YABANİ HAYVANLAR İÇİN KALICI ÇÖZÜM

YABANİ HAYVANLAR İÇİN KALICI ÇÖZÜM

İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl yabani hayvanların kış aylarında besin sıkıntısı çekmemesi için başlattığı yabani meyve verecek olan ağaçların fidanlarının dikimine bu yıl da kapsamlı bir şekilde devam ediliyor. Proje kapsamında 20

 

İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, yabani hayvanların kış aylarında beslenmesini sağlayarak şehre inmelerinin önüne geçilmesi için gerçekleştirecekleri proje hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Müdür Muhammed Çolak, yabani hayvanların ağaçlarda yetişen yabani meyvelerden beslenmesi gerektiğini söyleyerek, “Kış dönemini en yoğun hissettiğimiz aylara girmiş bulunuyoruz. İnsanlar dışarıda üşürken doğada hayvanlar beslenme sorunu yaşıyorlar. Özellikle son iki yılda bölge müdürlüğümüz olarak yaban hayatını koruma adına hayvanların beslenmelerine çözüm bulabilmek için bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma doğal dengeyi koruma açısından da çok önemli bir çalışmadır. Kış şartlarında insanların ilk aklına gelen şey hayvanları yemleme çalışması oluyor. Bu çalışmayı İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü olarak zaten her sene yapıyoruz. Ama bu çalışma geçici bir çözümdür. Tüm yaban hayata ulaşma şansımız yok, biz sadece belli güzergâhlarda ve ulaşabildiğimiz yerlerde yemleme çalışmaları yapabiliyoruz. Bu geçici çözümü kalıcı hale getirebilmek içinde genel müdürlüğümüz, yaban hayatını korumak adına bir eylem planı başlattı. Geçen sene başladığımız projede 2 bin 500 adet civarında fidan dikilmişti. Bu sene de başlatılan çalışmanın devamı olarak ahlat, muşmula, yaban eriği, yaban elması, yaban eriği, üvez, kiraz ve kızılcıktan oluşan fidanları dikim çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar 2013’ün sonunda devam ediyor, kar engeli nedeniyle yapılamayan çalışmalarda 2014 yılının bahar aylarında yapılacak. Bu çalışmalarla birlikte yaklaşık 20 bin fidan dikmeyi hedefliyoruz. Fidan dikimlerini genellikle orman içi açıklıklarda ve bizim gençleştirme sahalarımızın içerisinde yapacağız. Bu alanlarda fidanları korumak daha kolay oluyor. Bu fidanların bakım çalışmalarının yapılabilmesi için dikili alanların haritada koordinatları belirlenecek. Bu vesile ile İnegöl’de 3-4 sene içerisinde belli bir oranda yabanıl ağaçların sayısı ciddi oranda artacaktır. Bu ağaçların 4-5 yıl içerisinde geri dönüşü olacaktır. Özellikle Boğazova, Tahtaköprü, Hayriye, Fevziye, Elmaçayır, Yenice ve Oylat bölgelerindeki açık alanlarda dikim çalışmaları yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda çalışmalarımızın karşılığını alacağız ve yabani hayvanlar köylülerin ağaçlarına zarar vermeyecek” dedi.

 

PROJENİN OLUMLU OLMASI İÇİN KÖYLÜLER DUYARLI OLMALI

Köylülerin bu konularda daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade eden Muhammed Çolak, “Tabi bu noktada köylerde yaşayan vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor. Bizim diktiğimiz fidanları korumaları ve sahip çıkmaları gerekiyor. Köylülerimiz bizim diktiğimiz fidanlara bakar ve sahip çıkarsa yabani hayvanlar bu fidanların vereceği meyveler sayesinde beslenirler ve köylülerin arazilerine girmezler. Bu konuda onlardan hassasiyet bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07