www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


AK PARTİ`DE ÇİFT LİSTE İHTİMALİ

AK PARTİ`DE ÇİFT LİSTE İHTİMALİ


AK Parti İnegöl İlçe Başkanının belirleneceği kongreye sayılı günler kaldı. İlçe Başkanı Bülent Temelli`nin yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından iki ciddî aday ortaya çıkmıştı. Bu adaylardan biri Mustafa Ersan, diğeri Hüseyin Özdemir idi.

Ancak nüfusu 100 binin üzerindeki ilçelerdeki adaylara getirilen üniversite şartı, iki ismi de yarışın dışında bıraktı.

Şimdi kulislerde üniversite mezunu olan potansiyel başkan adayları konuşuluyor. Üniversite mezunu olan bu isimlerden ön plâna çıkanlar yönetim kurulu üyeleri Ahmet Sait Güleç, Serkan Semiz, Mehmet Yılmaz, meclis üyeleri Berat Ertopuz ve Sedat Öpçiner, yine geçtiğimiz dönem il daimi meclis üyeliği yapan Murat Gültekin ile eski belediye meclis üyesi Ergün Çağlar.

Tabi İnegöl`de yaşanan parti içi muhalefet, ismi geçen tüm potansiyel adayların işini güçleştiriyor. Bir tarafta Milletvekili Hüseyin Şahin, diğer tarafta İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş var ve her ikisinin de ilçe başkanı görmek istediği isimler var.

Hal böyle olunca herkesin kabul edeceği bir isimde uzlaşı gerekiyor. Hangi isimde mutabık kalınacak şuan kestirmek zor. Önümüzdeki Cuma günü 3 isim, Teşkilâtlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ile görüşmek üzere Ankara`ya gidecek.

Şayet genel merkez, üzerinde mutabık olunmayan bir ismi aday gösterirse, ikinci bir listenin çıkma ihtimali belirecek.  Zira aynı durum Karacabey ve Mustafa Kemalpaşa`dan sonra, İznik`te baş gösterdi. Her üç ilçede de genel merkezin gösterdiği adaylar dışında rakip adaylar çıktı. Bugün Karacabey ve Kemalpaşa ilçelerindeki yapılacak kongreler, İnegöl`deki kongreye bir nevi ışık olacak.

Genel merkez Kemalpaşa ve Karacabey`de çift listeli kongrelere mani olamaz ise, İnegöl`deki kongrede de ikinci bir listenin çıkması muhtemel. Bu ihtimal üzerinde duran İnegöl`deki muhalif gruplar, liste çalışmalarını gizli gizli sürdürüyorlar.

Parti büyükleri her ne kadar çift listeli kongrelerin, teşkilâtları ikiye böleceğini ve partinin gücünü kıracağını düşünse de, asıl kırgınlıklar tek listeli kongrelerde yaşanıyor.

Zira çift listeli kongrelerde partisine hizmet etmek isteyen isimler, bir şekilde hizmet ve demokrasi yarışının içerisine giriyor ve arada tatlı bir rekabet ortaya çıkıyor. Ama tek listeli kongrelerde listeye giremeyenler kaale alınmadıklarını düşünerek partiye küsüyor.

Temennim, İnegöl`de kaybedenlerin kazananı tebrik ettiği ve demokrasinin kazandığı çift listeli bir kongrenin yapılmasıdır.