www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

UZMANLARDAN SAFRA KESESİ UYARISI

UZMANLARDAN SAFRA KESESİ UYARISI

Hemolitik anemi, karaciğer sirozu, şeker hastalığı ve safra yollarında doğumsal çeşitlilik olanlarda taş görülme sıklığının artacağını belirten Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları safra kesesi taşları, oluşumu ve tedavisi hakkında bilgi v

Safra kesesi hastalıkları genel cerrahinin önemli hastalıkları arasında olduğunu belirten uzmanlar, hastalarda genelde sağ omuza ve sırta vuran kronik ağrının, özellikle yemek sonrası şişkinlik ve sağ üst kadranda karın ağrısı yakınmalarının safra kesesi taşının habercisi olabileceğini belirterek hiç vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması gerektiğini ifade ettiler.

 KARIN AĞRISINA KUSMA DA EŞLİK EDİYORSA

Safra kesesinde taş olan hastaların yüzde 30-40'ında hastalığın belirtilerinin görüldüğünü belirten Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları, Bu hastalarda en çok saf­ra kesesinin, safra taşlarını atma çabası görülür. Safra kanalının taşla tıkanması sonucu ani başlayan, şiddeti giderek artan 3-6 saat sonra yavaş yavaş azalan ağrılar görülür. Mide bölgesinde ve karın sağ üst yanında ağrı devam ederek; buna bulantı hissi, kusma da eşlik eder. Tıkanıklık ise safra kesesi duvarı iltihabına yol açabilir” dediler.

 SAFRA KESESİ AMELİYATINI GECİKTİRİRSENİZ…

Safra kesesindeki taşların geciktirildiği zaman taşın ana safra kanalına düşmesi sonucu ana kanalın tıkanmasına, hastada sarılık ve karaciğer rahatsızlıklarına yol açabileceği gibi hastanın lazerle kapalı ameliyat şansını kaybetmesine, açık ameliyat ve ana safra kanalına müdahale gerektiren ağır bir cerrahi operasyon geçirmesine yol açacağını belirten Genel Cerrahi Uzmanları, Safra kesesi taşları ana safra kanalına düşerek orada tıkanıklık yapar ve bu tıkanma sarılık, kolanjit ve pankreas iltihabı gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açar. Safra yollarında sık sık tıkanma ya da uzun süren tıkanmalar veya iltihaplar olursa bir karaciğer hastalığı olan siroza dönüşebilir. Bundan dolayı karaciğer yetmezliği belirtileri vücutta şişmeler, karın şişliği, kanamalar görülebilir” şeklinde konuştular.

 KANSERE SEBEP OLABİLİR

Safra kesesi taşlarının görülme sıklığının toplumdan topluma, diyet alışkanlığına ve genetik yatkınlığa bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber sık rastlanılan bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda sıklığı artmaktadır. Safra taşı ile safra kesesi kanseri de kısmen ilişkilidir. Safra taşı olan hastaların ortalama yüzde 5'inde safra kesesi kanseri görülebilmektedir. Belirtilere yol açmadan seyreden safra taşlarının tedavisinde farklı görüşler olmakla birlikte diyabetli ve tıbbi takibini düzenli yaptıramayacak hastalarda cerrahi girişimle safra kesesinin alınması önerilmektedir. Günümüzde safra kesesi taşlarının tedavisi laparoskopik yöntemle (karın içini, optik bir cihaz kullanarak gözlemlemek) rahatlıkla yapılmaktadır. Genellikle bir gün sonra hastalar taburcu edilmektedir” ifadelerini kullandılar.

 HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01