www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


ALGI YÖNETİMİ VEYA PSİKOLOJİK HAREKÂT


 

      Algı yönetimi veya psikolojik harekat; aslında çok eski bir yöntem olmasına rağmen Birinci Dünya Savaşında etkili olarak kullanılmaya başlanmış, teknolojinin gelişmesi ile birlikte 2000´li yıllardan itibaren tamamen bir savaş yöntemi ve taktiği olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.  

       Algı yönetiminde esas olan düşünce; ?amaca götüren her yol mubahtır? düşüncesidir. Bu yüzden yönetici, yöneteceği algıların hedef kitleye vereceği zararı düşünmez. Zira o hedef kitleyi kobay olarak görmekte ve üzerinde kendisini sonuca ulaştıracak denemeler yapmaktadır. En çok denemeyi yapanın değil, en etkili denemeyi yapanın kazandığı algı yönetiminde bilginin belirli çıkarlar uğruna manipüle edilip hedef kitleyi yönlendirmek amacıyla kullanılması oldukça önemlidir.

       Dünyayı yönetmeye talip, fakat buna nüfusu yetmeyen Siyonizm´in dünyayı yönetebilmek için başvurduğu bir savaş yöntemidir.Amaç, Siyonizm´in dünya hakimiyetini daha çabuk ve kolay sağlamaktır.        

AlgıYönetimi, Amerikan ordusunun işgal ettiği alanlarda halk tarafından işgalci değil zulümden kurtaran rolüyle görülmesini sağlamak amacıyla kullanılmış ve başarılı olmuştur.Sivil yaşamdaki amacı kurumun hedef kitlesi tarafından nasıl algılandığını tespit edip bu tespitten hareketle kurumun imajının iyileştirilmesine yönelik çalışmalardır...Algı yönetimi Amerikan ordusu tarafından terminolojiye kazandırılmış bir tanımdır. Algı yönetimini Amerika Savunma Departmanı aşağıdaki gibi tanımlamıştır:

?istihbarat sistemlerinin ve liderlerin resmi tahminleri, dış ilişkileri ve resmi eylemlerini etkilemenin yanında, toplumların duygularını, motivasyonlarını, etkilemek amacıyla yapılan yayınlar ya da seçilen bilgileri ve göstergeleri inkar etme eylemidir.

?Algı yönetimi? toplumların tutumlarını ve tarafsız düşünme yeteneklerini etkilemek için girişilen her türlü eylemi kapsar ve kamu diplomasisi, psikolojik operasyonlar, kamu bilgilendirme, aldatma ve gizli eylem faaliyetlerinden oluşur. irak´a özgürlük operasyonu´nda bunlardan özellikle ikisi dikkat çekmiştir; yürütülen politika, amaç ve eylemlerin içeriği ve haklılığı konusunda dış dünyayı etkilemek için bilinçli olarak yürütülen çabalar (kamu diplomasisi) ile dış dünyayı etkilemek ve fikirlerini değiştirmek için yürütülen faaliyetler ve özellikle medyanın bu yönde kullanımıdır.                         

Tek hedef daha kolay idare etmek ve daha çok para kazanmaktır. Toplumun kabul edemeyeceği konuları topluma kabul ettirme sanatıdır.

Algı, ´bireyler tarafından hisleri sayesinde edindikleri bilgileri anlamak ve içinde bulundukları dünyaya düzen vermek için, seçme, organize etme ve yorumlama işlemidir´ biçiminde tanımlanmıştır.

       Bu kavram günümüzde halkla ilişkilerin önemli bir enstrümanıdır. hedef kitleyi en kolay etkileyecek yöntem tespit edilip, yine hedef kitleye ulaşmanın en kolay yolu olan medya ile uygulanmaktadır. Etrafımızda olan pek çok önemli olayın öncesinde, sırasında ve sonrasında ortaya çıkan pek çok olayda iyi çalışılmış senaryolar dizisiyle gündem yönetimi, konu yönetimi ve algı yönetiminin tüm süreçleri en ince ayrıntılarıyla hazırlanıp uygulanmaktadır.

Atasözlerimizde ?Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek.?olarak yer alan bu yöntem, bütün çıplaklığı ile şu anda üzerimizde uygulanmaktadır. Toplumumuzun asla kabul etmeyecekleri, bir bir kabul ettirilmektedir.

Asıl amaç Büyük İsrail´in Nil nehrinden,Fırat nehrine kadar olan bölgede kurulmasıdır.

İçimizdeki işbirlikçiler eliyle maalesef ülkemiz ve milletimiz adım adım bu sürece götürülüyor.Toplum bir şeyler razı edilmek için bir bir senaryolar uygulanıyor.