www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

YENİ MODA ORGANİK KURBANLIK

YENİ MODA ORGANİK KURBANLIK

Bu yıl İnegöl hayvan pazarının yeni modası organik kurbanlıklar oldu. Organik kurbanlıkların fiyatı ise el yakıyor.

Kurban bayramına 2 haftadan az bir süre kaldı. İnegöl hayvan pazarında hareketlilikte her geçen gün artarken, Perşembe günü pazara İnegöl satıcılarının da girmesi bekleniyor. Ancak dışarıdan gelen kurbanlık satıcılarının bazıları çadırlarındaki hayvanlarının tamamını satıp çadırını kapattı.

 

YENİ MODA ORGANİK KURBANLIK

Pazarlıkların sürdüğü İnegöl hayvan pazarında bu yıl en çok dikkat çeken ise organik kurbanlık modası oldu. Yem ve küspe yemeden dağda otla beslenen hayvanlar ilçe halkının da ilgi odağı olurken, organik kurbanlıkların fiyatları da diğer kurbanlıklara göre biraz yüksek.

 

ORGANİK KURBANLIKLAR CEZP EDİYOR

Hayvan pazarında çadırına büyük harflerle ‘organik kurbanlık’ yazan Kadir Azgül, Erzurum’dan geldiğini söyledi. 30 hayvan getirdiklerini ifade eden Azgül, organik kurbanlıklar hakkında da bilgi verdi. Azgül, “Organik kurban; içeride bakılmamış, yem ve küspe yememiş, dağdan inmiş hayvana denir. Organik kurbanlık insanları da cezp ediyor. Yem yemiş, küspe yemiş hayvanın etiyle ot yemiş hayvanın eti bir olmaz. Ot yiyen hayvanın eti daha sert, güzel olur. Diğerinin eti köpürür” dedi.

 

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Satışların geçen yılla aynı olduğunu belirten Kadir Azgül, “Bu yıl 30 hayvan getirdik, 5 tane sattık. Bayrama 15 gün var, inşallah satacağız. Şuanda piyasayı geziyorlar, alıcı pek yok. Son gün eğer gelen olursa, hayvan da azalırsa fiyat artar. Ama kurbanlıklar milletin elinde kalırsa düşer” diye konuştu.

 

CANLI KİLOYLA KURBANLIK

İnegöl hayvan pazarında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise bu yıl ilk kez bir kurbanlık satıcısının uyguladığı kiloyla canlı kurbanlık satışları. Canlı kilosuna göre fiyatı belirlenen kurbanlara talebin yoğun olduğunu belirten Kenan Kap, “Biz hayvanlarımıza güveniyoruz, kiloyla veriyoruz. Canlı 600 kiloya kadar hayvanımız var. Şuanda 100-150 kiloluk hayvana rağbet fazla. Büyükler fazla ilgi görmüyor. İnegöl’de ilk kez canlı hayvanı kiloya göre satıyoruz” dedi.

 

KURBANLIKLARI BİTİRİP ÇADIRI KAPATANLAR VAR

Hayvan pazarında bazı üreticiler birkaç hayvan satsa da, bazı çadırlarda hayvan kalmadı. Artvin’den gelen bir üretici 25 hayvanını bitirip çadırına da ‘Bitti’ yazısı asıp kapıları kapadı. Bazı çadırlarda da 2-3 kurbanlık kaldığı dikkat çekti. Artvin’den gelen Metin İşçi, 25 hayvan sattıklarını belirterek; “Fiyatlar çok pahalı değil, normal. Hayvanları sattık, ama beklentileri karşılayamadık. Arkadaşların hayvanları epey kaldı. Geçen yılda yine bitirmiştik İnegöl’de hayvanları. Pazarda kurbanlığı ilk bitiren biziz. Bir çadır daha var, onda da 2-3 tane kaldı, bitirmek üzere. Kar etmesek de, zarar da etmiyoruz. İstediğimiz paralara satamadık” dedi.

ARABA FİYATINA TOSUN

İnegöl hayvan pazarında dikkat çeken kurbanlıklar da yok değil. Erzurumlu bir kurbanlık satıcısının 1 ton 50 kilogramlık tosunu pazarın maskotu haline gelmiş. Tonluk tosun, 12 bin 500 liraya alıcısını bulmuş bile.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00