VADELİ SATIŞ UYARISI

VADELİ SATIŞ UYARISI

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, üretici esnafın 2015-2016 yılında vadeli satıştan ciddi zararlar gördüğünü söyledi.

2017 yılı için çoğu mobilya üreten firmanın, mail yolu ile müşterilerine vadeli satışların yapılmayacağı konusunda bilgilendirmişti. İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CİDDİ ZARARLAR OLUŞTU

Vadeli satışların birçok sektörde olduğunu ama mobilya sektöründe çok fazla olduğunu belirten Özcan Ayhan, ?Türkiye´de vadeli satış birçok sektörde var. Mobilya sektörümüzde ise daha fazla var. Çünkü yapan, üreten Türkiye genelinde 70 ilde üretici arkadaşlarımız var. Kayseri, Ankara, Samsun, İstanbul, Isparta, Antalya gibi yerlerde de mobilya üretiliyor. Bu rekabet oluşturuyor. Bu ortamda insanlar ürünlerini satmak için, eskiden nakit sattığımız mobilyalarımızı seri üretim ile birlikte vadeli bir piyasaya girmiş olduk. Vadeli satış şekli ile? Bunların yanında Kayseri´de marka diyebileceğimiz firmalar, 7-8 sene önce 2-3 yıla kadar vadeleri uzattılar. Bundaki maksat tabi ufak firmaları zor durumda bırakıp kendilerini ayağa kaldırma mücadelesiydi. Bu işin doğasında kendini kurtarma çabasında olduğu için onlarda böyle bir politika izlemişlerdi. İnegöl´de de o yıllarda bazı firmalarımız onlara ayak uydurmak için 24 ay vadeye kadar çıkmışlardı. Tabi onlarda geriye dönüp baktıklarında hatalı bir vadeli politika izlediklerini itiraf ettiler. Ticaretin en güzeli nakit satış. Fakat vadeli olacaksa da 6 ayı geçmemek şartı ile oda iyi araştırılıp, iyi teminatlar alındıktan sonra 6 aylık evrak, çek, senet belki olabilir. Fakat karşı tarafı iyi araştırdıktan sonra, teminat alındıktan sonra yapılırsa üretici firma ayakta kalır. Böyle 12 aylık vadeler, yürüyen aylık evraklar, yani bir tanesinde bile sıkıntı yaşanırsa, geriye kalan 11-12 tane evrakta da sıkıntı yaşandığını düşünürsek ciddi rakamlara tekabül ediyor. Bu konularda üretici esnafımız 2015-2016 yılında ciddi zararlar görmüştür" dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE DİK DURUŞ SERGİLENMELİ

Vadeli satışlar nedeni ile mobilya üreten firmaların ciddi zarar gördüğünü belirten Ayhan, satışların nakit üzerinden olması için Türkiye´deki bütün üretici firmaların dik duruş sergilemesi gerektiğini ifade ederek, ?Bu konular yalnız bizim üreticilerimizle alakalı da değil. Satış yapan mağazacılarımızın yüzde 90´ı şu an kredi kartı ile satış yapıyorlar. Fakat alışlarını yine vadeli olarak yapmaktadırlar. Biz dik durup satış politikamızı nakde ya da en fazla 6 aya çekebilirsek, birçok riskimizi azaltırız ve daha karlı işler yapabiliriz diye düşünüyorum. Bunu Türkiye genelinde de yapıp, mobilyacıların aynı şekilde dik durması gerekir diye düşünüyorum. Olmayacak bir şey değil. Yeter ki kararlı bir şekilde üzerine gidelim. Çünkü her sene mobilyacılarımı ciddi zarar görmekte. Ve yeni çek kanununun da hapis kararının kalkması ile mobilyacılarımız ve mağazacılarımız arasında diyaloglar... Neredeyse bizimle dalga geçer oldular, ?Ne zaman olursa öderiz´ diye öyle böyle kafasına göre bize zaman vermekteler. Zamanı geldiği zaman ise tekrar ödememektedirler. Verdikleri sözü yerine getirmemektedirler. Bence çek kanununun tekrar gözden geçirilmesi, bankaların teminatlarının biraz daha yükseltilmesi ve hapis kararının tekrar geri gelmesi ile bu konuların düzelebileceğine inanıyorum?ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07