www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

YALIN KREDİ KARTI TUZAĞI

YALIN KREDİ KARTI TUZAĞI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısında yer alan ‘Yalın kredi kartı’ uygulaması, Tüketici Hakları Koruma Dernekleri’ni harekete geçirdi. İnegöl TÜKODER Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, yalın kredi kartlarının t

Kredi kartı aidatlarının geri alınmasına ilişkin uzun yıllar çaba harcayan ve sonucunda başarılı olan Tüketici Hakları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Yalın Kredi Kartı’ uygulaması ile harekete geçti.

TUZAK

Aidatı bulunmayan, ancak sadece peşin ödemelerde kullanılacak olan yalın kredi kartının aldatmaca olduğunu ileri süren İnegöl Tüketici Hakları Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, “Televizyonlarda anlatılıp, ulusal basında yazılanlar ile Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’nın beyanından anlaşıldığı üzere, hazırlanan yasa tasarısında yeni bir kredi kartı öngörülmektedir. Buna göre; bu kartın adı yalın kredi kartı olacaktır. Bu kart sadece peşin alışverişlerde kullanılabilecek ve Kart aidat bedeli alınmayacaktır. Taksitli alış veriş yapmak için ayrıca bir kredi kartı bulundurmak gerekecektir. Ancak bu karttan kart aidat bedeli alınabilecektir. İlk bakışta tüketici lehine gibi gözüken bu tasarı, açık bir tuzak şeklindedir. Şöyle ki; Türkiye’de kaç kişi kredi kartı ile peşin alış veriş yapabilir. Tasarıya göre sadece peşin alış veriş yapılan kredi kartlarından kart aidat bedeli alınmayacaktır. Oysaki yıllardır süren hukuk mücadelesi sonucunda 2007 yılından beri Yargıtay ve Mahkeme Kararları ile 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6. Maddesine göre haksız şart olduğu kabul edilerek Kart aidat bedeli veya Üyelik ücreti adı altında tüketicilerden tahsil edilen paranın tüketicilere ödenmesine karar vermişken hak kaybına sebep olan böyle çelişkili bir kart tüketicinin ihtiyacına cevap veremez. Çünkü aldığınız kart taksitli alış verişlerde kullanılmadığı takdirde bir anlam taşımayacağı için Yalın karta da talep fazla olmayacağından kart aidat bedeli alınan kartlar kullanılmak zorunda bırakılacak bu konuda yapılan hukuki mücadeleler sonucunda elde edilen hakların da yok olmasına neden olacaktır. Yasalaşırsa Tüketici aleyhine olacağı kesin olan bu düzenlemeden vazgeçilmesi gerekmektedir. Milyonlarca Tüketicinin menfaati banka lobisine tercih edilmemelidir” dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19