YARIM ASIRLIK BAŞKANDAN ADAYLARA UYARI

YARIM ASIRLIK BAŞKANDAN ADAYLARA UYARI

48 yıldır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı görevini yürüten Hasan Öke, 1 Şubat’ta yapılacak kongrede görevi bırakıyor. Öke dün son kez yönetim kurulu toplantısına katılırken, gelecek yeni yönetime de mesaj verdi.

 

İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin yarım asırlık başkanı Hasan Öke, 1 Şubat 2014 Cumartesi günü yapılan olağan genel kurulda görevi bırakacak. 48 yıldır Esnaf Kefalette yöneticilik yapan 85 yaşındaki Hasan Öke, dün son kez yönetim kurulu toplantısına katıldı.

 

SON YÖNETİM KURULU TOPLANTISI

Yapılan yönetim kurulu toplantısı sonrası basın açıklaması yapan Öke, 48 yılık hizmet döneminde ben değil, biz merkezli hareket ettiklerini söyledi. Son yönetim kurulu toplantısını yaptığını belirten Öke, “1965 yılından başlayan Yönetim Kurulu Üyeliğim 1979 yılından itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığı olarak devam etti. Ayrıca Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinde 1995-2001 döneminde Denetim Kurulu Başkanlığı ve Marmara Bölge Birliğinde Başkan Vekilliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Elimizden geldiğince ortaklarımızın finans ihtiyaçlarını adilane şekilde karşılamaya çalıştık. 1 Şubat 2014’de yapılacak olağan genel kuruldaki seçimde ben aday değilim. Çok sevdiğim esnaf ve sanatkar arkadaşlarıma hizmet etmekten hep zevk duydum ve idareciliği arkadaşlarımla birlikte inandığım değerler üzerine yaptık. Ben değil biz merkezli hareket ettik. Her ne kadar başkanlığı bırakıyor olsam da arkam da bu görevleri yapacak yönetici ve personel arkadaşları yetiştirdiğime inanıyorum. Benimle birlikte 29 yıl Başkan vekilliği yapan Orhan Tanhan ve Yönetim Kurulundaki Ahmet Yaşar, Yusuf Portakal, Ziya Turan, Halil Koçan, Sami Kardaş, Erhan Güven yönetime talipler. Ayrıca Kahveciler Odası Başkanı Salih Remzi Pakoğlu’da adaylığını açıklamıştı. Aday arkadaşlara başarılar dilerim. Esnaf ve sanatkar arkadaşlarımın haklarını helal etmesini istiyorum. Benden yana helal olsun. Şairin dediği gibi ‘Baki kalan bu kubbede bir hoş seda bırakabildiysek’ bizlere ne mutlu. Biz bu görevi esnafa hizmet ederek, ibadettir diyerek yaptık. İnşallah talip olan arkadaşlarımda bu zihniyetle hareket ederler temennisinde bulunuyorum” dedi.

 

YÖNETİM KURULU SAYISI 5’E DÜŞTÜ

Konuşmasında üst kuruluşlardan 7 olan Yönetim Kurulu Üye sayısının 5’e indirilmesinin istendiğini de dile getiren Hasan Öke, “Tüzük gereği istendi. 2 arkadaşım feragat edecekti. Biri ben, artık 85 yaşını idrak ettim. Bu kadar senedir hizmet etmeye gayret ettim, ben feragat ettim. İkinci arkadaşımız da Hayri Uygun Bey feragat etti. 5 arkadaşımız bu görevi inşallah yürüyeceklerine kaniyim. Niye kaniyim? Beraber çalıştık. Beraber zihniyetimizi bir noktada toplayarak hizmet ettik. Esnaf ve sanatkarın tek kredi kaynağı Halk Bankasıdır. Halk Bankası da bugün vermiş olduğu krediler de büyük fedakarlık yaparak kredileri Türkiye’deki diğer bankalardan daha düşük faizle vermektedir” diye konuştu.

 

BAŞKAN ADAYLARINA MESAJ GÖNDERDİ

Esnaf kefalet kooperatifinin 4 kefille kredi verdiğine yönelik eleştiriler hakkında da konuşan Öke, krediye layık olana, layık olduğu nispette kredi vermeye çalıştıklarını söyledi. Öke “Bazı mevzular duyuyoruz. Kredi kefaletlerini artırıyormuşlar, 4 kefil alıyormuşlar filan diye dedikodular var. Devletin Halk Bankasına verdiği parayı direk esnafa vermiyor. Bizim birinci derecede kefaletimizi alarak veriyor. Ortaklardan herhangi birisi kredisini ödemediği takdire Halk Bankası o borçluyu aramaz. Kooperatifin bloke hesabından kesiyor. Verdiğimiz paranın toplanmasını garanti edersen ver diyor devlet. Cebimizden para vermiyoruz ki saçalım. Krediye layık olan, layık olduğu nispette vermeye çalışıyoruz. Tavan kredi bugün bizde 125 bin liradır. Bir çok kooperatif 50-60 bin lira veriyor. Biz kuruluşumuzdan beri disiplinli olarak, mevzuata uygun olarak kredi dağıttık. Amcamızın oğlu, filancanın oğlu diye kredi vermedik. İnşallah talip olan arkadaşlarda kendi ceplerinden para dağıtmadıklarını müdrik olurlar. Bizim gösterdiğimiz titizliği gösterirler. Çünkü Halk Bankası belirli seviyeye geldi mi muameleyi durdurur. 400 kişinin parasını ödememesi halinde bin ortağınız varsa 600 kişinin muamelesi durur. Biz mevzuata uygun hareket ettik. Vicdanen müsterihiz. Arkadaşlarımın da bu düşüncelerle hizmetlerini devam ettireceklerine inanıyoruz. Kendilerini şimdiden tebrik ediyorum. Göreve talip olmak en tabi haklarıdır. Ama dağıtacakları para kendilerinin değildir, devletin parasıdır. Akıllarını başlarına alsınlar” dedi.

 

ESNAF VE SANATKARA YAKIŞIR BİR SEÇİM OLACAK

İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Vekili ve 1 Şubat’ta yapılacak kongrede Başkan Adayı olan Orhan Tanhan da toplantıda bir konuşma yaptı. “Bizler Hasan Öke Başkanımızın yanında ahi evran kültürüyle yetiştik” diyen Tanhan, “Bizler kooperatifçilik üzerine ustalaştığımıza inanıyoruz. Bayrağı devralmak üzere yola çıktık. Ortaklar teveccüh gösterirse ve seçimde bizleri seçerlerse hizmetlerimiz devam edecektir. Daha önce 2 dönem Mobilyacılar Odası Başkanlığı ve 2 dönem Başkan vekilliği yaptım. 1 dönemde Esnaf Odaları Birliğinde denetici olarak görev yaptım. Esnaf ve sanatkârların sorunlarını ve çözümlerini tecrübemizle biliyoruz. Elimizde her mesleğin ihtiyacını ve derdini bilen arkadaşlar mevcut. Diğer aday arkadaşımız Salih Remzi Pakoğlu’dur. Kendisine ve ekibine çalışmalarında başarılar dilerim. Esnaf ve sanatkâra yakışır bir seçim olacağına inancım tamdır. Bu bir hizmet yarışıdır. Bu hizmet yarışında Salih arkadaşımızla, yarışa girmişizdir. Yarışta o kazanmıştır, biz kazanmışızdır. Önemli değildir. Önemli olan burada kooperatifin kazanmasıdır” diye konuştu.

 

DEVLETİN PARASINI KORUMAK ZORUNDAYIZ

Devletin parasını korumak zorunda olduklarına da vurgu yapan Orhan Tanhan, “4 kefil olayını 2001 yılında yaşanan krizden sonra uygulamak zorundaydık. Bu kriz dönemi aşıldığında bir şekilde bunu hemen kaldırıp kıyıya koyamazsınız. Çünkü dün 4 kefille verdiğin krediyi bugün 2 kefile çekemezsiniz. Ne yapmanız gerekir? Zaman içine yaymanız gerekir. Biz 2013 yılı sonu itibariyle bunları bir şekle sokacaktık. Sonuçta verdiğiniz kredinin teminatını aldıktan sonra 1 kefilmiş, 5 kefilmiş veya ipotekmiş. Kimse teminat almadan kredi vermez. Eğer verirseniz bir gün bu kooperatifte kimseyi bulamazsınız. Burada mesele kooperatifin çalışmasıdır. Bugün eğer İnegöl Esnaf ve Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatifi, Türkiye derecelendirmesinde en üst seviyede bir kredi limitine sahipse, bu ortaklarımızın düzgün ödemesiyle ve kooperatifin idare edilmesinden kaynaklanmıştır. Bu biz mi yaptık? Biz vesile olduk. Biz görevimizi yaptık. 2013 yılından sonra 1 Ocak 2014 tarihinde biz kefalet durumunu gözden geçirecektik fakat önümüzde seçimlerimiz vardı. Kongre öncesinde biz bunu yaptık diyerek çıkmayalım istedik. Bunu 1 Ocak’ta uygulamaya geçirmeyelim. Biz bunu kongre ertesi 2 Şubat’a bırakalım. 2 Şubat’taki yönetim kurulu toplantısında gelen yeni Yönetim Kurulu, biz gelirsek biz, Salih Pakoğlu gelirse o yönetim bunu bir şekilde uygular. Bunu nasıl uygulayacaktır. Teminata göre kredi verecektir. Biz sağlam basarak bu yolda yürümemiz lazım. Eğer yürüyemezsek bir gün bu kooperatifi burada bulamayız. Buraya kim seçilirse seçilsin, bu şekilde hareket etmez zorundadır. Devletin parasıdır, bunu muhakkak korumak zorundayız. Çünkü görevimiz ona bekçilik yapmaktır” dedi.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00