www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


31 MART´A GİDERKEN


31 Mart´ta yapılacak yerel seçimler için zaman daralıyor. Ak Parti´nin Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı dışında, açıklanan başka isim yok. Henüz açıklanmasa da, CHP´nin adayı son anda bir değişiklik olmaz ise Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey.

AK Parti ile birçok ilde ittifak yapan MHP´nin Bursa´da aday çıkarıp çıkarmayacağı ise henüz netleşmiş değil. Yine CHP ile birçok kente ittifak yapan İYİ Parti´nin, Bursa´da aday çıkarıp çıkarmayacağına dair net bir açıklama yok. CHP ve İYİ Parti şayet ittifak yaparsa, Saadet Partisi bu ittifak içerisinde yer alır mı,  o da meçhul.

Bursa´da gergin bekleyiş sürerken, ilçe belediye başkan adayları da heyecanla bekleniyor. AK Parti´nin ilçe belediye başkan adaylarıyla ilgili verdiği tarih 22 Aralık´tan 5 Ocak 2019´a uzatıldı. Dolayısıyla iktidarın adaylarını bekleyen muhalefette aday belirleme konusunda biraz zaman kazandı diyebiliriz

İnegöl´e gelecek olursak; AK Parti´nin göstereceği aday, muhalefet partileri için çok büyük önem arz ediyor. İnegöl´deki muhalefet partileri ortak aday çıkarma düşüncesinde. Ortak adaylarla ilgili şuana kadar ismi en ciddi geçen kişi işadamı Hakan Özdemir.

İGİAD Başkanı olarak TUGİK yönetiminde de yer alan Hakan Özdemir, muhalefetin adayı olma konusunda ikna edilmeye çalışılıyor. Bu işin başını ise İYİ Parti çekiyor. Hakan Özdemir, siyaseti düşünmüyorum dese de, henüz kapılarını tam olarak kapatmış değil. Herhangi bir partiye mensup olmayan Özdemir, partiler arası mutabakat sağlanması halinde İnegöl´e yönetmeye talip?

Özdemir´in arzusu, seçimi kazandığında sadece kendisini başkanlığa taşıyan partilerle değil, tüm siyasi partilerle ortak fikir ve düşüncede buluşup, İnegöl´ü yönetmek ve kalıcı eserler bırakmak.

Peki İnegöl´de muhalefet partilerinin yapacağı ittifak, Hakan Özdemir´i başkanlığa taşır mı. Bu birazda Ankara´nın rüzgârına ve AK Parti adayının kim olacağına bağlı. İktidar şayet EYT,  asgari ücret, emekli maaşlarının iyileştirilmesi ek gösterge gibi halkın beklediği hamleleri yapabilirse, her bölgede olduğu gibi İnegöl´de de seçimlerin yine favorisi olabilir.

Bunların dışında AK Parti´nin belirleyeceği adayın, İnegöl seçmeninin lokal beklentilerine uygun bir isim olmasını gerektiriyor. İnegöl halkının yerel aday beklentisi bu seçimde oldukça fazla. Bu konuda AK Parti´nin stratejini bilemiyorum, ama muhalefetin ittifak adayı mutlaka yerel bir isim olacak.  Birde ittifakın seçimleri kazanması için tüm muhalefet partilerinin bir araya gelmesi gerekiyor.

İYİ Parti ve CHP´nin bu konuda ciddi çalışma içerisinde olduğunu biliyorum. Bunların dışında Saadet Partisi ittifaka tam olarak kapıyı kapatmasa da, çatı parti olmak istiyor. Ancak CHP ve İYİ Partililer çatı partinin, kendileri dışında örneğin Demokrat Parti gibi her kesimden insanın oy verebileceği bir parti olmasını istiyor. Saadet Partisi çatı parti şartından vazgeçer ve uzlaşı sağlanırsa, seçimlerin kıran kırana geçeceğini düşüyorum.

Tüm bunların dışında muhalefet partileri kendi aralarında uzlaşamaz ve her biri kendi adayı ile seçimlere girecek olursa, sonuçlar geçmişte olduğu gibi AK Parti´nin zaferi ile sonuçlanır.