www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


Aktaş, Kızılcıklı ve ensesi kalınlar…

.


Eskiden Bursa siyaseti çokta dikkate alınmıyordu. Ta ki rahmetli Hikmet Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı oluncaya kadar...

Rahmetli Hikmet Şahin döneminde siyasilerimiz, işadamlarımız ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Bursa’ya mekik dokurlardı. Sürekli bir şeyler isterler, Rahmetli Şahin’de belediyenin gücü nispetinde kendilerini geri çevirmez verirdi. Bu nedenle İnegöllüler, Rahmetli Şahin döneminde memnun ve keyifliydi.

Bursa’da başarılı bir 5 yıl geçirerek milletin gönlünü fetheden başkan Şahin, maalesef Bursa’daki ensesi kalın işadamlarını ve bir takım siyasetçileri memnun edemedi.

Rahmetli Şahin’i yemek için kurtlar sofrası kuran bu ensesi kalın işadamları ve siyasetçilerin ortak  argümanı, İnegöl gibi taşra bir ilçeden gelen birinin Bursa’yı yönetmesiydi. Allem ettiler, kallem ettiler rahmetli Şahin’i yediler ve yerine Recep Altepe’yi getirdiler.

Başkan Altepe, Osmangazi doğumlu idi.  Yani çok önemli bir meziyete sahipti! Ama gel gelelim görevden alınıncaya kadarki süreçte Bursa’nın içine etti. Gırtlağa kadar borç bıraktığı gibi, Bursa’nın hiçbir problemine de merhem olamadı. Nasıl olduysa oldu,  Osmangazili Altepe, yaptığı işlerin sonucu olarak, görevden alındı ve yerine yine İnegöl çocuğu Alinur Aktaş getirildi.

 Başkan Aktaş, İnegöl’de AK Parti’nin potansiyel gücü ile seçimlerde hep ipi göğüsleyen isim olmuştu. Kendisini başarılı bulan da vardı, bulmayanda…ama sonuç olarak seçimlerde oylarını hep arttıran bir siyasetçiydi.

Siyaset sonuç odaklı olduğundan genel merkez Başkan Aktaş’taki yükselişi ödüllendirerek, kendisini Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı yaptı. Aktaş’ın Bursa’ya Başkan olması, İnegöl’de kendisini seven sevmeyen herkesi mutlu etti. Çünkü İnegöllü bir ismin Bursa’yı yönetecek olması ilçeye mutlaka artı hizmet demekti. Başkan Aktaş’ın Bursa’ya atanması, akabinde yeniden aday gösterilip özellikle İnegöllü hemşerilerinin yüksek teveccühü ile yeniden seçilmesi, Bursa’da artık yeni bir dönemin başlangıcıydı. Bir tarafta İl Başkanı Ayhan Salman Bursa’nın siyasi patronu, diğer tarafta Alinur Aktaş, Bursa’nın idari patronu…

İki İnegöllünün Bursa’yı yönetmesi geçmişte rahmetli Şahin’i yiyenleri öylesine rahatsız etmişti ki, bir taraftan gücün yanında yer alıp,(Salman ve Aktaş’ın yanında) diğer taraftan kapalı kapılar ardında bu iki İnegöllü ismi yıpratmaya başladılar.  Muhalif gazeteciler aracılığı ile toplumda, taşra gördükleri İnegöl’den iki isimin, nasıl olurda koca Bursa’yı yönetir algısı oluşturmaya başladılar. Hâlbuki Bursa 3 milyon nüfusu ile kozmopolit bir yer… İnegöllü biri yönetmese, dağ bölgesinden biri yönetecek. Yada ne bileyim Recep Altepe gibi göçmen biri, ya da Erzincan’dan gelmiş Bursa’ya yerleşmiş Sedat Yalcın gibi biri yönetecek…

Ama asıl gayeleri, ne İnegöllü birinin Bursa’yı yönetmesi, ne de merkez de doğmuş herhangi birinin yönetmesi… Bütün dert, gücü elinde bulunduran ensesi kalın işadamı ve siyasetçilerin rantlarının elleriden gitmesi, istedikleri gibi at koşturamamaları…

Sonuç itibari ile ensesi kalınlar, oluşturdukları algı ile şimdilik iki İnegöllüden biri olan Ayhan Salman’ı yediler. Salman, kongrede yeniden aday olmayacağını beyan etti. Bu karar Bursa’da büyük bir sevinç uyandırdı. Şimdi ensesi kalınların hedefi ilk seçimlerde İkinci İnegöllü Alinur Aktaş’ı yemek.  Öyle bir il başkanı seçelim ve öyle bir yönetim oluşturalım ki, Alinur Aktaş ile uyumsuz olsun, teşkilatların huzuru kaçasın, hizmetler aksasın, parti içi muhalefetin sesi dışarıdan duyulsun ve Alinur Aktaş’ın başarısız bir başkan olarak Ankara’da adı çıksın…Yaparlar mı yaparlar.

İşte tüm bu planları bozacak ensesi kalınları sükutu hayale uğratacak biri var. O isim Başkan Aktaş. Başkan Aktaş hem İnegöllü isimlerden rahatsız olanlara,  hem de kendi siyasi geleceği adına taşın altına gövdesini koymalı ve o ensesi kalınlara ikinci bir tokadı vurmalı.

Ne demek istiyorum. Şuan Ayhan Salman’ın yerine birçok isim talip. Eski İl başkanlarından tutunda, il yöneticileri, eski vekiller hepsi il başkanlığı için kapı kapı dolaşıyor.  Tabi bu isimlerin her birinin ardında bu ensesi kalınlardan mutlaka 3-5 işadamı ve siyasetçi var. Bu ensesi kalınlar sadece bir isim üzerinden yürümüyorlar, il başkanlığına talip birçok ismi destekleyerek kamuoyu oluşturuyorlar.

AK Parti genel merkezi Bursa’da olup bitenlerin mutlaka farkında ve Bursa’daki havayı mutlaka kokluyordur. Bursa’dan Ankara’ya esen rüzgarlardan hangi isimlerin kendilerine ulaştığının farkındadır ve hangi ismin arkasında kimlerin olduğunun da…

Dediğim gibi, bu ensesi kalınların hayallerini boşa çıkaracak siyasi irade Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tır. Seçildiği günden bu yana, AK Parti’nin Türkiye’deki en büyük ilinin belediye Başkanı olan Aktaş, AK Parti’nin en tepesinde ki isim olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da prensidir.

 İkisi arasında ki münasebeti az buçuk bilen biri olarak, Aktaş’ın Bursa’da il başkanı olarak görmek istediği ismin red edilmeyeceği kanaatindeyim. Bu nedenle Ayhan Salman’ın koltuğuna talip olan eski milletvekili İnegöl çocuğu Sedat Kızılcıklı’nın, Başkan Aktaş tarafından desteklenmesi halinde Bursa’da yine güç ve siyasi irade İnegöllü isimlerde olacaktır. Bundan da kimsenin gocunmasına gerek yoktur. Herkes işini yapacak, Osmangazi de doğmuş Altepe başkan olunca cici oluyor da, İnegöl’de doğan Aktaş neden tu kaka olsun.

 Hepimiz Bursa iline bağlı bir ilçede doğmuş yaşıyoruz. Bu nasip ve kader işlerine çok fazla müdahil olup, milleti germenin alemi yok. Siyaseti kim doğru zamanda, doğru hamlelerle yapıyorsa o kazanır. Şimdi hamle yapma sırası Başkan Aktaş’tadır. Bu hem İnegöllüler için bir rövanş. hem kendi siyasi geleceği için gerekli olandır…Rahmetli Şahin Başkan olsaydı, eminim İnegöllü Sedat Kızılcıklı için her türlü kozunu kullandırdı.

Bu arada Bursa İl Başkanının İnegöllü bir isim olması konusunu İnegöllü sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının temsilcileri de dert edinmeli ve üzerilerine düşeni yapmalıdır.