ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, ev ve işyerlerinin para gelsin mantığı ile 3,4 katı fiyatına Suriyelilere kiralandığını öne sürdü.

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, İnegöl´de ev ve işyerlerinin etik olmayan şekillerle normal bedelinin 3-4 katı fiyatına Suriyelilere kiraya verildiğini belirtti.

SURİYELİLER KOMİSYONCULUK YAPIYORLAR

Konu ile ilgili konuşan İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, ?3 bin TL´ye kadar ardan kiralar var. İşyerlerinde de evlerde de aynı durum söz konusu. Bu araştırılması gereken bir olay. Kira kontratlarıyla ilgili hususlara vergi dairesi bakıyor. Her şey kontrol altında tutulmadığı için önüne geçilemiyor. Kira geliri karşılığında ev sahibinin belli bir vergi ödemesi gerekiyor ama kiralar bankaya yatmadığı için ispatlanamıyor. Bunun üzerine gidilerek sıkı bir denetim yapılması gerekiyor. Ev sahipleri, kiralık ev soran şahıslara ?İnegöllü müsün?´ diye soruyor, İnegöllüyse vermiyor ama Suriyelilere ev veriyor. Ev sahibi, evini Suriyeliye bin liraya kiraya veriyor, o da gidiyor kişi başı 250-300 liraya fazla sayıda insana kiraya verip arada komisyonculuk yapıyor. Bunu emlakçılar yapmıyorlar? dedi.

EVLER 3-4 KAT FAZLA BEDELE KİRALANIYOR

Evlerden bu şekilde aracılıklarla 3-4 kata varan bedellerle kiraya verildiğini aktaran Akyürek, ?Bu konuda dernek olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bizim tercihimiz İnegöllülerdir. Ev sahipleri anlaşmayı şahıslarla yaptıkları için biz emlakçılar olarak müdahale yapamıyoruz. Meydana gelen bu uygunsuz durumdan ev sahibi de Suriyeli aracılar da memnun görünüyor. Bu etik bir davranış değil fakat bizim yapacağımız bir şey yok. Bu konuda Vergi Dairelerinin ve Belediyelerin denetimde bulunması gerekiyor. Biz bu denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz? şeklinde konuştu.

?İNSANLAR BİRBİRLERİNE DÜŞMAN OLDULAR?

İşyeri sahiplerinin de yüksek fiyatlar nedeniyle Suriyelileri tercih etmeye başladığını belirten Akyürek, ?İnsanlar birbirlerine düşman oldular. Adam gidiyor; ?Dükkânı boşalt, ben bugün bir Suriyeli getireceğim, 700 liralık yeri bin 500 liraya kiraya vereceğim´ diyor. İnsanlar birbirlerini tahrik etmeye başladılar. Bu çok önemli bir konu. İnegöl´ün yarası durumunda? diye konuştu.

?YETER Kİ PARA VERSİN?

Bu durumun İnegöl´e dışarıdan gelen öğrenciler için de büyük bir sıkıntı oluşturduğunu belirten Akyürek, ?Bekâr diye öğrenciye ev vermiyorlar ama bekâr falan bakmayarak fazla para için Suriyelilere ev veriyorlar. Biz emlakçılar olarak buy konunun normale dönmesini istiyoruz, elimizden geleni yapıyoruz ama vatandaş bekâra ev vermeyeceğim diyor, bekâr Suriyeliye ?Yeter ki para versin´ diyorlar evi veriyorlar. Bunu söyleyince de herkes milliyetçi kesiliyor. Öğrencilere bakışları farklı? Erkek öğrenciye ev verince kız getiriyor, kız öğrenciye ev verdiğinde oğlan getiriyor diye yanlış bir düşünce içerisindeler. Bizim evlatlarımız kendi ülkelerinde sırf fazla para kazanma isteği yüzünden üvey evlat muamelesi görüyorlar. Parayı veren düdüğü çalıyor? ifadelerini kullandılar.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22