www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


ALLAH SELAMET VERSİN


İnegöl Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde ihale edilen Belediye Sarayı ve meydan projesi, Başkan Alinur Aktaş´ın İlçemize kazandıracağı tek ve kalıcı eser olacak gibi.

Zira 13 yıldır görevde olan Başkan Aktaş´ın elle tutulur doğru dürüst bir eseri yok. Şehir dışına yapılması gereken otobüs terminalini eski terminalin hemen bitişiğine, kaldırdığı hal binasını da yine tartışılır bir bölgeye inşaa eden Aktaş´ın övgüyle söz ettiği modern pazaryeri ise(MER-PA), bildiğiniz üzere bir yılbaşı gecesi kar yağışına dayanamayarak yerle yeksan olmuştu.

Yine İnegöl trafiğini rahatlatmak için sanayi bölgesine tüpçüler, lastikçiler ve hurdacılar sitesi yapan ve bunları seçmene icraat diye anlatarak oy devşiren Aktaş, daha sonra bu yaptıklarını da bir bir satarak elinde çıkardı.

Aktaş´ın 13 yıllık döneminde yap işlet yöntemiyle ilçeye kazandırdığı iki icraatı varki, adeta evlere şenlik.

Birisi İnegöl AVM, diğeri Atatürk Bulvarı´ndaki katlı otopark. İnegöl AVM evet şuan İnegöl halkının alışverişlerinde tercih ettiği bir mekân haline geldi. Ama AVM´nin şehrin merkezine yapılarak esnafa verdiği zarar, artı mimarisindeki sıkıntı, yani yazın sıcakta, kışın soğukta alışveriş yapılıyor olması vatandaşı memnun etmiyor. Artı AVM´nin çok cüzi bir kira ödemesi ve ön kısmında bir dönem benzin istasyonu olan yerin kaldırılıp büyük bölümünün AVM´ye otopark olarak verilmesi cabası?

Ya Atatürk Bulvarı üzerine yaptırılan katlı otopark projesine ne demeli. İnegöl´ün en değerli bölgesine yapılan otel ve dükkânlardan oluşan bu projedeki otopark, sözde İnegöl Belediyesi tarafından işletilecekti. Ama bir müddet sonra zarar ediliyor gerekçesiyle ihale edilip otelin işletmesine dahil edildi. Projenin ihalesi ile ilgili ortaya atılan iddiaları yeniden hatırlatmama gerek var mı bilmiyorum. Hani aynı kişinin sahibi olduğu iki inşaat firması ihaleye girmiş ve bu durum rekabet koşullarına uygun denmişti.

İşte yap- işlet-devret yöntemiyle yapılan bu iki bina 25-30 yıl sonra nasipse İnegöl Belediyesi´nin mülkü olacak. Tabi 30 yıl sonra o binaların fiziki durumları ne olacak oda mechul. Zira Aktaş´ın eski deyip yıktıklarının (otobüs terminali, kültür sarayı, hal binası vb.) yaş ortamalası 20 ila 25 arasındaydı. Yani ne AVM, ne de Kapalı Otoparkın fiziki ömrü ve mimarisi 25 yıl sonrasını karşılamaz.

İşte Aktaş´ın yaptığı hizmetlerden sizlere birkaç örnek sundum. Görüldüğü üzere ortada elle tutulur bir eser yok.

Bu nedenle Aktaş´ın belediye sarayı yapmaktaki en önemli sebebi kalıcı bir eseri İnegöl.´e kazandırmak. Tabi kazandırırken, ilçe halkının omuzlarına da 50 milyon gibi yüklü bir borç bıraracak. Ne diyelim Allah selamet versin?