UYUYAN DEV UYANDI

UYUYAN DEV UYANDI

İnegöl, dün eşine zor rastlanacak bir genel kurul yaşadı. İnegöl’de yaşayan Manav halkı, Büyük Buluşma ismi verilen kongrede gövde gösterisi yaptı. 3 bin kişiden fazla katılımın olduğu genel kurul, “Uyuyan dev uyandı” şeklinde yorumlandı

MANAVLAR, TÜRK MİLLETİNİN TA KENDİSİDİR

● Genel Kurulda bir konuşma yapan Manavlar Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, Manavların Türk milletinin ta kendisi olduğunu ifade ederek; “Manavlar; tarihten beri bu toprakları yer edinen, bu topraklarda Bay Koca’yı şehit veren, davası için İstanbul’u fetheden, Balkanlara giden, Çanakkale’de şehit olan, Atatürk’ün liderliğinde Kurtuluş Savaşını veren, bu topraklar için canını seve seve veren, bayrağının altında gururla yaşayan, İstiklal Marşı’nı gururla söyleyen, minarelerindeki ezanın susmasını kabul etmeyen herkestir, Türk milletinin ta kendisidir” dedi.

 

UYUYAN DEV UYANDI

●Kongreye katılan Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, son zamanlarda gördüğü en coşkulu genel kurul olduğunu belirterek; “Manavlar yıllardan beridir bu toprakların sahibidir. Bizim gibi sonradan gelenlere kucak açtılar. Bugün de Erdoğan Hocanın uyuyan devi uyandırdığını görüyorum” dedi.

………………………………………………………………………………………………..

 

 

İnegöl Manavlar Derneği ‘Büyük Buluşma’ olarak ifade edilen kurultayını dün Kültür Park içerisindeki eski adıyla Gölbaşı olan Alyans Düğün Salon’unda gerçekleştirdi. Merakla beklenen kongreye manav halkının ilgisi yüksek olurken, 3 binden fazla kişi kongreye katıldı. Tek liste ile gidilen kongrede Başkan Erdoğan Kızmaz güven tazeledi.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan genel kurul, daha sonra İnegöl Mehter Takımının gösterisi ile devam etti.

1 BUÇUK YIL ÖNCE KONGREDE 30 KİŞİ VARDI, ŞİMDİ SALON ALMIYOR

İlçe protokolünün de yoğun ilgi gösterdiği genel kurulda bir konuşma yapan İnegöl Manavlar Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, kurultaylarına katılan tüm misafirlere teşekkür etti. İnegöl’ün isminin her zaman tarihe iz bıraktığını kaydeden Kızmaz, “Tarih kitapları İnegöl’den her zaman bahsetmiştir. Bizler de İnegöl’deki manavlar olarak, bizden önceki büyüklerimizin kurup Dr. Ali Bircan ve arkadaşlarının bu hareketi biraz daha ileriye götürdükleri bayrağı daha ileriye götürmek istiyoruz. Biz de 24 Şubat 2011 tarihinde Sani Konukoğlu Konferans Salonunda kongremizi gerçekleştirmiştik. Ben ve arkadaşlarım yönetime geldik. 2 yıl önce o toplantıya gelen insan sayı 30’du. 15’i davetliydi, kalan da yönetim kurulundaki arkadaşlarımızdı. O gün yola çıktık. Biz bu işi yapacağız dedik. 2 yıl önce 30 kişilik tablodan dışarıya taşan bir tabloya geldik. Bu güzel tablonun mimarlarına teşekkür ediyoruz. Bize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

MANAV TÜRKÜN TA KENDİSİDİR

Manavlar Derneği dendiğinde akıllara hep sebze meyve satan manavların geldiğini de vurgulayan Kızmaz, Manav halkını şöyle tanımladı: “Manavlar; tarihten beri bu toprakları yer edinen, bu topraklarda Bay Koca’yı şehit veren, davası için İstanbul’u fetheden, Balkanlara giden, Çanakkale’de şehit olan, Atatürk’ün liderliğinde Kurtuluş Savaşını veren, bu topraklar için canını seve seve veren, bayrağının altında gururla yaşayan, İstiklal Marşı’nı gururla söyleyen, minarelerindeki ezanın susmasını kabul etmeyen herkes bu milletin değerleriyle yaşayan herkes Manav’dır, Türkmen’dir, Yörük’tür, Türk milletinin ta kendisidir.  Bunu da anlatmak için çeşitli çalışmalara, faaliyetlere giriştik.”

İNEGÖL’DEKİ BARIŞIN SEBEBİ MANAVLAR

Erdoğan Kızmaz’ın ardından ise Belediye Başkan Vekili Yusuf Şen bir konuşma yaptı. Dernek Başkanı Erdoğan Kızmaz’ı ve arkadaşlarını tebrik eden Şen, “Son zamanlarda gördüğümüz en güzel, en coşkulu kurultay. İnegöl’de her fırsatta ne kadar farklı kültürün sevgi içerisinde, barış içerisinde yaşadıklarını ifade ediyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri de bunu oluşturan manavlardır. Manavlar yıllardan beridir bu toprakların sahibidir. Bizim gibi sonradan gelenlere kucak açtılar. Kafkaslardan, Balkanlardan, Türkiye’nin değişik coğrafyalarından gelen insanlar var. Bir arada yaşıyorlar. Çok güzel bir misafirperverlik göstererek beraber nasıl yaşanacağını göstermiş oldular. Erdoğan Hocanın uyuyan devi uyandırdığını görüyorum. Kendisini tebrik ediyorum. Belediye Başkanımız Hatay’da olduğu için aramızda değil. Kendisinin selamlarını da sizlere iletmek istiyorum” diye konuştu. 

MANAVLARIN ARTIK SAHAYA İNMESİNİN ZAMANI GELDİ

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ise, Manavların atasına, bayrağına, ezanına, milletine sahip çıkan insanlar olduğunu söyledi. “Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki al bayrağı asanlar azaldı” diyen Erdemir, “TV’de Türk bayrağı sansürlenir oldu.  Türk Milli Takımının bir oyuncusu, ‘Ben Türk değilim’ der oldu. Atamızın resmini, töremizi, geleneğimizi göremez olduk. Ama ne zamanki İnegöl’e geldim, Manavların arasına geldim, bir kere daha hissettim ki Türkiye Cumhuriyeti’ndeyim. İlk defa gururla Türk töresinden bahseden bir Başkan gördüm. Türk, Kuvayi Milliye ile işgalden kurtaran, ezanlarını özgür kılan, ay yıldızlı bayrağımızı göndere çekendir. Kürdü, Gürcü’sü, Çerkez’i hepimiz kardeşiz. İnegöl uyanmış. Bu millet uyanmış. Biz çok horlanırız, eziliriz, ama geç de olsa bir kere ayağa kalktık mı, bir kere o bayrağı göndere çektik mi o bayrak bir daha yere inmez” ifadelerini kullandı. Manavların şimdiye kadar hep tribünden izlediğini belirten Erdemir, artık sahaya inmenin zamanın geldiğini belirtti.

İNEGÖL’DE BÖYLE COŞKULU KONGRE GÖRMEDİM

Kaymakam Aziz İnci de bir buçuk yıllık görev süresi içerisinde İnegöl’de bundan daha coşkulu, bundan daha güzel, yoğun ve bundan daha istikbal vadeden genel kurul görmediğini vurguladı. “Bu 1,5 yıl süre içerisinde pek çok genel kurullar oldu” diyen İnci, “Ama bugün başka bir coşku var. Mutlaka bunların sebeplerinden bir tanesi benden önce konuşan arkadaşlarımın da söylediği gibi ortada bir ihtiyaç vardı. Anadolu`yu yurt yapanlar, vatan yapanlar, Balkanlardan, Kafkaslardan gelenler, yakın ve uzak coğrafyadan gelenler, ezan sesi altında, Türk bayrağı altında toplanan bu büyük milletin evlatları, elbette birçok vakıflar, dernekler, müesseseler kurdular. Herkes kendi coğrafyasından getirdiği mirası yaşatmak istedi. Bu son derece demokratik ve sosyolojik olarak hem gerçek, hem de haktır. Ama bu kutsal ve büyük çatı altında hepimiz bu milletin onurlu, eşit evlatlarıyız. Bunu bilerek yaşıyoruz. Çok anlamlı, çok önlemli sözler var burada. O kadar yürekten inanıyorum ki, Osman Gazi`nin, Ertuğrulgazi`nin, Şeyh Edabali`nin, Turgutalp`in, Baykoca`nın ruhunu şad ettiniz. Büyük Önder Atatürk`ün ruhunu şad ettiniz” diye konuştu.

BU ZENGİNLİĞİN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ

CHP Milletvekili Aykan Erdemir’in konuşmasında bahsettiği ‘Ben Türk değilim’ ifadesini kullanan milli futbolcuyu salonda protesto ederek yuhalayan vatandaşlar olduğunu dile getirerek sözlerini sürdüren Aziz İnci, “Bugünler de çok konuşuluyor. Biraz önce Milletvekilimiz Hakan Şükür ile ilgili sözler sarf etti. Bu sırada yuh sesi duydum, üzüldüm. Ben çok kuvvetle inanıyorum ki, Hakan Şükür kardeşimizin de arkasında başka cümleleri vardı. Onları muhakkak ifade edecektir ya da etmiştir. Çünkü bu ülkede şunu biliyoruz. İşte Atatürk`ün sözleri de burada. Ben mesleğim gereği idari hukukunu ve anayasa hukukunu biraz fazla okudum. Millet tanımını Atatürk çok güzel yapmış. Diyor ki; `Türkiye Cumhuriyeti`ni kuran halka Türk milleti denir.` Halk ile başladı, millet ile bitirdi. O millet tanımının içerisinde Diyarbakırlı da var, Edirneli de var, Balkanlardan gelen de var, Kafkaslardan geleni de var, hatta Habeşistan`dan gelen de var. Bakın kaç renk, kaç türlü desen var bu ülkede. Bu bir zenginliktir. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Ben idari hukuku ve anayasa hukukunu biraz fazla okudum diyorum. Aramızda önemli bir bilim adamı var. Aynı zaman milletvekili olduğu kadar, sosyoloji ve antropoloji alanında da uzman. Ben millet tanımı konusunda Atatürk`ten daha iyi tanım yapanı bugüne kadar görmedim. Halkla başladı, milletle bitirdi. Çünkü o meclisin içerisinde Dersimli mebus Diyap Ağa`da vardı, Anadolu uleması da vardı, eşrafta vardı, herkes vardı. Bugünde böyleyiz. Böyle olmaya ve böyle yaşamaya devam edeceğiz. Ama ben bugün bu salonda, bu güzel topluluğu toplayan dernek başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Aziz İnci, birlik beraberlik anlayışı içerisinde hem İnegöl’ü, hem de ülkemizi mamur edeceklerini kaydederek; “Ben Manavları biraz daha İslam tarihindeki Ensar`a benzetiyorum. Gönlünü açan, Anadolu`dan, uzak diyarlardan gelenlere, başka coğrafyadan gelenlere gönlünü açan bu insanlar, ekmeğini bölüştüler, işini bölüştüler, aşını bölüştüler. Onun için bunlar fazla değil, bunlar abartı değil. İşte İnegöl`ü ve Türkiye`yi biz birlikte böyle mamur edeceğiz. Bu ülkeyi daha ileriye taşıyacağız. Son sözümde şudur, diyorum ki; İşte İnegöl`ü Türkiye`deki pek çok vilayetten daha büyük, pek çok gelişmiş kentlerden daha çok kıskanılan bir merkez yapan bu insanlar, aynı zaman da İnegöl`de milli kültürü ve mahalli ortak iradeyi birlikte daha çok güçlendireceklerdir” dedi.

ERDOĞAN KIZMAZ GÜVEN TAZELEDİ

Konuşmaların ardından genel kurul folklor gösterisi ve yemek ikramı ile devam etti. Tek liste ile gidilen kongrede, Başkan Erdoğan Kızmaz yeniden güven tazeledi. Kızmaz’ın başkanlığındaki yönetimde şu isimler yer aldı: Burhanettin Özdemir, Abdullah Ezim, Mehmet Yılmaz, Cihat Şengün, Ersel Bitirim, Ali Rıza Girgin, Hasan Özdemir, İbrahim Ertaş, Regaip Korkmaz, Seydi Oktay, Ahmet Sevim, Halil Peynirci, Alaattin Danacı, Sami Çakmak, Ahmet Battal, Hüseyin Kahraman ve Hasan Kandemir.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32