www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Zamların Sebebi Ne?

Zamların Sebebi Ne?

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ?Dolar artıyor zam geliyor, dolar düşüyor yine zam geliyor. Zamlara ayak uyduramıyoruz. Bunun araştırılmasını talep ediyoruz? dedi.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, mobilya sektörü ve yaşanan zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KDV ORANLARI İNSANLARI BAŞKA ARAYIŞLARA İTİYOR

KDV indiriminin ardından Ağaç ve Orman Ürünleri üzerindeki yüzde 13´lük fonun kalkmasını değerlendiren Başkan Özcan Ayhan, ?Mobilya sektörü ve ahşap sektörü adına güzel bir gelişme. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 1 ile 3 arasında değişen bu fonların kalkması ithal ürünlerle rekabeti eşit seviyeye getirmiş oldu. Nerede bir emek ve destek varsa sağlayanlara teşekkür ediyoruz. İnşallah iyi olur. 9´uncu ayda da KDV indiriminin sonu geliyor. 3´üncü aydan beri KDV indiriminden faydalanıyoruz. İnşallah ona da kalıcı çözüm bulup yüzde 18´lerin altında sabitlenmesini istiyoruz. Devletimizin bununla ilgili çalışmalar içerisinde odluğunu duymuştum. İnşallah doğrudur. Düzen içinde faturalar kesilir, daha iyi olur. Aynı zamanda bizim sektörümüz artık özel tüketimden değil, temel ihtiyaç maddesi haline geldi. Yaptığımız mobilyalar her evin olmazsa olmaz durumunda. Bununla ilgili yüzde 8-10 gibi sabit rakamlarda kalması bizi çok mutlu eder. Sektörümüz tam faturalı çalışma devresine de girer. KDV oranlarında yüzde 18´den fazla fatura kesiliyor. Yüzde 8´le devam ettiği sürece devletin de bunda kazancı olacaktır. Yüksek KDV oranları insanları başka arayışlara itiyor. İnşallah böyle sabitlenir? dedi.

ZAMLARA AYAK UYDURAMIYORUZ

Hammaddede sürekli değişen fiyatları değerlendiren Ayhan, ?Bu yalnızca süngerde değil suntada, MDF´de, suntalamda ve mobilyacının devamlı kullandığı hammaddelerde de devamlı zam geliyor. 8´inci ayın 1´i itibariyle yüzde 10´lara yakın bir zam geldi. Bunu anlamış değiliz. Dolar inişte zam geliyor, dolar çıkışta yine zam geliyor. Bunun izahını bulamıyoruz. Türkiye´de asgari ücrete yılda 2 kez zam gelir, zamlar işçilere ve üretilen ürünlere yansıtılır, bir de hammaddeye gelen zamlar yansıtılır. Fakat hammaddeye gelen zamlara yetişemiyoruz. Bu sene her ay zam geldi. Bunun açıklamasını biz yapamayız, bilemiyoruz. Eskiden bize dolar yükseldi mecbur zam yapmaktayız derlerdi, onlar 4 TL´ye göre bu zamları yapmışlardı şimdi dolar inişte 3,5 TL´nin altına girdi hala zam geliyor. Bunun izahını ancak bu işi araştıracak devletimizin yetkili organları çözer. Biz çözemiyoruz. Yılda 7-8 kere zam olur mu? Mobilya sektörü bu konuda gerçekten büyük sıkıntı çekiyor. 40 gün sonra İnegöl´de bir fuar düzenleyeceğiz. Esnafımız gelen zamları bu fuara yansıtacak. İnegöl´de son 10 yılda bu sene gelen zamlar kadar zamlar gelmemişti. Esnafımız bu konuda dertli, sıkıntılı. Malzemecilere ayak uyduramıyoruz. Bunun araştırılmasını talep ediyoruz? şeklinde konuştu.

KÂR ETMEDEN ÜRÜN SATIYORUZ

Ayhan, ?Her ay onlar gibi fiyat değiştirme şansımız yok. Genelde fuardan fuara listelerimizi yenileriz. Son 5-6 aydan beri mobilyacılarımız kesinlikle kendi kârlarından taviz verdiler. Kâr etmeden ürün sattılar. Fuarı beklediler. Malzemelerin fiyatlarının oturmasını beklediler. Her ay yüzde 5-10 zam yapıldı. Sıkıntıdayız ve bunu iletecek bir merci de bulamıyoruz. Bu zamları kontrol edecek bir merci bulamıyoruz. Yalnızca basında açıklamalar yapıyoruz, zamları yapanlar da belki de okuyup bize gülüyorlardır. Ama zamları yine yapıyorlar. Onların yetkili kişilerinden bunların sebebini duymak isteriz, neden bu kadar sık zam yapılıyor bilmek isteriz.?

MÜTHİŞ ZAMLAR GELİYOR

?Üretici firmalar süngerle ilgili hammaddelerin fiyatlarının çok yükseldiğini söylemişlerdi. O bir seviyede oturdu. Hammadde fabrikasının yanmasından bahsetmişlerdi ama yalnızca o değil. Suntada da zam var aksesuarda da zam var, mobilyanın her dalında zam var. Geçtiğimiz ay yine boyaya zam geldi, MDF´ye zam geldi. 100 liralık MDF 115 lira oldu. Müthiş zamlar geliyor. Farkında değiliz ama bunu her aya yaydılar. Hammaddeye gelen zam oranı 7-8 ay içerisinde neredeyse yüzde 60-70´i buldu. Bununla ilgili isyan ediyoruz. Dertlerimizi anlatıyoruz. Belki de okuyup bize gülüyorlar. Kalkıp da bize açıklama yapmıyorlar, sebep söylemiyorlar. Devletin yetkili organları bunu araştırıp o firmaları check ederse biz de gerekli cevabı alırız? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36