www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

YENİ YASAYA İTİRAZ OLABİLİR

YENİ YASAYA İTİRAZ OLABİLİR

Çalışkan Group Sigorta sahibi Ahmet Korucu, yeni yasada kaza sonrası Hazine´nin kriterlerine göre yapılan hesaplama ile mahkemelerin atadığı bilirkişilerin hesaplamaları arasında büyük bir fark olması durumunda mağdur olan bireylerin, ?şahsi haklarım kısı

Çalışkan Group Sigorta sahibi Ahmet Korucu, sigorta sektörü ve trafik sigortasıile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

EN ÖNEMLİ SORUN BELİRSİZLİK

Ahmet Korucu, trafik sigortaları ile ilgili olarak sigorta şirketlerinin en önemli sorununun belirsizlik olduğunu belirterek; ?Bedeni hasarlı trafik kazalarında vefat eden bir kişinin yakınlarına ödenecek destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanmasında aktüerler ile mahkemelerin atadığı bilirkişilerin hesapladıkları tazminat rakamları arasında büyük farklar bulunuyor. Sözgelimi, aktüerler 40 bin TL hesaplıyor. Ancak, mahkemelerin atadığı bilirkişilerin yaptıkları hesaplamalarda bu belki 90 bin TL çıkabiliyor. Çünkü bilirkişiler yaptıkları hesaplamalarda paranın zaman değerini dikkate almıyor. Sözgelimi, 10 yıl sonra birey 100 bin TL alacaksa bunun peşin değerini de 100 bin TL olarak kabul ediyorlar. Aktüerlerin hesaplamalarına 10 yıl sonra ödenecek para, belli bir iskonto (faiz) oranı üzerinden bugüne indirgeniyor? dedi.

BEDENİ HASARLI KAZALAR BAZI HASAR ARACILARI İÇİN RANT KAPISI

Yargıya intikal eden bedeni hasarlı kazaların takipçi aracı firmalar ve bu çerçevede iş yapan avukatlar için ?rant kapısı´ haline geldiğini vurgulayan Korucu, ?Bazı aracılar ya da avukatlar ekstra gelir elde etmek için mağdur olmuş vatandaş arıyorlar. Bu özellikle son 10 yıldır çok yaygın. Takipçi firmalar ya da avukatlar, Doğu ve Güneydoğu´yu karış karış geziyorlar. Trafik kazası sonucunda mağdur vatandaş bulup, kapanmış olan dosyaları geriye dönük olarak yeniden açtırıyor, yüzde 15-20 ya da duruma göre yüzde 50 komisyon alıyorlar. Hatta bireylerden ellerindeki dosyaların tüm haklarını yasal olarak önüne geçilemeyen bir şekilde temlik yoluyla alabiliyorlar. Halk bilinçsiz, belki 3-5 bin TL´ye tüm haklarını veriyor. Bu işlemler sonucunda, dava açıp mahkeme sonucuna göre sözgelimi 150 bin TL bile alsalar bazı örneklerde asıl hak sahibi vatandaşların bu durumdan haberi bile olmayabilir? şeklinde konuştu.

YENİ YASAYA DA İTİRAZ OLABİLİR

Zorunlu trafik sigortasındaki yeni düzenlemelerle ilgili konuşan Korucu, ?Yeni düzenlemeler, bedeni hasarlı trafik kazalarında destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanmasında, hesap kriterlerinin belirlenmesini, Hazine Müsteşarlığı´na bırakıyor. Ancak, Hazine´nin kriterlerine göre yapılan hesaplama ile mahkemelerin atadığı bilirkişilerin hesaplamaları arasında büyük bir fark olması durumunda mağdur olan bireyler, ?şahsi haklarım kısıtlanıyor´ diyerek yasanın iptaline ilişkin dava açabilirler? diye konuştu.

MALİ MESULİYET SİGORTASI ÖNEMLİ

Korucu, araçları ile trafiğe çıkan Kasko´su olmayan bireylerin trafik sigortası yanında mutlaka ?ihtiyari mali mesuliyet sigortası´ yaptırmasının da gerekli olduğunu belirtti. Bedeni hasarlı kazalarda kişi başına limitin yaklaşık 310 bin TL maddi hasarlarda 31 bin TL ile sınırlı olduğuna dikkat çeken Korucu, ?Ancak, bir birey kendi aracı ile bir başka kişinin (3. şahıs) ölmesine ya da yaralanmasına sebep olduğunda ödenecek tazminat belki 500 bin TL´yi de bulabilir. Zorunlu trafik sigortası, poliçe limitleri dâhilinde 2016 yılı itibariyle bedeni maksimum 310 bin TL´sini karşılıyor. Bu nedenle, buna benzer olası bir kaza durumunda, vatandaşların sigorta limitlerini aşan kısmı ceplerinden ödememeleri ve mağdur olmamaları için ihtiyari mali mesuliyet sigortası da yaptırmaları çok önemli ve faydalı? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01