www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


ALTEPE´YE TEŞEKKÜR


Bursa Büyükşehir Belediyesi, yoğun talep üzerine, ?kadınlara öncelikli vagon´ uygulamasını hayata geçirme kararı aldı.  Toplu taşıma araçlarında sapık ruhlu erkeklerin özellikle yalnız kadınları gözüne kestirerek kaşla göz arasında taciz etmesinin önüne geçmek amacıyla alınmış bu karar, çok doğru ve isabetli bir karardır. Tüm Türkiye´ye örnek olabilecek bu cesur kararı alan ve uygulayacak olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´ye tebrik ve teşekkür ederim.

Ancak ülkemizde öyle kafalar! var ki, bu meseleyi bile içine sindiremeyerek kınama yolunu seçmiştir. Yazılı, görsel ya da sosyal medya üzerinden,  ?kadınlara ikinci sınıf muamele edilemez, böyle bir şey nerede görülmüş, zihniyetler değişmeli? kabilinden janjanlı laflarla tepki verenlere baktığımızda bir kısmının AK Parti karşıtı, bir kısmının ise hayata batı gözlüğüyle bakan nasipsizler olduğunu görmekteyiz.

Ne zaman Müslümanları ilgilendiren bir mesele hayata geçirilse ki, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin aldığı karar, toplumsal rahatsızlığın bir tezahürü, yani her düşünceden bayanın şikayet ettiği bir durum, işte bu nasipsizler hemen çağdaşlığı, medeniyeti, uygarlığı yani batıları! örnek göstererek karşı çıkmaktalar.

 İşte bende bu sözde çağdaş ve medeni geçinenlere onların anlayacağı türden örnekler vermek istiyorum. İnternetten yaptığım araştırmada dünyanın en gelişmiş, en modern, en çağdaş diye tabir edilen ülkelerinde bile, yıllar önce benzer kararların alındığını görmekteyiz.

İşte Almanya´dan İngiltere´ye Fransa´dan Japonya´ya kadınlara pozitif ayrımcılık örnekleri:

 Paris Toplu Taşıma Sendikası (STIF) konsey toplantısında aldığı bir kararla kadınlara yönelik tacizi engellemek adına gece otobüslerine ?talep üzerine durak? uygulamasını getireceğini duyurdu. Bu uygulama ile yolculara, iki durak arası, evlerine en yakın yerde inme imkanı sunulacak

İngiltere´de İşçi Partisi´nin genel başkan adaylarından Jeremy Corbyn, toplu taşıma araçlarında artan taciz olaylarına karşı trenlerde bazı vagonların sadece kadınlara tahsis edilmesini önerdi

Almanya´nın doğusundaki Lepzig - Chemnitz kentleri arasında seferler yapan trenlerde kadınlar için özel bölümler tahsis edilecek.

Japonya´nın başkenti Tokyo´da birçok kadın, iş çıkış saatlerinde trenlerde tacize uğramamak için yalnızca kadınlara özel vagonları tercih ediyor.

Çek Cumhuriyeti´nde devlet demiryolları yetkilileri, kadınlardan gelen yoğun şikayetler üzerine Almanya, Avusturya ve Slovakya´ya düzenlenen tren seferlerinde kadınlar için ayrı yolcu vagonu koyma kararı aldı.

Hindistan havayolu şirketi Air India, kadın yolculara yönelik tacizleri engellemek için 18 Ocak 2017´den itibaren bazı uçuşlarında kadınlara özel koltuk ayırma kararı aldı.

Dip Not: Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin almış olduğu kadınlara öncelikli vagon uygulamasının farklı bir versiyonunu CHP´li Eskişehir Belediyesi uygulamaktadır.  Eskişehir´de kadınların talebi üzerine akşam 22.00-24.00 saatleri arasında toplu ulaşım aracını kulananan bayanlar diledği durakta inmektedirler. Gerekçe kadınların güvenliğidir. Bunu ne için yazdım bu meseleye en çok CHP taraftarları karşı çıkmaktadır, ondan?