www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


ALTEPE Mİ BÜYÜK AKÇA MI


 

Geçtiğimiz gün bir firmanın açılışında İlçe Kaymakamı Ali Akça ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında protokol krizi yaşandı.

Firma sahibinin açılış konuşmasıyla başlayan törende sırasıyla İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuştu. Konuşma sırası protokol hiyerarşisine göre Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe idi.

Ancak mikrofona milletvekili Hüseyin Şahin davet edilecek gibi olduysa da son anda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´nin ismi zikredilince işler karıştı.

BaşkanAltepe, konuşma sırasının kendisinde değil, Kaymakam Ali Akça´da olduğunuifade eden mimiklerde bulununca, Kaymakam Akça, protokol gereği son konuşmacının kendisi olduğunu ifade eden bir cümle ile karşılık verdi. Tartışma tambüyüyecek gibi oldu, devreye diğer protokol üyelerigirdi.

Altepe ile Akça arasında ki bitti denilen tartışma, işyerinin açılmasından sonrada bir süre devam etti.

Mevzuata göretartışmayı yorumlayacak olursak, ilçe kaymakamı Ali Akça davasında haklı. Zira Kaymakamlık makamı, merkezi idarede yer alır ve devlet ile hükümeti temsil eder.Belediye başkanlığı makamı ise bir yerel otoritedir. Devleti temsil yetkisi yoktur.

Ancak böyle bir tartışma eski hükümetler döneminde yaşanmış olsaydı, Kaymakam Ali Akça,ertesi gün soluğu Anadolu´nun şirin bir kasabasında alırdı.

Şimdi merak edilen,bundan sonraki açılış ve programlarda Başkan Altepe ile Kaymakam Akça arasındabenzertartışma yaşanır mı?Dilerim yaşanmaz.

Şayet peygamberimizin şu kıssası makam sahipleri tarafından hayat düsturu edilirse,böyle anlamsız tartışmalar yaşanmaz diye düşünüyorum.

Peygamberimize kendisinden yaşça büyük biri gelir ve der ki;?Ya Resullalah sen mi büyüksün yoksa ben mi?

Peygamberimiz de o ihtiyara şu güzel cevabı verir: ?Siz benden yaşlısınız, ben ise sizden büyüğüm??

Sözün özü devlet işlerinde kurallar ve kaideler vardır, herkes buna uymak zorundadır. Ancak beşeri ilişkilerde mütevazi olmak, kişininmakamınıküçültmediği gibi, şahsiyetini de yüceltir.

Dip not: Başkan Recep Altepe 1959, Kaymakam Ali Akça ise 1966 doğumludur.