www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


60 MİLYONA NELER ALINIR

.


Yeni yıla şunun şurasında 8 gün kaldı. 2016´da yaşanan acı olayları unutmak ve bir daha hatırlamak istemeyenler, 2017 yılının bir an önce gelmesini istiyor. Bu yüzden herkeste bir yeni yıl umudu ve heyecanı var.

Sanki 2017 yılına girilince 2016´ya dair ne kadar acı hadise varsa, hepsi unutulacak ve yaşananlar bir anda yok olup gidecek.

Hani alev alev yanan bir şehirde yaşıyoruzda da, 2017 yılında bu şehiri terk edip huzur ve barışın olduğu başka bir şehre ışınlanacağız ve tüm var olan acıları terketmiş olacağız. Yok, böyle bir şey. 2016 yılının 31 Aralık gecesi saat 23:59´da ne yaşanıyorsa, dünyamızda, ülkemizde, şehrimizde ve evimizde, artısıyla eksisiyle 2017´ye aynı duygularla gireceğiz.

Borçlu olanın borcu ne ise aynen devam edecek. Hasta olanın hastalığı, Allah şifa vermezse aynen devam edecek. Savaş, terör, ekonomik krizler, istemediğimiz acı olaylar,  2016´dan 2017´ye geçişte aynen bizimle birlikte hiç ara vermeden yaşanmaya devam edecek. Traktörün arkasına takılı römork misali hepsi bizi takip edecek.

Tabi insanların yeni yılla ilgili güzel ve hayırlı beklentilerine şimdiden amin demek isterim. Bu ayrı bir konu. Ama hayırlı ve güzel olan ancak Allah´ın rızasına uygun olandır.

Mesela her yılbaşında olduğu gibi bu yılda büyük ikramiye vaat eden milli piyangonun kesinlikle Allah´ın rızasına uygun olmadığını belirtmek isterim. Zaten ikramiye kazanıpta mutluluğu ve huzuru yakalayan görülmemiştir.

Bana kalsa piyangodaki milli kelimesini kaldırır, yerine haram kelimesini koyardım. Yani haram piyango olarak satışa sunardım.  Şahsen biletlerin üzerinde milli piyango yerine haram piyango yazmış olsa, pskolojik olarak yüzde 30´luk bir düşüş yaşanır diye düşünüyorum.

Gelellm bu yılki büyük ikramiyenin miktarına. İsmini bile yazmaktan imtina ettiğim mill piyangonun ikramiye miktarını yazarak,  insanlardaki beklentileri ve hayalleri kamçılamaktan korkmuyor değilim. Evet, bu yıl ki ikramiyenin miktarı 60 milyonmuş.

Bu parayla neler alınabilir diye ufak bir aratırma yaptım. Bu parayla, 67 bin 500 adet Cumhuriyet, 133 bin 500 adet yarım ve 266 bin 700 adet çeyrek altın alınabiliyor. En pahalı otomobiller arasında gösterilen Bugatti Veyron´dan 7 adet almak mümkünken, lüks jetlere de sahip olunabiliyor. İkramiye ile 1 milyon lira değerinde 60 lüks yat,  erkeklerde prestij göstergesi haline gelen lüks saatlerden de bin 200 adet alınabiliyor. 200 bin lira değerinde 300 normal, 350 bin lira değerinde 171 lüks daire ya da 600 bin lira değerinde 100 villa satın alınabilirken, bu gayrimenkullerden aylık ortalama 450 bin lira kira geliri elde edilebiliyor. Tüm bu dünyalıklara sahip olmak için bir tane tam bilet almanız yeterli.

Yukarıda yazdıklarım bir bilete karşılık kazanacaklarınız, ancak birde kaybedecekleriniz var. Onunla ilgili de ufak bir araştırma yaptım.

2/168- Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.

2/172- Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah´a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah´a şükredin.

5/87- Ey iman edenler! Allah´ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allah´ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.

5/88- Allah´ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine inanmakta olduğunuz Allah´a karşı gelmekten sakının.

 Ebu Humeyd es-Saidi (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ?Dünyadaki (rızık) talebinizi güzel yapınız! Şüphesiz herkes kendisi için yaratılan şeyi kolay elde edecektir!´ buyurdu.?

İşte önünüzde iki fırsat. Ya yılbaşında bir bilet alır yukarıda sıraladığım o dünyalıkların sahibi olursunuz, ya da Allah´ın rızasını gösterir ebdeki cenneti kazananlardan olursunuz, karar sizin.