USULSÜZLÜK VE RANT!

USULSÜZLÜK VE RANT!

Belediye Sarayı´nın inşa edileceği eski hastane alanında, usulsüzlük ve rantın döndüğüne dair iddialar sıcaklığını koruyor.

 

Eski hastane alanına yapılacak belediye sarayı projesi geçtiğimiz ay içerisinde ihale edilmişti. İmalat çalışmalarının başlaması beklenen sahada, kamu ihale kanununa aykırı olarak, ikinci kez sondaj çalışmasının yapılması kafaları karıştırdı. İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel ile çalışmayı yapan firma yetkilisinin sondaj çalışmasıyla ilgili çelişkili ifadeleri ise usulsüzlük ve rant iddialarına ilişkin kuşkuları arttırdı.

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ın zemin etüt projelerinin ihaleden önce yapıldığını ispat eden açıklamaları ise iddialarımızı güçlendirdi. Ve ortaya cevaplandırılması gereken sorular çıktı.

 

PROJE BİTİRİLİP İHALEYE ÇIKACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçtiğimiz günlerde Yıldırım ilçesine yapılacak metro istasyonu ile ilgili açıklamasında, şu açıklamayı yapmıştı.?44 m derinlikte zemin araştırması yapılıyor ve bu zemin araştırmasına göre projenin detayları çıkacak. Yeraltındaki tünelin açma metotları ve sistemi buna göre kurulmuş olacak ki herhangi bir sıkıntı yaşanmasın. 250´şer metre aralıklarla tüm güzergah boyunca Demirtaşpaşa´dan Mimar Sinan İstasyonuna kadar bu sondajlar yapılıyor. Normalde 250 metre aralıklarla, istasyonda da 75´er metre aralıklarla 34 ayrı noktada sondaj yapılıyor. Bununla birlikte artık projenin imalatlarının tüm detayları, imalat ve tünel sistemi tam olarak ortaya çıkacak. Proje bitirilerek, inşallah en kısa zamanda ihale edilerek devletimizin, hükümetimizin de desteğiyle Yıldırım´ımıza güzel bir metro hattı kazandırmış olacağız.?

MEVCUT PROJE ÜZERİNDEN AÇIKLAMA

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ta belediye sarayının zemin etüt projesinin hazır olduğunu şu cümlelerle ifade etmişi. ?Zeminin iyileştirilmesi için Jet grout sistemi uygulanacak. C35 ve C50 beton kullanılacak. C50 beton İnegöl´de ilk kez kullanılacak olup binalarımızın ne kadar güvenli ve sağlam olduğunun göstergesi olacaktır.?

Peki bir projenin zemin etüt projesi ihaleden önce hazırlanıyorsa ki yukarıda her iki belediye başkanın açıklamarı o yönde?

Öyle ise;

Belediye sarayının yapılacağı alanda ihaleden sonra ikinci kez sondaj çalışması niçin ve hangi maksatla yapılmıştır?

Kamu ihale kanununa aykırı olan ikinci sondajdaki amaç, yeni bir zemin etüt projesinin hazırlanıp, rant mı sağlamaktır?

Bu iddialar doğru ise, avantayı kim, ya da kimler paylaşacak?

2019 yılı yerel seçimlerinden 4 ay önce bitecek olan belediye sarayından istifade edemeyecek olan Başkan Alinur Aktaş, bu projede neden ısrar etmiştir?

Başkan Aktaş, bir usulsüzlüğün döndüğüne ve buradan büyük bir rantın devşireleceğine dair iddialar gündeme gelmesine rağmen neden susmaktadır.?

Aktaş, bu rant devşirme iddialarının neresindedir?

İLK SONDAJI KİM YAPTI

Belediye sarayının ihale edilmeden önce zemin etüt projelerinin hazır olduğunu başkan Aktaş´ın açıklamasından anlaşılmaktadır.

Şayet ortada iddia edildiği gibi bir usulsüzlük ve rant yoksa,  o zaman sondajı ilk yapan firmanın sağlıksız bir proje hazırladığı ihtimali doğmuştur.

Peki bu ilk sondajı yapan firma hangisidir?

İhaleden sonra yeniden sondaj yapılması,  ilk projenin sağlıksız olduğunu mu göstetmektedir.?

İhaleden önce yapılan zemin etüt projesi sağlıksız ise bu firmanın aldığı para helal mi? Aldığı parayı geri iade etmeyi düşünüyor mu?

Tüm bu iddialarla ilgili Başkan Aktaş başta olmak üzere, ihaleyi alan firma yetkilileri ve ilk sondajı yapan mühendislik firmasının yetkilileri ne zaman kamuoyunu aydınlatmayı planmaktadır.  



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22