Zorunlu Trafik Sigortası Ücretleri Düşürülmeli

Zorunlu Trafik Sigortası Ücretleri Düşürülmeli

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, zorunlu trafik sigortası primlerinin Avrupa´da nazaran çok yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, ticari araçların değişimi için çıkarılan ÖTV´siz araç alımı, trafik sigortaları ve kaza oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

?EN BÜYÜK İKİNCİ İTHALAT KALEMİ DEMİR ÇELİK HURDASI?

Sınai üretiminde demir ve çelik hurdasının çok önemli bir girdi olduğunu ifade eden Korkmaz, ?Türkiye´de büyük bir hurda ihtiyacı var. Yurtiçindeki hurda arzı üretim ihtiyacını karşılamıyor ve yurt dışından hurda ithal ediyoruz. Enerjiden sonraki en büyük ithalat kalemini demir çelik hurdası oluşturuyor.  Ülke olarak son 10 yılda 68 milyar dolarlık demir çelik hurdası ithal ettik? dedi.

?2014 YILINDAN SONRA HURDA ALIMI DURDU?

2013 yılında kamyon, kamyonet, otobüs ve benzeri ağır vasıtalar için hurda teşviki getirildiğini söyleyen Korkmaz, ?Bu kapsamda 120 bin araç hurdaya ayrıldı ve araç sahiplerine de yaklaşık 950 milyon TL ödeme yapıldı. Ancak halen 500 binin üzerinde araç hurdaya ayrılabilir durumda. Çalışır durumda olmayan araçların nakliyesi için de teşvik verilmesi ve kilo başına ödenecek tutarın bir miktar artırılması halinde bu 500 bin aracın büyük bir kısmı hurdaya ayrılabilir ve sınai üretim için büyük bir hurda açığı karşılanabilir? şeklinde konuştu. 

?OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BÜYÜK BİR CANLANMA GÖRÜLÜR?

Ticari araçların ÖTV´siz değiştirilebilmesi için çıkarılan yasadan binlerce ticari araç sürücüsünün faydalanmak istediğini ancak hurdaya ayıracakları araçlara hurda bedeli ödenmesini beklediklerini ifade eden Korkmaz, ?ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesi halinde sonuçları çok olumlu olur. Araç sahibi elindeki hurda aracından dolayı ek gelir elde eder, yeni araç için bir miktar kaynak olur, otomotiv sektöründe büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda ihtiyacı karşılanır, hurda ithalatı azalacağı için cari açık azalır, döviz kurları düşer, ekonomik büyüme artar? diye konuştu.

ÇOĞU AB ÜLKESİNİN GERİSİNDEYİZ

Türkiye´nin trafik kazaları sıralamasında AB ülkelerinin çoğunun gerisinde olduğunu belirten Korkmaz, son yıllarda ulaşımın daha rahat ve güvenilir şekilde gerçekleştirilmesi için yapılan çalışmaların kaza oranlarının düşmesindeki en büyük etken olduğunu belirterek, ?AB ülkeleri ile ülkemiz arasında trafik kazalarında büyük farklar var. Ülkemiz trafik kazaları oranlamasında çoğu AB ülkesinin gerisinde? dedi.

?ÜLKE NÜFUS VE KAZA SAYILARI İYİ ORANTILANMALI?

Sigorta şirketleri ve uzmanlar, ülkemizde kaza oranlarının yüksek olduğu ve tazminat ödemelerinin yükseldiğini hep konu ettiklerini kaydeden Korkmaz, ?Trafik kaza verileri ne seviyede olursa olsun can ve mal kaybı ulusal kaybımızdır. Bu kayıpları asgariye indirmek için herkes büyük bir özveri ile çalışmalıdır. Kaza sayılarını AB ülkeleri ile kıyaslayarak ne durumda olduğumuzun da bir fotoğrafını çekmekte fayda var. 2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre Türkiye´deki trafik kazası sayısı 131 bin 845. Bu oldukça yüksek bir sayı. Avrupa ülkelerine baktığımızda en düşük kaza sayısının yılda 348 kaza ile Malta´da olduğunu görüyoruz. Bunu 962 kaza ile Lüksemburg, bin 462 kaza ile Estonya takip ediyor. Ancak, Malta nüfusunun 415 bin olduğu düşünülürse İstanbul´un orta büyüklükteki bir semtinden bile daha düşük bir nüfusa sahip bir ülkede 348 kazanın az olduğunu söylemek pek mümkün olamaz. Kaza sayıları ile ilgili daha gerçekçi bir yorum yapabilmek için kaza sayılarını ülkelerin nüfusuna bakılmalı? ifadelerini kullandı.

?ZORUNLU TRAFİK SİGORTA ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ?

Nüfusa oranla kaza sayısının en az olduğu Danimarka´da her bin 577 kişiden biri kazaya karışırken Avusturya´da her 239 kişiden biri trafik kazası yaptığını belirten Bahattin Korkmaz, ?Ülkemiz bu verilere göre 27 ülkenin içinde 17. sırada. Bu hesaplamaya göre, Almanya, Avusturya, Belçika, İtalya, İspanya, İngiltere, Portekiz´le beraber 10 ülkeden daha iyi durumdayız. Almanya´da yıllık yaklaşık 200-250 Euro olan 7. basamaktaki bir otomobilin zorunlu trafik sigortası primini Almanya´nın satın alma gücü paritesine göre de kıyasladığımızda Türkiye´deki sigorta primlerinin düşük olmadığını, tersine oldukça yüksek olduğunu görülmektedir. Üstelik Almanya´daki asgari ücretin 2017 yılı için bin 498 Euro (6 bin 200 TL), yani Türkiye´deki asgari ücretin 3 katından fazla olduğunu da düşünürsek zorunlu trafik sigortası primlerinin daha düşmesi gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır? açıklamalarında bulundu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00