www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


Askıda ekmek var yermisin!

Askıda ekmek kampanyası başlatan MHP Lideri Devlet Bahçeli, bir anda muhalefet parti liderlerinin  hedefi oldu.


MHP Lideri Bahçeli’nin askıda ekmek kampanyası başlatması, ekonomide işlerin aslında iyi gitmediğinin bir itirafı olarak yorumlayan muhalefet partilerinin liderleri, bir yandan Bahçeli’yi eleştirirken, diğer yandan da ekonomideki kötü gidişatı itiraf ettiği için teşekkür ettiler.

Tabi askıda ekmek meselesi Osmanlı’dan günümüze gelen önemli bir haslet. Güzel bir gelenek. Geçim sıkıntısı çeken özellikle kalabalık aileler için ekmek önemli bir gider. Bu tür ailelere hem destek olmak, hem de güzel bir adeti yeniden yaşatmaya çalışmak, insanları hayra çağırmak güzel ve anlamlı bir davranış.

Ancak iktidarı kayıtsız şartsız destekleyen bir parti liderinden böyle bir çıkış, bana göre baltayı taşa vurmak anlamına geliyor, ya da MHP lideri, ekonomideki dibe vuruşu anlatmak amacıyla ilmi siyaset yaptı.  Nereden bakarsanız artık…

MHP Lideri Bahçeli, ekonomideki kötü gidişatı, şayet AK Parti lideri Erdoğan gibi, çay simit hesabı üzerinden yapsaydı, bu çıkış Cumhur ittifakında tartışmalara, hatta çatlağa yol açacaktı. Bunu bilen Bahçeli’nin askıda ekmek kampanyası, AK Parti’nin ekonomi politikalarını eleştirmek için çok ince siyaset olarak yorumlanabilir.

Ancak MHP’ Lideri Bahçeli’nin unuttuğu, ya da gözden kaçırdığı bir gerçek var. Bugün AK Parti’nin yaptığı tüm doğru ve yanlış işlerde MHP’nin imzası var ve bunlar MHP’nin de hanesine artı ve eksi puan olarak yazılmakta.

Vatandaş şuan MHP’yi iktidarın ortağı olarak görmekte. Yarın işler daha da kötü gittiğinde MHP’nin hiç bir şeyden sorumlu değilmişcesine bir başka yola evrilmesine kimse prim vermez. Bugün AK Parti eşittir MHP’dir. İktidarın iyi işlerinden de, kötü işlerinden de MHP bir numaralı sorumlu parti’dir. MHP iktidara verdiği destekten ötürü, nasıl siyasetin böreğin yiyorsa, yarın bedelini de ödemeye hazır olmalıdır.

Tabi askıda ekmek meselesi toplum kaynaşması için en sembolik dayanışma örneğidir. Zira ekmek bugün insanların en önemli ama en ucuz olan ihtiyaçlarından biridir. Bir bardak çay ile aynı paraya satılan ekmek gerçekten bana göre çok ucuz nimettir. Bu sebeple milletin asıl meselesi ekmek alamamak değil, kira, doğalgaz, elektrik vs. ihtiyaçlarını karşılamakta yaşadığı güçlüklerdir.

 Çalışan emekçilerin, ya da emeklinin aldığı maaşlar maalesef yetersizdir. Vatandaşın alım gücü her geçen gün azalmaktadır. Geçim sıkıntısı yaşayan insanları, askıda ekmek kampanyası ile hiç tanımadığı insanların insafına bırakmak ayıptır siyasi çaresizliktir.

Aslolan insanların kendi kazandıkları ile kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamaktır. İktidar ekonomi verileriyle ve GSMH rakamlarıyla ülkemizin nasıl kalkındığını anlatmaya çalışsa da, vatandaş ekonomiyi hep çay simit hesabıyla analiz ediyor. Ve 18 yılın sonunda 5 kişilik bir aile 3 öğün çay simit yese maalesef yine geçinemiyor.