www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


ADINI SEN KOY

ADINI SEN KOY



2014 yılında yapılacak yerel seçimlere 1 yıldan az süre kaldı. Partiler ya da aday adayları, yaptırdıkları özel anketleri çeşitli yerel gazeteler vasıtası ile paylaşıyor. 

Ancak anketi yaptıran parti ya da aday adayı, sonuçlar aleyhlerine olsa da, üzerinde oynamalar yaparak kendi lehlerine çevirebiliyor.

Bu anketlerin yapılmasındaki asıl amaç; ya belediye başkanlarını yıpratmak, ya da belediye başkanlarının koltuğunu sağlama almak…

İşte bu amaçla yapılan anketlerden biri daha, 4 Mayıs Cumartesi günü Bursa’nın yerel bir gazetesinde yayınlandı.

Özel bir araştırma şirketinin İnegöl’de 20 mahallede 1006 kişi üzerinden yaptığı anketin sonuçları çok ilginç ve bir o kadarda çelişkili. 

Anket sonuçlarını değerlendirmeden önce şu saptamayı yapmak istiyorum. 2002 yılından bu yana, oylarını sürekli arttırtan AK Parti’nin, 2014 yerel seçimlerinin de favorisi olduğu kabul edilebilir bir gerçek.

Ancak 2011 yılı genel seçimleri öncesi AK Parti’nin İnegöl cephesinin tepesinde başlayan ve hala devam eden soğuk savaş, AK Parti’yi yerel seçimler öncesi kaosa sürükleyebilir. 

İnegöl Belediye Başkanlığında ikinci dönemini yaşayan Alinur Aktaş, yeniden adaylığı ile ilgili kararı parti büyüklerinin vereceğini, İnegöl Belediyesi’nin 2012 yılı değerlendirme toplantısında dile getirmişti.

Alinur Aktaş’ı üçüncü dönemde görmek istemeyenler şimdiden çalışmalara başlamış olacaklar ki, Aktaş’ın yeniden adaylığına karar verecek olan parti büyüklerini etkilemek amacıyla bir anket yayınladılar.

Bir araştırma şirketinin yaptığı bu anketin sonuçlarına göre; Aktaş’ın oyları AK Parti’nin oylarına göre düşük gösterilmiş. Burada verilmek istenen mesaj, Başbakan’ın basına da yansıyan; “Oyları partilerinden az olan belediye başkanları yeniden aday gösterilmeyecek” yönündeki açıklamasına ışık tutmak olsa gerek.

Anketi inceleyenler fark etmiştir diye düşünüyorum sonuçları baştan aşağı çelişkilerle dolu; Örneğin İnegöl Belediyesi’nin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz sorusuna; başarılı diyenlerin oranı yüzde 52,39, başarısız diyenlerin oranı yüzde 36.18 bandında. Alinur Aktaş hakkında genel kanaat ise; yüzde 52 olumlu, yüzde 34 olumsuz. Yani belediyenin çalışmalarına bakış ile Aktaş hakkındaki genel kanaat sonuçları birbirine denk. 

Ancak Aktaş yeniden aday gösterilse; oy veririm diyenlerin oranı ise yüzde 43 bandında. Yani İnegöl Belediyesi’nin çalışmalarını beğenip, Aktaş hakkında oranında olumlu görüş bildiren yüzde 52’lik kesimin yüzde 10’u, Aktaş’ın yeniden adaylığına sıcak bakmadığı mesajı verilmiş.

Aktaş’ın yeniden aday gösterilmemesi için hazırlanmış en kritik soru ise;” ADAYI BEĞENME DURUMUNDA AK PARTİ’YE OY VERME DURUMU”
Bu soruya adayı beğenirsem AK Parti’ye oy veririm diyenlerin oranı yüzde 78 bandında ki, birde buna kararsızları eklersek yüzde 83’lere kadar çıkması muhtemel. 

Bir başka çarpıcı sonuç ise “ADAYI BEĞENME DURUMUNDA SAADET PARTİSİ VE MHP’YE OY VERME DURUMU” sorusunda…
Adayı beğenme durumunda SP’ye oy verme durumu kararsızların oranını da harmanlarsak eğer, yüzde 43 seviyelerinde, MHP’ye oy verme durumu ise yüzde 42 bandında. Yani Alinur Aktaş’ın yeniden aday olması durumunda, Saadet Partisi ve MHP beğenilen bir aday gösterirse, AK Parti’nin elinden belediyeyi alabilir…

Anketin tüm sonuçlarını yorumlamak istemiyorum ama 23 farklı sorunun sorulduğu anketten edindiğim sonuç şu; İlçe halkı İnegöl Belediyesinin çalışmalarından yüzde 52 oranında memnun. Belediye başkanı Alinur Aktaş ile ilgili genel kanaat, yüzde 52 oranında olumlu. 
Ancak Alinur Aktaş değil de, bir başka beğenilen aday gösterilirse, AK Parti’nin yerel seçimlerde oyu yüzde 85 bandına kadar çıkabilir. Bir başka parti beğenilen aday çıkarırsa, AK Parti seçimleri kaybedebilir. Yani anketin özeti; sakın ha Alinur Aktaş yeniden aday gösterilmesin…

Bir başka çarpıcı durum; İnegöl’de 50 civarında satışı olan söz konusu gazetenin, anket sonuçlarının yayınlandığı gün 20 bin adet bastırılıp, köşe bucak dağıttırılması. 10 bin TL’yi bulan 20 bin gazetenin maliyetini acaba kim üstlenmiş olabilir diye kendime sorduğumda aklıma 4 isim geldi. Ben kodlayayayım adını siz koyun;. F.Ç, H.Ş, S.K, H.T…