USULSÜZ İHALE İDDİASI

USULSÜZ İHALE İDDİASI

İnegöl Belediyesi’nin Atatürk Bulvarı’nda yapımı süren katlı otopark inşaatının ihalesinde usulsüzlük yaptığı belgelerle açıklandı. CHP Belediye Başkan adayı Şevket Mollaer ve MHP Belediye Başkan adayı Fikret Fidan, konuya ilişkin çarpıcı açık

 

İnegöl Belediyesi’nin Atatürk Bulvarı’nda yapımı devam eden katlı otopark inşaatının ihalesinde usulsüzlük yaptığı iddia edildi. Usulsüzlükler dün belgeleriyle de açıklandı. Söz konusu otoparkın ihalesine giren iki firmanın da aynı adres, aynı telefon numaralarını kullandığının tespit edildiği, hatta firma ortaklarının da aynı kişiler olduğu açıklandı. Konuyu CHP İnegöl Belediye Başkan adayı Şevket Mollaer ve MHP İnegöl Belediye Başkan adayı Fikret Fidan farklı platformlarda değerlendirip çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AKTŞA KONUYU SAPTIRIYOR

Belediye’nin usulsüz ihale iddiaları ile ilgili CHP Belediye Başkan adayı Şevket Mollaer, dün parti binasında basın toplantısı düzenledi. Mollaer, farklı konulara da değindiği basın toplantısında yeşil alanların satılmasına ilişkin konuda şöyle konuştu: “3 Belediye Başkan adayı olarak çıktığımız televizyon programında Sayın Alinur Aktaş’ın yeşil alanları hangi amaçla sattığını sormama rağmen, bu konuda bize bir açıklama yapmadı. Ben burada yeşil alanlarla ilgili Turgutalp Mahallesi’nde Hacer Salih Yıldız okulunun karşısındaki alan diye nokta olarak gösterdim. Ayrıca tekel depolarının bitişiğindeki alan olarak gösterdim. Ben buraları belirtmeme rağmen Alinur Aktaş bugün gazetelerde çıkan açıklamalarında; “İnegöl’de yeşil alan hiç yok, yeşil alanların hepsini sattılar dediler. Bunu söylüyorsan neresi olduğunu da söyleyeceksin” dedi. Ben burada nokta olarak göstermeme rağmen hedef şaşırtmak için Alinur Aktaş bunları söyleyeceksin diyor.”

RAHATSIZ EDİCİ DETAYLAR VAR

Katlı otopark ile alakalı da belgeleri göstererek usulsüzlüğü açıklayan Şevket Mollaer, “Atatürk Bulvarı üzerindeki katlı otoparkın ihalesinde bir takım rahatsız edici detaylar gördüm incelediğim dosyada. Bu rahatsızlıkları da açıkladım. Nedir bunlar; Atatürk Bulvarı üzerindeki AVM, butik otel ve otopark inşaatı 19 Şubat 2013 tarihinde ihalesi yapılmış. İhaleye Bora Yapı firması 4 milyon 560 bin TL teklif vermiş, Meskan Yapı 4 milyon 600 bin lira teklif vermiş. İhaleyi Meskan firması almış. 31 Ekim 2013 tarihinde inşaatın bitmesi gerekirken, 3 Şubat 2014 tarihinde bu firma bitiremediğinden Burkas diye başka bir firmaya ihale devredilmiş. Bu devir ancak ita amirinin emri ile yapılabilir. Devir alan firma ile ihaleyi alan firmanın yetkili kişisi aynı olduğuna göre, inşaatın teslim tarihinden sonra teslim edilmemesi, 4 aylık gecikmeye rağmen siz ita amiri olarak siz hangi ilişkinizle devir sözleşmesini imzaladınız. Bunlar olurken, meclisteki AK Parti, MHP ve Saadet Partisi meclis üyeleri neredeydi, neden bunu sorgulamadılar. Bu devrin yapılmasının sebebi nedir? İki firma girmiş, bir firma kazanmış ama sonuçta bu firma işi zamanında bitirememiş ve bir üçüncü firmaya ihale devrolmuş” dedi.

207 BİN TL KAMU ZARARI TAHSİL EDİLDİ Mİ?

Alinur Aktaş’a yönelik “Gecikme nedeni ile sözleşmeye göre cezai işlem uygulandı mı?” sorusunu yönelten Mollaer, “İhale sözleşmesindeki her takvim günü için ihale bedelinin 10 binde 3’ü kadar, yani günlük bin 380 TL, 5 aylık 207 bin TL kamu zararı tahsil edildi mi? İnegöl halkı adına kesilen cezanın tutanağının belgesini görmek istiyoruz” diye konuştu.

FİRMALAR AYNI KİŞİLERİN

İhaleye katılan iki firmanın da aynı adres, aynı telefon ve aynı kişilerin ortak oldukları firmalar olduğunu vurgulayan Mollaer, “Bu belgelerde de adreslerin, telefonların aynı olduklarını görüyoruz, aynı kişiler. Ayrıca devredilen firma Burkas da aynı kişilerin. Ne kadar tesadüf değil mi? Sayın Başkan, bu ihalede hukuka uygun rekabet koşullarını sağladınız mı? Biz İnegöl halkı adına soruyoruz. Bu ihale yasasına uygun bir ihale mi? burada açık seçik ki ihale dosyasını verirken her iki firmanın da adres bilgilerinin aynı olduğu orada ihale dosyasına bakan memur arkadaşlarımız görüyordur. Buna rağmen bu ihaleyi neden gerçekleştiriyor. Yeni bir ihale açılması gerekmez miydi? Siz vicdanen rahat mısınız?” açıklamalarında bulundu.

NEDEN BU YEŞİLE DÜŞMANLIK

Katlı otopark inşaatı sırasında kesilen ağaçlarla ilgili de eleştirilerde bulunan Şevket Mollaer, “Katlı Otopark’ın önünde kesilen ağaçların köklenerek başka bir yere dikildiği açıklanmıştı. Ancak şuanda kesilen ağaçların kökleri inşaatın önünde duruyor. Yani çam ağaçlarının hiçbiri sökülmemiş, kökleri yerinde duruyor. Bina yapılırken bir metre geri çekilmiş olsaydı, bu çam ağaçlarının hepsi korunabilirdi. Mimari yönden de bir zenginlik katardı. Neden bunu yapmadı? Neden bu yeşile düşmanlık? Ayrıca dün seçim çalışması yaparken Akhisar bölgesinde ki yeni fuar alanının yol çalışmalarını gördüm. Yapılan yol çalışmasında ham toprak üzerine stabilize malzemenin serildiğini gördüm. Demek ki bunlar çevre yolunda da aynı hatayı yaptılar ki, çevre yolunun zemini de bu nedenle çöktü. Yol çalışması yapılırken, yolun bir projesi yapılır. Bu proje çalışmasında alınacak ham toprak alanı ölçülür, o toprak sıyrılır, yerine dağ malzemesi mi yoksa stabilize malzeme mi konulacak onun yüksekliği belirlenir ve üzerine gelecek kaplamalar bu proje de gösterilir. Anladığım kadarıyla böyle bir çalışma yapılmadan bu yol çalışmaları yapılmış. Çevre yolunun da çökmesi de bu nedenle olduğu buradan anlaşılıyor ve fuar alanında yapılan yol çalışmalarını tüm İnegöl halkı gidip orada görebilir. Yarın onlarda mutlaka çökecektir. Çünkü yapılan yollar karayolu standardına uygun yapılmamaktadır. Bu konuda da İnegöl halkının dikkatini çekmek istiyorum” dedi.

MHP KENDİ ADAYINA GÜVENMİYOR

CHP’nin İnegöl’de MHP’yi destekleyeceği iddialarını da yalanlayan Mollaer, “Partili arkadaşlarımız partiye geliyorlar, ‘Başkan biz bu seçimde MHP’ye mi oy vereceğiz?’ böyle bir söylenti yayıyorlar piyasada diye partili arkadaşlarımız tepki koyarak bize geliyorlar. Bizde kendilerine kesinlikle böyle bir şeyin olmadığını, MHP’nin kendi adayına güvenmediğinden ve güvenmediği içinde televizyon da programda karşıma çıkamadığından kendilerine söylüyoruz. Kendi adayına güvenmeyen bir parti ancak bu tür bel altı çalışmalar seçimde sonuç almaya çalışıyor. Hiç şık olmayan, hiç ahlaki olmayan bir yöntem. Ben buradan tüm seçmenlerimize 30 Mart’ta yapılacak seçimin hayırlı olmasın diliyorum. Oylarını kullanırken ellerini vicdanlarına koymalarını, İnegöl halkına en iyi hizmet edecek adaya, siyasi parti ayırt etmeksizin oy vermelerini diliyorum” dedi.

AÇIKLAMA SUÇ DUYURUSU MU?

Şevket Mollaer, basın mensuplarının “İhaleyle ilgili yaptığınız açıklama bir suç duyurusu mudur?” şeklindeki sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Televizyon da sayın Alinur Aktaş, meclis kararlarıyla ilgili meclis kararlarının imar kanununa, imar planına ve imar yönetmeliğine aykırı olarak alındığını kendisine söylediğim de, ‘Başkan suç duyurusunda mı bulunuyorsunuz?’ diye kendisi de yaptığı işin suç olduğunu biliyor ki, suç duyurusunda bulunuyor muşunu diye bana soru sordu. Yani bu telakki edilirse. Kendisi ihaleyle ilgili; ‘İhaleye bir yada iki firma giriyor. Bu devletin hakimi ve savcısı var. Eğer bu konuda bir tespitin varsa duyarlı bir vatandaş olarak dilekçeni yazarsın, hatta isimsiz dilekçeyle yazarsa bu devlet kale alıyor. Başbakanlık iletişim merkezi, BİMER var. İsimsiz dilekçe yaz. Ne yazdıysan değerlendirmeye dahi alıyorlar.’ diyor. Yani bana yol gösteriyor. Ben şikayet edecek yol bilmiyorum herhalde bana yolda gösteriyor. Ben onu İnegöl halkına şikayet ediyorum. Tabi bu şikayetimden savcılarımız suç duyurusu algılarlarsa onlar gerekli işlemi yapacaklardır.”

AYNI FİRMA BAŞKA İHALELER DE ALMIŞ

Katlı Otopark inşaatıyla ilgili MHP adayı Fikret Fidan da dün yaptığı ziyaretler sırasında gazetecilerin sorusu üzerine açıklamalarda bulundu. Fidan, “Katlı otopark konusu sıkıntılı bir durum. Çok hoş kokular gelmiyor. Bana göre incelenmesi ve araştırılması gerekir. Tabi bu ülkenin yetkili merciler var, bu konuda yetkili biz değiliz. Biz seçim çalışması yapıyoruz ve bunlar önümüze gelen şeyler. Müfettişler, savcılar var. Onlar bu işi soruşturacaktır. Orada ihaleye iki firma giriyor. Daha sonra birisi devrediyor. Son zamanlarda farklı farklı işler yapan firmalar gibi gözüküyor, ama adresleri aynı, firmaların sorumluları aynı. Böyle bir tablo çıkıyor karşımıza. İhaleye giren firmanın Ahmet Türkel çevre imar yolunun ikinci etabının da ihalesini aldığını biliyoruz. Son dönemlerde özellikle bayağı ihale almış bu firmalar. İncelenmesi gerekiyor. Bizim kafamızda soru işaretleri bıraktı. İnşallah düşündüğümüz gibi değildir” dedi.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22