YENİ YASA EMLAKÇILARI VURDU

YENİ YASA EMLAKÇILARI VURDU

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, Şehircilik ve İmarcılık Bakanlığı’nın arsalarda imar ile ilgili yaptığı son değişikliklerin, emlakçıları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek Şehircilik ve İmarcılık Bakanlığı’nın, bitişik nizam arsalarda imar izninin yüzde 50’lere kadar düşürmesinin kendilerini olumsuz etkilediğini, vatandaşların bu alınan kararları yanlış anladığını ve bunun kendilerini daha büyük sıkıntılara sürüklediğini ifade etti.

“ŞEHİRCİLİK VE İMARCILIK BAKANLIĞININ KARARI YANLIŞ ANLAŞILDI”

Şuan İnegöl’de emlak sektörünün yaz ile birlikte belli bir durgunluk yaşadığını ifade eden İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, “Şehircilik ve İmarcılık Bakanlığı’nın almış olduğu arsalardaki imar ile ilgili son değişiklik örneğin; bitişik nizam arsalarda imar izninin yüzde 50’lere kadar düşürülmesi piyasalarda olumsuz etkiler yaptı. Tabi bu kanun ilk aşamada anlaşılamadı. Anlaşılamadığı için vatandaş 100 metre yerine 50 metre, 200 metre yerine 100 metre yapacağız gibi bir kavram kargaşası ile karşı karşıya kaldığı için burada problem yaşadık. Bu problem işimizi de aksattı. Şöyle ki; arsa satışımızı yaptığımızda, anlaştığımızda vatandaşı belediyeye gönderdik. Belediyeden imar durumunu almaya kalkıştığı zaman belediye net bilgi veremedi. Hali ile bu durum karşısında vatandaş tereddüde düştü. Hala bu kanun ile ilgili olarak bekleyen müşterilerimiz var. Tereddüt içinde olan müşterilerimiz var. İnsanlarda olumsuz yönde etki yaptı. Bu Türkiye genelinde alınan bir karar. İnegöl ile bir ilgisi olmadığı için, bunu biz Emlakçılar olarak, Emlakçılar Odası olarak elimizden geldiğince vatandaşa anlatmaya çalışıyoruz. Hali hazırdaki kanunun yürürlükte olduğunu, imar mevzuatının şuanda yürürlükte olduğunu, hatta imar başvurusu yapanların yani inşaat ruhsatı veya imar durumu ile ilgili başvuru yapan vatandaşlarımıza eski kanunun belli bir süre geçerli olduğunu anlatmamıza rağmen bu sansasyonel bir olay oldu” dedi.

“DURGUNLUK FAİZLERİN YÜKSELMESİ İLE İLGİLİ”

Başkan Akyürek, “Bundan 1 ay önce 0,65 gibi bir faiz uygulanırken şuandaki bankaların kredi faiz oranları 0,70’lerin üzerinde seyrediyor. Bu tabi 3-5 puan olmasına rağmen rakama vurduğumuz zaman meblağ teşkil ediyor. Vatandaş da bunun düşeceği düşüncesi ile hali ile beklemeye geçiyor. Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi, vatandaşlarımızın tatile gitmeside tabi ki emlak sektörüne olumsuz yönde yansıyan şeyler. Ama genel olarak baktığımızda belediyeden aldığımız bilgiye göre, inşaat ruhsat başvuruları çok. Yapımları devam etmekte. Satışlara baktığımızda tapu dairelerinden aldığımız bilgiye göre,tapu dairelerinde satışlar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Fakat bu işin her nedense olumlu yanı emlak bürolarına yansımamaktadır. Biz emlakçılar olarak Emlakçılar Derneği olarak, bu sorunu şu anda kendi çapımızda araştırıyoruz. Bunu bizim araştırmamızla yetmiyor. Ben her defasında tekrarlıyorum. Bizim emlakçı esnafımız, oturup bunun neden böyle olduğunu, acaba inşaatlar yapılırken, satışlar tapuda olurken neden emlak sektörünün temsilcisi olan emlakçılara bu işin yetkilisi olan insanlara bu iş yansımıyor. Bunun sorgusunu emlakçı esnafı oturup kendi kendine de sormalı ve bunun nedenlerini bulup, üzerine hep beraber gitmeliyiz. Genel anlamda ekonomi bizim açımızda, yatırımlar açısında gösterge olarak iyi gitmektedir. Ama bunun çarşıya, pazara yansıması tabi ki ekonomistlerin yorumuna bağlıdır. Kendi iş alanımızla ilgili konularda yorumlarımız bu şekildedir” şeklinde konuştu.

“RESMİ BÜROLAR HARİCİNDE EMLÂK ALIŞVERİŞİ YAPMAYIN”

Son günlerde taraflarına yapılan şikâyetler olduğunu söyleyen Akyürek, “Emlakçı adı altında çalışanların vatandaşı mağdur ettiğine dair şikâyetler alıyoruz. Bize şikâyetler gelmektedir, bize geldiği gibi resmi kurumlara da savcılığa, mahkemelere verilmeler olmaktadır. İnegöl halkından bu tür durumlara düşmemesi için tekrar uyarıyorum, kesinlikle ve kesinlikle resmi büroların haricinde hiç kimse ile emlâk alışverişi yapmasınlar. Bunlar mağduriyetlere sebep olmaktadır. Emlakçı adı altında kapkaççı sistemi ile çalışanlar var. İş yeri açan fakat hiçbir yere kayıtlı olmadığını tespit ettiğimiz insanlar var. Bu kişiler bizim mesleğimizi kötü yönde kullanıyorlar. Vatandaşı dolandırıyorlar. Ben Emlakçılar Dernek Başkanı olarak, vatandaşları uyarıyorum. İlgilisi ve yetkilisi haricinde, resmi büroların haricinde, İnegöl Emlakçılar Derneği üyesidir ibaresi bulunan yerler, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyesidir ibaresi bulunan yerlerin haricinde alışveriş yapmamaları konusunda İnegöl halkını uyarıyorum” dedi.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22