www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

YANLIŞ DİYETLERE DİKKAT

YANLIŞ DİYETLERE DİKKAT

Özel Cihangir Hastanesi Diyet Polikliniği Diyetisyeni M.Fatih Kişioğlu, insanların doğru bildiği yanlış diyet uygulamalarının ciddi zararlara yol açabileceğini söyledi.

Diyetisyen Fatih Kişioğlu, günümüzde artan obezite ile birlikte çok çeşitli diyetlerin çıktığını söyledi. Bunların az bir kısmı doğru olmakla beraber, çoğu kısmının da yanlış ve sakıncalı olduğunu belirterek; “Özellikle obezite ile birlikte insanların diyetisyen yardımı almadan kendi başlarına diyet yapması ya da internet, televizyon, dergi, gazete gibi yanlış yönlendirmeye açık yerlerde bilgi sahibi olarak uyguladığı diyetler ile kendi sağlıklarını risk altına sokmaktadır” dedi.

 

İŞTE YAPILAN O HATALAR

İnsanların doğru bildiği yanlış diyet uygulamalarından da söz eden Kişioğlu, şöyle devam etti:

 

ZAYIFLAMAK İSTİYORSAM, EKMEĞİ KESSEM YETER

“Mutfağımızın ayrılmaz parçası olan ekmek aynı zamanda besin piramidinde de önemli bir yer alıyor. Ekmeksiz bir beslenme programı düşünülemez. Özellikle tam buğday ekmekleri sindirim sistemine hareket kazandırarak kilo verme sürecinizi kolaylaştırır. Ekmeksiz diyet, dengesiz beslenmeye yol açmaktadır.”

 

AKŞAM 6’DAN SONRA BİR ŞEY YEMEZSEM ZAYIFLARIM

Son öğünün ne zaman yenileceği, o gece saat kaçta uyuyacağınızla ilgilidir. Uykuya yatmadan en az 3 saat önce yemeyi kesmeniz hem kilo vermenize yardımcı olacak hem de kaliteli bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

 

MUCİZE HAPLARLA ARKADAŞIM AYDA 10 KİLO VERMİŞ

Bitkisel destek ürünü adı altında satılan çoğu ürün kimyasal ortamlardan geçip hap, toz veya tablet haline getirilmiştir. Piyasada satışı gerçekleşen bir kısmı ticari amaçlı olan zayıflama ilaçlarının, karaciğerde ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklara sebep olduğu yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür. Ayrıca vücut bu hapları kullanarak bağımlı olmaktadır. Haplar bırakıldığı vakit, çok kısa sürede kaybedilen ağırlıklar geri alınmaktadır.

 

GÜNDE 2 ÖĞÜN YEDİĞİM HALDE KİLO VEREMİYORUM

İhtiyacınız olan besin miktarını 2 öğüne sıkıştırırsanız, vücudunuz ihtiyacı olanı alır ve geri kalanını yağa dönüştürür. Bu nedenle az öğün yemek size fazla kilo olarak geri dönecektir. Ayrıca öğün atlayarak beslendiğiniz için diğer öğün daha fazla yeme ihtiyacı hissedeceksiniz. En önemli beslenme metodu az az ve sık sık beslenmedir. Kişiye bağlı değişmekle birlikte ortalama 3 ana ve 3 ara öğün yemek sağlıklıdır.

 

BESLENME PROGRAMLARINDA DENGE ÖNEMLİ

Tek tip besin grubu üzerinden beslenmek ve bu besin grubunun protein bazlı olması, kilo vermek isteyen kişilerin böbreklerinde büyük hasarlara sebep olmaktadır. Uzun süreli fazla protein tüketimi, kas kayıplarına varan sonuçlar yaratabilir. Ayrıca proteinden zengin besinler aynı zamanda yağdan da zengindir. Böyle olduğu durumda kişi fazla yağ da tüketmiş olduğundan kalp-damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon(tansiyon yüksekliği) gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Beslenme programlarında karbonhidrat-protein-yağ-vitamin ve mineral dengesi çok önemlidir.

DİYET ÜRÜNLERİNİ SINIRSIZCA YİYEBİLİRİM

Yağ oranları düşürülmüş bu besinler karbonhidrat açısından zengin oldukları için tüketilen miktarın vücut ihtiyacından fazlası yağa dönüşecektir ve size fazla kilo olarak geri dönecektir. Ayrıca bu ürünlerin bir kısmının fruktoz içerikleri yüksektir. Fruktoz da vücut yağlanmasını arttırmaktadır.”

ÇOK SU İÇERSEM ZAYIFLARIM

Metabolizma için çok önemli olan su tüketiminin fazlası böbrekleri yorar ve toksik etki oluşturur. İleri dönemde fazla su tüketimi böbrek harabiyetine yol açabilir. Fazlasının zayıflamaya etkisi yoktur. Kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 2-2,5 litre su tüketimi yeterlidir. Bu da yaklaşık günde 10-13 su bardağı arasıdır.”

“SAĞLIKLI ZAYIFLAMA DİYETİSYEN KONTROLÜNDE OLUR”

Fatih Kişioğlu, sağlıklı zayıflamanın diyetisyen kontrolünde gerçekleşeceğini vurgulayarak, “En mucizevi zayıflama yolu sağlıklı beslenmedir. Bu da yeterli ve dengeli beslenmeyle mümkün olur. Unutulmamalıdır ki, her şeyin azı karar, çoğu zarardır” dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19