YAŞAM ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT

YAŞAM ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT

Halk Eğitim Merkezi ve Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi’nin gerçekleştirdiği sağlık seminerlerinde konuşan göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Tufan Günay; “Sağlığa dikkat edilse toplam ölümlerin yüzde 86’sı önlenebilir.” dedi.

İnegöl Halk Eğitim Merkezi, Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi ile birlikte sağlık seminerleri düzenliyor. 3 farklı konuda verilecek seminerlerin ilk olan ‘Kardiyovasküler Hastalıklar (Kalp hastalıkları) semineri, dün saat 14.00’da Vehbi Koç İlköğretim Okulu çok amaçlı salonunda gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak Yüksek İhtisas Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Tufan Günay katılırken, seminere özellikle bayanların yoğun katılımı oldu.

Hastalık Nedeniyle ölenlerin yüzde 86’sı Yaşam Alışkanlıklarından Kaynaklanıyor

 “Sağlık Bakanlığı ile Başkent Üniversitesi işbirliğiyle yapılan araştırmada, 250 bin kişi tarandı ve Türkiye’nin hastalık haritası çıkarıldı. Üç yılda tamamlanan araştırmanın çarpıcı sonucunda; sağlığa dikkat edilse toplam ölümlerin yüzde 86’sı önlenebilir. Ölen 430 bin kişiden 372 bininin sırf yaşam alışkanlıklarını değiştirmediği ve önlenebilir riskler dikkate alınmadığı için öldüğü ortaya çıktı. Sağlığa dikkat edilse çoğu hayatta olacaktı.”

Hipertansiyon Hastalarının yüzde 30’u Hastalığının Farkında Değil

 “1999-2000 Ulusal Sağlık ve Beslenme inceleme anketlerine göre; yüzde 30 Hipertansiyon hastası, farkında değil, yüzde 11 Hipertansiyon hastası ise hasta olduğunun farkında, ancak tedavi almıyor. Bunun yanında hastaların yüzde 25’i ise tedavi alıyor, ama hipertansiyonu kontrol altında değil. Hastaların yüzde 34’lük kesimi ise hem tedavi alıyor, hem de hipertansiyonu kontrol altında” dedi.

Hipertansiyon Tedavisi Ömür Boyu Devam Etmeli

 “Hastaların yaptığı hataların başında, hipertansiyon tedavisinin ömür boyu süreceğini bilmemeleri geliyor. Bunun yanı sıra; komşuların ilacını kullanmak da önemli hatalardan. Her sorunun kaynağı kullanılan ilaç değildir. Kullandığınız ilacı iyi tanımalısınız. Doktorunuza danışmadan ilaç değiştirmeyin”



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68