YASALAR EKSİKSİZ ŞEKİLDE UYGULANMALI

YASALAR EKSİKSİZ ŞEKİLDE UYGULANMALI

Altunkalp Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Ayhan Altunsoy; özel gereksinimlilerin, kendileri için hayati önem taşıyan yasa ve yönetmelikleri takip etmeleri ve uygulanmasında ısrarcı olarak haklarını aramaları gerektiğini belirtti.

Altunkalp Rehabilitasyon Merkezi sahibi Ayhan Altunsoy,Engelliler Haftası ndeniyle yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

TOPLUMU ÖNYARGILARDAN ARINDIRMALIYIZ

Türkiye´de yaklaşık her 9 kişiden birinin kısıtlayıcı yetersizliğe sahip olduğunu belirten Altunkalp Rehabilitasyon Merkezi sahibi Ayhan Altunsoy, ?Toplumun, böylesi yüksek bir oranda içinde barındırdığı bu bireylerimiz de elbette tüm diğer bireylerle eşit haklara sahip olmalıdırlar. Özel gereksinim meselesi, sadece bir sağduyu değil, aynı zamanda bir hak ve adalet meselesidir. Özel gereksinimli insanlarımız da, eşit muamele, itibar, yaşamlarını bağımsız idame ettirme ve toplumun bir parçası olma gibi haklara sahip olmalıdırlar. Bizim üzerimize düşen görev ise özel insanlarımızın bu haklarından faydalanmaları için imkân ve fırsatlar sağlamak olmalıdır.Bu bağlamda, özel bireylerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşama entegrasyonunun sağlanması amacıyla, yetkili kurumların yenilikçi yaklaşımlar doğrultusunda çalışmalarda bulunması gerekmektedir. Özel bireylerin hayata sarılmaları ve geleceğe güvenle bakmaları ancak bu sayede olacaktır. 2005 yılında çıkartılmış olan Özürlüler Kanunu, bu çerçevede oldukça önemli bir adım olmuştur ve Türkiye´deki özel gereksinimli bireylerin sosyal haklardan ve hizmetlerden yararlanma kapsamını ciddi manada genişletmiştir.Yine de, bu kardeşlerimize karşı olan insani sorumluluğumuz asla burada kalmamalıdır. Onların, kendileriyle ve toplumla barışık bir hayat yaşamaları için çalışma yapılacak birçok alan halen mevcuttur. Öncelikle, ahlaki ve vicdani bir görev olarak, toplumumuzu bu konuda bilinçlendirip, özel gereksinimlibireylere karşı bulunulan önyargılardan arındırmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra, özel bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek adına eğitim, işgücü, sağlık, erişebilirlik gibi birçok konuda olumsuzluklar giderilmeli ve kendilerine pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.?

ÖNLERİNDEKİ ENGELLERİ KALDIRALIM

?Özel gereksinimli bireylerin, işgücüne katılmalarını teşvik edici düzenlemeler, onların da üretimde bir pay sahibi olmalarını temin edecek yapıcı bir katkıda bulunacaktır. Kaliteli eğitime eşit şartlarda erişmeleri de muhakkak kihayat standartlarını yükseltip yaşama sevinçlerini arttıracaktır. Ayrıca sağlık hizmetlerinden kolayca faydalanabilmeleri için yapılacak iyileştirme çalışmalarına önem verilmelidir. Geliştirilecek tüm bu sosyal hakların yanı sıra, kentsel yaşamda ortak alanların kullanımlarında getirilecek kolaylıklar ve imkânlar, özel gereksinimli bireylere,bağımsız bir şekilde yaşama fırsatını sunacaktır. Bizlerin üzerine düşen de bunun gerçekleşmesini sağlamak ve özel insanlarımızın önündeki tüm engelleri kaldırmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaktır.?

MEVCUT YASALARIN EKSİKSİZ UYGULANMASI GEREKİYOR

?Özel gereksinimli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için düzenlen yasa ve yönetmeliklerin yeteri kadar anlatılamaması ve anlaşılamaması,uygulanamaması sonucu sorunlar çözülememiştir. Özel gereksinimli insanlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için düzenlenen yasa ve yönetmelikler, anlaşılamaması durumu açıkça işkenceye dönüşmüştür. Bu insanlarımızın durumlarının anlaşılmasını sağlamak, yasa ve yönetmeliklerdeki haklarının neler olduğu konusunda bilgilendirmek,yardımcı olmak insan olarak asli görevimiz olmalıdır.Yeni yasalar çıkarılması yerine, mevcut yasa ve yönetmeliklerin doğru bir şekilde, kişi kurum ve paydaş kurumlar tarafından doğru anlaşılması ve eksiksiz uygulanması gerekmektedir. Elbette bu yasa ve yönetmeliklerin doğru anlaşılmasında ve eksiksiz uygulanmasında, görevli ilgili tüm kurumlar, başta Özürlüler İdaresi Başkanlığı olmak üzere, özel sektörün temsilcileri, belediyeler,hastaneler, Rehberlik Araştırma Merkezlerinde çalışan öğretmenlerve memurlar bilgilendirilmeli ve bu insanlarımıza pozitif ayrımcılık uygulamalılardır. Özellikle özel gereksinimliler, kendileri için hayati önem taşıyan yasa ve yönetmelikleri takip etmeli, uygulanmasında ısrarcı olmalı ve haklarını aramalıdırlar.Bu bağlamda hizmet ve haklarını almalarında müracaat ettikleri kurumlarda çalışan tüm yetkilileri bu bireylerimize hoşgörülü olmaya ve haklarını alabilmelerine yardımcı olmaya davet ediyorum.Tüm özel gereksinimli bireylerimizin herdaim sorun ve problemlerinde yanlarında olacağımızı ve destek sağlayacağımızı kamuoyuna duyuruyorum? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07