www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


SİYASETTE İTTİFAKLAR DEĞİŞEBİLİR


20. yüzyılın son çeyreğinde Türk siyasetine damga vurmuş siyasetçiler kim derseniz, bir çırpıda Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Turgut Özal, Muhsin Yazıcıoğlu ve Necmettin Erbakan´ı sayabilirim.

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı gibi önemli görevlerde bulunan bu isimlerin hiç biri şuan aramızda yoklar. Allah hepsine rahmeti ile muamele etsin.

Günümüz siyasetçilerine baktığımızda ise yukarıda adını zikrettiğim siyasetçilerin mirasçısı konumunda.

Bülent Ecevit´in partisi DSP, Süleyman Demirel´in Partisi DP, Turgut Özal´ın partisi Anavatan ve Muhsin Yazıcıoğlu´nun partisi BBP, cılızda olsa Türk siyasetinde var olma mücadelesi vermekteler.

Merhum Alparslan Türkeş´in partisi MHP ise güçlü teşkilat yapısı ile Türkiye´nin 4. büyük partisi konumunda. Dr. Devlet Bahçeli başkanlığındaki MHP, fikir ve duruşuyla Türk siyasetine yön vermeye devam ediyor.

Diğer taraftan Türk siyasetinin en önemli isimlerinden biri olan Merhum Erbakan´ın vefatı sırasında genel başkanlığını yaptığı Saadet Partisi´de söylem ve fikirleri ile Türk siyasetinde etkili olmaya çalışan partiler arasında?

1969 yılında siyasete merhaba diyen Merhum Erbakan´ın kurduğu 4 parti, (Milli Nizam, Milli Selamet, Refah ve Fazilet Partisi) çeşitli gerekçelerle kapatılmış, kendisi ve yol arkadaşları birkaç kez siyasi yasaklı hale gelmiş olmasına rağmen mücadeleyi bırakmamış ve Saadet Partisi genel başkanı iken hayatını kaybetmişti. 

Türkiye´nin son 40 yılına damga vurmuş siyasetçilerin yetişmesinde büyük emeği olan merhum Erbakan´ın milli görüş hareketi içerisinden Saadet Partisi dışında çıkan 3 parti daha oldu.

Erbakan ile ilk yol ayrımına giren isimler AK Parti´yi kurdular. Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan ve Bülent Arınç gibi birçok önemli isim, AK Parti ile önemli mevkilere ve makamlara geldi.

Yine Saadet Partisi´nden kopan Numan Kurtulmuş´un başını çektiği ayrılıkçı hareket, HAS Parti ile siyaset arenasında yerini aldı. Ancak HAS Parti ilk girdiği seçimlerde aldığı oy nedeniyle siyasi misyonunu sonlandırmak zorunda kaldı. Genel başkan Numan Kurtulmuş ve yol arkadaşları topluca AK Parti´ye iltihak ettiler ve halen önemli mevkilerde siyaset yapmaktalar.

Saadet Partisi´nden son ayrılan isim ise merhum Erbakan´ın oğlu Fatih Erbakan oldu. Saadet Partisi´nde genel başkan yardımcılığına kadar yükselen Fatih Erbakan, çeşitli gerekçelerle partisi ile yollarını ayırdı ve babasının vasiyeti olan Necmettin Erbakan Vakfını kurdu.

Vakıftaki teşkilatlanmasını tamamlayan Fatih Erbakan, geçtiğimiz yıl il ve ilçelerdeki teşkilatlarını da arkasına alarak Yeniden Refah Partisini kurdu ve önceki gün ilk genel kongresini yaptı. Büyük bir coşkunun yaşandığı kongrede konuşan Fatih Erbakan, mimikleri, konuşması ve siyasi mesajları ile dinleyenlere rahmetli babasını hatırlattı.

Milli görüş hareketinden ayrılarak parti kuranların dışında, yakın zamanda parti kuracağı öne sürülen iki isim daha var. Bu isimler AK Parti´de Başbakanlık ve bakanlık yapmış olan Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan.  Bu iki isimde siyasi fikir olarak milli görüşe yakın isimler?

Dolayısıyla Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan´ında parti kurduğunu varsayarsak, önümüzdeki genel ve yerel seçimlerde milli görüş misyonuna sahip 5 parti birbiri ile yarışacak gibi gözüküyor.

Milli görüş fikrini benimsemiş seçmen kitlesi 2002´den bu yana tüm seçimlerde tercihini AK Parti´den yana yaptı. Geçmişte milli görüş çizgisinden sadece Saadet Partisi´nin rakip olduğu AK Parti´ye önümüzdeki seçimlerde 3 parti daha rakip olacak. Bakalım AK Parti, milli görüş fikriyatındaki diğer partilerin liderleri ile ilgili ne gibi argümanlar geliştirecek, ne gibi algı operasyonları yapacak, onları nasıl saf dışı bırakacak, merak konusu.

Öngörülerim pek tutmaz ama, son zamanlarda çokça dillendirilen bir iddia var. Başkan Erdoğan 2023´de kesinlikle olmayacak. Erdoğan´ın olmadığı seçimlerde AK Parti´nin MHP ile seçim kazanması imkansız. Bu durumda İYİ Parti, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, hatta kurulacak iki yeni parti ile birlikte ittifak yaparlar mı. Hangi ortak payda da birleşirler. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.