www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


AK PARTİ’NİN ADAYI “AMPUL” OLSA SEÇİMİ KAZANIR

AK PARTİ’NİN ADAYI “AMPUL” OLSA SEÇİMİ KAZANIR


Yeni bir seçimin, yeni bir heyecanın arifelerindeyiz. Partilerde hareketlilik tüm hızıyla sürüyor. Kimisi adayını belirledi, kimisi aday adayları arasından en iyisini tercih edip halkın karşısına çıkaracak.

 

İnegöl’ü milli görüşün kalesi olarak gören Saadet Partisi, Avukat Salih Berber ile Belediyeye talip olurken, MHP, CHP ve diğer partilerde sessiz bekleyiş sürüyor.

 

AK Parti ise İnegöl’de yine revaçta. Şuana kadar 3 kişi İnegöl Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı. Mevcut Başkan Alinur Aktaş’ı da sayarsak elde var 4.

 

Yine bu hafta içerisinde il meclis başkan vekili Murat Gültekin ile BURFAŞ Eski Genel Müdürü İbrahim Er’inde aday adaylığını açıklaması bekleniyor. Çankırı Eski Emniyet Müdürü Nurettin Örnek, İnegöl’ün köklü ailelerinden Ortakçı ailesinin ferdi işadamı Umut Ortakçı ve İNGAZ Genel Müdürü Faruk Coşkun’un da AK Parti’den aday adaylığı söz konusu.

 

Yani AK Parti’de aday patlaması yaşanıyor desek herhalde abartmış olmayız. AK Parti’deki aday patlamasının en büyük sebebi ise, kamuoyunda AK Parti ampulü aday gösterse seçimi kazanır havasının estirilmesi.

 

Peki İnegöllü seçmen İnegöl Belediyesinin hizmetlerinden ne kadar memnun? Bu memnuniyet AK Parti’nin yeniden seçimleri kazandıramaya yetecek mi? AK Parti’nin İnegöl’de kazanmasının sebebi Alinur Aktaş mı, yoksa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan faktörü mü?

 

Dönüp geçen10 yıla bakıldığında İnegöl Belediyesini yöneten Alinur Aktaş’ın çok başarılı işler çıkardığını, yeniden aday gösterildiğinde son seçimlerde aldığı oyun üzerine koyacağını kimse iddia edemez.

 

Zira 10 yıllık süreçte irili ufaklı onlarca hizmete imza atılmış olsa da, bu hizmetlerin her biri tartışılır durumda. Yine köklü çözümler bekleyen alt yapı, trafik, otopark, hava kirliliği gibi ana sorunlar, bu 10 yılda maalesef çözülemedi.

 

Aktaş’ın performansı ortada iken İnegöl’de “AK Parti ampulü aday gösterse seçimi kazanır” iddialarında bulunulması, siyasi bir manevra olsa gerek. Böyle bir havanın estirilmesi İnegöllü seçmene de ayrıca büyük bir hakarettir. Bu tür havaları geçmiş dönemlerde estiren partilere ilçe halkı öyle bir tokat vurdu ki, kimi yerle yeksan oldu, kimi de kendine geldi.

 

Eskiler hatırlayacaktır; 1989 yılı yerel seçimlerinde güçlü Anavatan iktidarı ve onca hizmetine rağmen Muhittin Tanoğlu, seçimi DYP’li aday Cemal Arık’a kaybetmişti. O günlerde de kamuoyunda Anavatan içi bal dolu bir kavanozu aday gösterse, seçimi kazanır havası estiriliyordu.

 

5 yıl İnegöl Belediyesini yöneten DYP için bu kez aynı iddialı sözler söylenmeye başlandı.  Baba (Süleyman Demirel) fötrünü aday gösterse seçimi kazanır dendi. Ama bu kez sahneye Refah Partili rahmetli Hikmet Şahin çıktı. Refah Partisi DYP’nin elinden belediyeyi tereyağından kıl çeker gibi alıverdi.

 

1994’de belediyeyi DYP’nin elinden alan rahmetli Hikmet Şahin, 1999 yılı seçimlerinde çok daha güçlüydü. Hoca seçimi çok rahat kazanır, Refah Partisi takke yada tespihi aday gösterse kazanır diyorlardı. Ama rahmetli Şahin’in seçimi kazanması hiçte kolay olmadı. Rahmetli Nihat Korkmaz(dayı) Hüsamettin Cindoruk’un genel başkanlık yaptığı DTP’den aday olmasaydı, yani oyları bölmeseydi, bu kez belediyeyi kazanan MHP’li Fikret Fidan olacaktı ki, kıl payı kaçırmıştı.

 

Evet bugün İnegöl’de her girdiği seçimlerde oy oranını yükselten, kamuoyunda da favori parti olarak gösterilen bir AK Parti gerçeği var. Bunu kimse göz ardı edemez.

 

Ama geçmişte İnegöl siyasetinde yaşanan yukarıda sıraladığım gerçekler de var. Kim ne kadar güçlü olursa olsun, İnegöl halkının oyu çantada keklik değil. İnegöllü seçmen nereye oy vereceğini çok iyi bilir.

 

Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurursak eğer, AK Parti bu seçimlerde değil ampulle, en güçlü adayla bile çıksa, hiçbir garantisi yok.