VERGİ İNDİRİMİ YANLIŞ

VERGİ İNDİRİMİ YANLIŞ

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Türkiye´deki enflasyonu düşürmek maksadıyla tarım ürünlerinde gümrük vergisinin düşürülmesinin hususunun yanlış bir hamle olacağını, bu hamlenin üreticiyi mağdur ederken tüketiciye de fayda sağlamayacağını söyledi.

 Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, tarım ürünlerinde uygulanacak gümrük vergisi indiriminin, yaşanan sorunları çözmeyeceği gibi, çiftçiyi de mağdur edeceğini belirtti.

 MAĞDURİYETLER YAŞANIR

Konu ile ilgili konuşan Başkan Sezai Çelik, ?Buğday hasadına başlayalı 10-15 gün oldu. Bakanımızın; Türkiye´de enflasyonu düşürmek için tarım ürünleri ithal edebiliriz diye bir açıklaması var. Zaten çiftçi zor şartlarda dengesiz bir şekilde gidiyor. Birçok ürünün hasadına girildiği bu günlerde böyle bir açıklamayı doğru bulmuyoruz, beklentilerimiz o yönde değil. Çiftçinin şartlarını iyileştirmek varken olumsuzluk yaşatmak doğru değil. 18-22 milyon ton arasında buğday üreten bir ülkeyiz. Bu buğday bize yetiyor ve artıyor. Bunu üreten çiftçi zor şartlarda üretim yapıyor. Böyle bir üretim varken ve tam hasada girerken enflasyon düşüreceğiz diye gümrük vergilerinin düşürülmesi olumsuz etki ediyor. Genel Başkanımızın da bu yönde açıklamaları var. Bu konunun zor şartlarda üretim yapan çiftçiyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. O ithalatı yapsanız bile iç piyasaya fazla etkisi olmayacak yalnızca ithalat yapan birileri parayı kazanacak. Bin 100 liraya açıklanan buğday 900 liraya düştü ama ürünlere, ekmeğe indirim olmuyor. Olan üreticiye oluyor. Tüketicide yansıması olmayacak. Kaçıncıya hayvan ithalatı yapıyoruz ama et fiyatlarıhiç düştü mü? Düşmedi. Burada bir yanlış var. Bin 100 liradan açılan Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve hububat fiyatlarını açıklamadı bile. İlk hasat Adana´da oluyor. Bin 100 liradan başlayan buğday fiyatları bu açıklamadan sonra otomatikman 900 liraya düştü. Geçtiğimiz günlerde ekmeğe zam yapıldı. Bu ithalat tüketiciye yansımayacak, birileri para kazanacak. Ekmeğe zam gelirken neden buğdayı düşürüyorsunuz? Ette de aynı durum var? Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz? dedi.

 ÜRETİCİYİ ETKİLEMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Çelik, enflasyonla mücadele gerekçesiyle, canlı hayvanlarda yüzde 135´den yüzde 26´ya, karkas ette yüzde 100´den yüzde 40´a, buğdayda yüzde 130´dan yüzde 45´e, arpada yüzde 130´dan yüzde 35´e, mısırda yüzde 130´dan yüzde 25´e indirilen gümrük vergileriyle ilgili olarak, ?Et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi indiriminin, üreticiyi etkilememesi mümkün değil? şeklinde konuştu.

 ÖNCELİKLİ SORUNLARIMIZ FARKLI

Çelik, tarımın yapısal sorunları henüz çözülmeden, çoğu üründe verim rakamları yükseltilmeden, girdi fiyatları düşürülmeden, tarladan markete pazarlama kanallarındaki sorun çözülmeden ithalat kapılarını açmanın gıda fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceği gibi, çiftçide de üretimde de sıkıntı yaratacağını belirtti.

 MALİYETLER ZOR KARŞILANIYOR

Tarladan markete uzayan zinciri kırmak ve üreticinin makul fiyatlarla hatta bazen maliyetinin altında sattığı ürünü tüketicinin de makul fiyatlarla satın alabilmesini sağlamak gerektiğini ifade eden Sezai Çelik, ?Market fiyatlarının yüksek seyretmesinin müsebbibi üreticimiz değildir. Üreticimiz, çoğu zaman maliyetini zor karşılamakta, bazen de maliyetinin altında ürün satabilmektedir. Sorunun çözümü bellidir. Örgütlenmeyi güçlendirmek, bu yolla üretim planlaması yapmak, üretici maliyetlerini düşürmek, destekleri artırmak, hem üreticiyi korumak hem tüketicinin makul fiyatlarla ürün tüketebilmesini sağlamak gerekir. Aradaki zincir kırılır, maliyetler düşürülür, destekler artırılırsa bu sorun çözülür. Ziraat Odası olarak yerli üretimin desteklenmesi, verim artışı, ekilmeyen alanların ekilmesi, sulanamayan alanların sulamaya açılması gerektiğine inanıyoruz. İthalatın üreticide bir tedirginliğe, önünü görememeye yol açacağı da unutulmalıdır? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68