www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ZAYIFLAMAK ARTIK ÇOK KOLAY

ZAYIFLAMAK ARTIK ÇOK KOLAY

Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Aslı Yağmur Akçay, ideal kilonuza ulaşmanızın ve sağlıklı kilo vermenizin püf noktaları hakkında bilgi verdi.

Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Aslı Yağmur Akçay, ideal kilonuza ulaşmanızın ve sağlıklı kilo vermenizin püf noktaları hakkında bilgi verdi.

 

DENGELİ VE YETERLİ BESLENİLMELİ

Aslı Yağmur Akçay, ideal kiloya ulaşmak için öncelikle bu konuda bilgili olmak gerektiğini ifade ederek; “Yeterli ve dengeli beslenme; yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite durumu göz önüne alınarak vücuda ihtiyacı olan besinlerin alınmasıdır. Zayıflamak için yapılan en büyük hatalardan biri yetersiz ve dengesiz beslenilmesidir. Bu durum beraberinde birçok kronik hastalıkları getirmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin ilkelerinden vazgeçmeden bilinçli bir şekilde zayıflamaya çalışılmalıdır” dedi.

 

GÜNDE KAÇ ÖĞÜN BESLENMEMİZ GEREKMEKTEDİR?

Zayıflamak isteyenlerin yaptıkları bir diğer yanlışın ise öğün atlamaları olduğunu belirten Akçay, “Halbuki öğün atlandığında metabolizma hızı düşeceğinden enerji harcaması düşer. Kişi daha çok acıkıp daha çok yediğinde de kilo artışı görülmektedir” diye konuştu.

 

ŞİŞMANLIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?

Aslı Yağmur Akçay, alınan kalorinin harcanan kaloriden daha fazla olması sonucunda şişmanlık oluştuğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Bunun nedenleri şunlardır; genetik faktörler, tiroid azlığı, hipofiz, böbreküstü, pankreas ve cinsiyet hormonlarına bağlı, ruhsal ve psikolojik sebepler, yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve yaşın ilerlemesi gibi. Bu nedenlere bağlı olarak daha fazla kilo alımı görülür.”

 

AÇ KALARAK DİYET YAPILMAZ

“Kendinizi kandırmayın” diyerek konuşmasını sürdüren Akçay, “Şişmansanız benim kilom iyi ben ondan memnunum diyerek gerçeklerden kaçmayın. Şişmanlığın sonuçlarını ve zayıflamak için diğer sebeplerinizi gözden geçirip zayıflamaya niyet edin. Gerçekçi ve aşılabilir hedefler koyarak diyete başlayın. Motivasyonunuzu düşürmeden diyete devam ediniz. Günlük yediklerinizi mutlaka kaydetmelisiniz. Hatta hatta çok küçük denebilecek bir şey bile mutlaka kayda alınmalıdır. Ancak bu şekilde hatalı olan beslenme alışkanlıklarından uzaklaşabiliriz. Yoksa ara öğünlerde abur cuburu yer, ana öğünlerde de aç kalarak diyet yaptığınızı sanarsınız. Ama başarılı olamazsınız. Sabredin ve zorluklarla mücadele edin. Zayıflamak sanıldığı kadar kolay değildir. Yıllarca kazanılan yanlış beslenme alışkanlıklarının terk edilmesi kolay olmayacaktır. Motivasyonunuzu gözden geçirerek “ne olursa olsun zayıflayacağım” diyerek yola devam edin.”

 

AMAÇ SADECE ZAYIFLAMAK DEĞİL

Zayıflama diyetlerinde amacın sadece zayıflamak olmadığını, zayıflama sonucu oluşan ideal kiloyu korumaya çalışmak olduğunu da vurgulayan Akçay, “Birçok zayıflama diyetinde kişi önceleri kilo verir ve ideal kilosuna ulaşır. Ancak daha sonra, hatalı davranışları yapmaya başlar ve devam ederse eski kilosuna ve hatta daha fazlasına ulaşır; başarısız olmuş olur” dedi.

 

Özel İnegöl Medi-ce Hastanesinde kişinin yaşı, boyu, mesleği, çevre şartları, günlük fiziksel aktiviteleri, sağlık durumu ve biyokimyasal kan sonuçları araştırıldıktan sonra uygun diyet programının verildiğini ileten Akçay, sadece programa uyup uymadığı takip edilerek diyetisyen kontrollü zayıflama sağlanabileceğini sözlerine ekledi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19