www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Yasaya Uymayan İşverene Ceza Kapıda

Yasaya Uymayan İşverene Ceza Kapıda

İGİAD’ın 6331 sayılı yeni iş kanunu ile ilgili düzenlediği seminerde konuşan İş Güvenliği Uzmanı Özgür Karamanoğlu, yasaya uymayan işverenin yıllık 150 bin lira gibi ciddi cezalara maruz kalacağını söyledi.

İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) önceki akşam İTSO konferans salonunda 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı yeni iş güvenliği yasası ile ilgili seminer düzenledi. Mesleki gelişim kapsamında gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Esen İş Güvenliği firması iş güvenliği uzmanı Özgür Karamanoğlu ile Serkan Pamukçu katıldı. Karamanoğlu ve Pamukçu, seminerde yeni iş güvenliği yasası ve getirdiği yükümlülükleri İnegöllü işadamlarına anlattı.

KİŞİSEL, SOSYAL VE MESLEKİ GELİŞİM…

Seminer öncesi bir konuşma yapan İGİAD Başkanı Bahadır Bayraktar, bu faaliyeti sadece dernek üyelerine değil, İnegöl’de bu konuya ilgi duyan herkese açık yaparak daha çok kişiye, daha fazla müteşebbise ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. İGİAD olarak yaklaşık 2 yıldır çok yoğun bir şekilde özellikle 3 ana başlıkta çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Başkan Bayraktar; “Bunlar kişisel gelişim ve mesleki gelişim ile sosyal gelişim. Bu konularda onlarca seminer ve eğitim gerçekleştirdik. 5 tane önemli ‘Tecrübe alıyoruz’ programı yaptık. Fuar ziyaretleri, üye kahvaltıları yaptık. 2 yılda sadece işadamlarımız değil, tüm İnegöl, hatta Türkiye’yi ilgilendiren ekonomik çalışmalar gerçekleştirdik” dedi.

İşadamı derneklerinin en önemli faaliyetlerinden birinin de devlet yardımlarına erişim konusu olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bu kapsamda İstanbul İhracatçılar Birliği ile bir proje yaptık ve Ekonomi Bakanlığı tarafından da kabul edildi. Bunun ilk aşaması olan ihtiyaç analizini gerçekleştirdik, iki aşamamız kaldı. Türkiye’de ilk olan bir projeydi. Onun dışında İnegöl Mobilyasıyla ilgili kurumsal bir araç giydirme projesi yaptık. Bizim misyonlarımızdan biri; iyi esnaf, iyi tüccar, iyi sanayicinin aynı zamanda iyi yurttaş, iyi komşu ve iyi arkadaş olacağını vurguluyorduk. Kişisel ve mesleki gelişimimizi bu konuda arttırmak için çalışmalar yaptık” diye konuştu.

YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ BİLMEMİZ GEREKİYOR

İGİAD’ın faaliyetlerinin ardından seminer hakkında da konuşan Bahadır Bayraktar, şu ifadelere yer verdi: “Yükümlülüklerimizi, kanunları bilmemiz gerekiyor. Bilmiyorum diyerek bu yasaların yaptırımlarından kaçma şansımız yok. Bizim amacımız da bu bilgiyi sizlere sunmak. Bu konuda bizi en çok ilgilendirecek 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ve yasal düzenlemeleri. Biz Esen İş Güvenliği firmasıyla işbirliği yaparak bu semineri tertip ettik.”

LOKANTADAN OTELLERE KADAR TÜM İŞYERLERİ YASAYA TABİ

Bahadır Bayraktar’ın ardından konuşan İş Güvenliği Uzmanı Özgür Karamanoğlu ise, iş sağlığı güvenliğinin işin yapılma sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistem olduğunu anlattı. Bu konuda firmaların bünyesinde personel çalıştırmakla beraber, dışarıdan da hizmet alınabileceğini vurgulayan Karamanoğlu; “Öncelikle bu kanun neleri değiştirdi ona bakalım. Daha önce bütün çalışanlar 4857 sayılı iş yasasına bağlı olarak bunun alt yönetmelikleriyle iş sağılığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanmak veya kanunlara uymak zorundaydılar. Fakat bu iş sağlığı ve güvenliği kanunu tamamen sistemi değiştirdi. En önemli özelliği de ‘Sanayiden’ ibaresini kaldırarak bütün işletmeleri içine aldı. Bu doğrultuda 1 milyon 380 bin işyerini kapsayan genel bir iş sağlığı ve güvenliği hareketi başladı. Bu şu demek; lokantadan tutun da restoranlara ve otellere kadar tüm işyerleri, iş sağlığı ve güvenliği yasasına tabi. Bunlar uzun bir listeyi oluşturuyor” dedi.

ARTIK İŞÇİ YOK, ÇALIŞAN VAR

Uzun yıllardır uygulanan iş yeri hekimliği uygulamalarıyla bu kanunun yavaş yavaş alıştırıldığını da belirten Karamanoğlu, “En sonunda da yürürlüğe 30 Haziran 2012 tarihinde girdi. Bu kanunun ilk özeti; iş güvenliğinin, çalışanlarının ve işletmelerin korunması ve üretimin korunması olarak adlandırılabilir. Burada şunu görmek lazım; kanun artık işçi demiyor, çalışan diyor. Önceden işçi ve işveren olarak ayrılmıştı. Bu çalışan kavramı, genel kapsamda incelendiğinde bütün kademeleri, hademeden tutun da müdüre kadar herkesi kapsadı. Bu demek oluyor ki işyerlerimizde park bahçelerden bürolara kadar herkesi etkileyecek bir yaklaşım izleniyor” şeklinde konuştu.

SIKI DENETİMLER YAPILACAK

Özgür Karamanoğlu, yeni iş güvenliği kanununu uygularken nelerin gerekeceği konusunda da katılımcılara bildi verdi. Öncelikle bir işyeri hekimi olması gerektiğini aktaran Karamanoğu, “Bununla ilgili olarak hâlihazırda 50 ve daha fazla işçi çalıştıran yerlerde bir işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu vardı. İş güvenliği uzmanı da zorunluluk içerisinde geçiyordu, fakat görünürde yoktu. Artık bununla ilgili de sıkı denetimler yapılacak” diyerek işverenleri uyardı.

İŞVEREN NE YAPMALI

İş sağlığı güvenliği birimi olarak kanunun tüm işyerlerine bir sistem kurmayı önerdiğini ifade eden İş Güvenliği Uzmanı Özgür Karamanoğlu, bu sistemde; 12 metrekareden az olmamak kaydıyla muayene ve ilkyardım odası, 8 metrekareden az olmamak kaydıyla iş güvenliği uzmanı odası zorunluluğu olduğuna dikkat çekti. Aynı şekilde işverenin bunu kendi içinde yapmak istediğinde ise, bu iş güvenliği birimlerine bazı materyalleri de tedarik edilmesi gerektiğini dile getiren Karamanoğlu, materyallerin ise 2 bin lira civarında bir maliyeti olduğunu söyledi.

YILLIK 150 BİN LİRA CEZA

Yasanın getirdiği yükümlülüklere uymayanlara uygulanacak cezalara dikkat çeken Karamanoğlu, işverene yıllık 150 bin lira gibi bir cezai müeyyidenin söz konusu olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yasanın uygulanmasıyla ilgili olarak maddede; 50’den az çalışanı olan tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 30 Haziran 2014’ten, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 30 Haziran 2013’ten, 50’den çok çalışanı olan bütün işyerleri 30 Aralık 2012’den itibaren iş güvenliği hizmeti almakla yükümlü hale getirildi. Bu yasanın maddi yükümlülükleri de; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi dahil her türlü tedbirin alınmaması 2 bin lira, alınan tedbirlerin uygulanmaması 2 bin lira, iş yeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı görevlendirmemek görevlendirilmeyen her bir uzman ve ya hekim için 5 bin, yapılmadığı her ay için 5 bin lira gibi bir madde var. Bunu yanı sıra önümüzdeki günlerde çıkmasını beklediğimiz diğer sağlık görevlileri için de 2 bin 500 lira gibi bir rayiç bedel var. Bu şekilde 3 yükümlülüğü yerine getirmemek, her ay 12 bin 500 lira gibi cezayı ortaya çıkarıyor.”

MART’TA SIKI DENETİM BAŞLIYOR

Karamanoğlu, son olarak yapılacak denetimlerden söz ederek işverenleri uyardı. Sıkı bir denetimin yapılacağını kaydeden Özgür Karamanoğlu, “Sanayi Odalarına bununla ilgili yazıkları göndermeye başladı. Mart ayından itibaren de İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tüm Türkiye’de büyük bir inceleme ve teftişe başlayacak. Teftiş kurulunda müfettiş sayısı da 3 katına çıkarıldı bu kanun için” açıklamalarında bulundu.

Seminer, konuşmaların ardından katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19