Borçlanarak refah seviyemiz artar. Borçlanarak artarsa, borcu veren zamanı gelince ister, parayı döndüremezseniz Yunanistan gibi büyük sıkıntılar yaşarsınız. Önce ihtiyaçlarımızı tespit edeceğiz. İnsan annesinden doğduğunda önce süt, su ihtiyacını karşılar. Sonra annesi onu örter, soğuktan-sıcaktan korur. Ondan sonra beşiğe koyarak korur. Bu ihtiyaçları asgari şartlarda kimseye muhtaç olmadan sağlayan insan ister asgari ücretle çalışsın ister işveren olsun lükse dalmayacak. Önce temel ihtiyaçlarını karşıladığı için onurlu yaşamaktan zevk alacak. Daha sonra yaşam kalitesini yükseltecek. Önce sermayesini geliştirmeden bunları yapan tüm girişimciler hüsrana uğrar. Parayı kazanmanın amacı önce marka olmak olmalı. Bunun için de arkanızda çalışan insana kendinizi iyi anlatmanız lazım. Bu iyi ahlaklı, belirli eğitim seviyesine erişmiş, vizyonu, misyonu, çalışma hırsı, inancı olan biri olmalıdır. Onun yaşam standardını da artırmak zorundasınız. İyi ücretler vermek zorundasınız. Hasta olduğunda gidip evinde ziyaret etmeli, düğünü olduğunda başta siz gitmelisiniz. Her türlü olayda aile ferdi gibi hareket etmelisiniz ki o da diğerlerini şirket kültürünü aşılasın.?

HER ŞEYİ PLAN DÂHİLİNDE YAPIN

?Çalışan kolay bulunur. Plansızlık yaparsan, bütçeni denk tutmazsan çalışan pahalı gelir. Önce eğitim al. Şirket nasıl sevk edilir onu öğren. Brüt kâr ne, ham maddenin maliyeti ne, net kârın ne, ne kadar gidiyor hepsini bilmek mecburiyetindesin. Bunların her ay hesabını yapacaksın. Yapmak için de Ahmet´in, Mehmet´in oğluna güvenmek zorundasın. Kardeşin de olabilir. Kapris yapıyorsa, doyurayım diye tutuyorsan batarsın. İşyerinde bir horoz öter. Birinin kararlılığına diğeri hayır demeyecek. En kötü karar kararsızlıktan iyidir, karar verene herkes saygı duyacak. Bunların hepsi sürdürülebilir şekilde devam edecek. İşinizi seviyorsanız başarılısınızdır. Lüksü seviyorsanız kesinlikle işinizde başarılı olamazsınız. İşi genişletirken amacınız dünyayı gezmekse plan içinde yapın ama önce işinizi yapın. İş planlamasından ödün veremezsiniz. İşiniz varken tatile gidemezsiniz. İşiniz varken eğlenceye gidemezsiniz. İşiniz varken ?önemli değil, 1 saat sonra randevuya giderim´ diyemezsiniz. Başak veren buğday gibi eğilmesini bileceksiniz. Hünerin sadece kendinizde olduğunu sanmayın. Doğru malı doğru rafta doğru satıcıyla buluşturacaksınız. Sonra kısmete bırakacaksınız. Öğreneceksiniz, kendinizi geliştireceksiniz. Siz bir fanisiniz. Doğdunuz, büyüdünüz, Allah verirse çoluk çocuğa kavuştunuz, zamanı gelince dünyadan göçüp gideceksiniz. Gelişmiş ülkenin de gelişmemiş ülkenin de insanına hastalık geliyor. Mücbir sebeplerden gelen sorunlardan korkmayın. Bunlar nelerdir? Yangın, sel felaketi, krizler?Kâr zararın ortağıdır. Kontrol altındaki zarar, zarar değildir. İyi işletmecilik yapamadığınız, zararın nereden geldiğini tespit edemediğinizde o zarardan korkun. Tedbirini alır, hesaplar yapar, o zararlardan kurtulursunuz. Özdilek´te yılsonu itibariyle 8 bin 500 kişi çalışmaya başlayacak. 180 milyon TL maaş, 150 milyon TL vergi ödeyeceğiz. 2 senede Uşak´ın vergisini karşılıyoruz. Petrol ülkesi değiliz, üretmek mecburiyetindeyiz. Japonya yüzde 35´lik toprak alanında oturuyor. Japon dünyanın her yerinde turist olarak da en fazla harcayan oluyor. Ama plan dâhilinde harcıyor. Bu kadar hammaddeyi dışarıdan almasına, petrol üretmemesine rağmen bu insanlar bu işi nasıl yapıyorlar? Etik değerlere çok önem veriyorlar. Orhangazi Köprüsü yapıyorlardı, halat koptu Japon mühendis intihar etti. Böyle bir iş disiplini içinde ulus var. Bu ulus örnek alınması gerekirken yanlış, plansız uluslar mı örnek alınacak. Mustafa Kemal Atatürk ?tek bir şeye ihtiyacımız var, çalışkan olmak´ diyor. İnsan olmanın nedeni verimli olmaktır. Günün 8 saatini kesin organize olarak işe harcamanız lazım. Yetkili kişiye işi vermekle yükümlüsünüz. İşiniz organize olduğunda diğer 8 saati eşinize, dostunuza, hobilerinize ayırabilirsiniz. Diğer 8 saati de kesinlikle uyumaya ayırın. Bu şekilde hayatınızı tatil ve hastalık hariç düzenli şekilde devam ettirmelisiniz.?

SİYASET VE BÜROKRASİ BİZE DESTEK VERMELİ

?İnsanlar emekli olmayı istememeli. Yaş da eskiye nazaran uzadı. 55-60 yaşındayken yaşlı adam deniyordu, şimdi 75 yaş ortalaması normal kabul edilmeye başlandı. Uzarken de hayatı mücadele değil, mücadeleyi hayat olarak görüp bunları genç nesillere aktarmamız lazım. Siyaset de bürokrasi de bize destek olacak. Gelecek nesillerin huzur içinde yaşaması üretime bağlı. Bürokrat bizi vergi kaçıran bir unsur olarak görmeyecek. Peşin hükümle bürokratik engel ortaya getirmeyecek, inceleyecek. Getirirse tüyü bitmemiş yetime hakkı geçer. Ülkemizi sevip en iyi şekilde üretimleri yapacağız, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine hep beraber çıkacağız? ifadelerini kullandı.

İSTANBUL VE ANKARA´YA DA AÇIN

Özdilek son olarak, Mobiliyum AVM´nin İnegöl´e çok değer kattığını ve muazzam bir proje olduğunu belirterek aynılarının İnegöllü mobilyacılar tarafından İstanbul ve Ankara´ya da açılması önerisinde bulundu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25