www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


BAŞKANLARIN NİYETLERİ?

BAŞKANLARIN NİYETLERİ?


Kent Konseyinin üzerinde çalıştığı, belediye meclisinin de karar aldığı kaldırıma ürün çıkarma yasağı 2 Şubat tarihinde başladı.

Yasak kararının ardından bir grup esnaf mağdur olduklarını belirterek, karara tepki gösterdi. Başta Terziler Odası ve Bakkallar Odası Başkanları olmak üzere toplam 7 esnaf odası başkanı da, yasağın yeniden revize edilmesi gerektiğine inanıyor.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise yasağın vatandaşlarca memnuniyetle karşılandığını ve hiç bu kadar teşekkür almadığını ifade ediyor.

Belediye meclisinin aldığı yasak kararı aslında, İnegöl`de sayısı 20`yi geçmeyen kendini bilmez esnafın eseri. Farklı caddelerde kaldırımı kendi tapulu malı zannedip yayıldıkça yayılan kendini bilmez bazı esnaflar, tüm ilçe esnafının mağdur olmasına neden oldu.

Şunu itiraf edeyim, kaldırımlara ürün koyulmaması gerçekten de yayaları çok rahatlattı, bunu kimse inkâr edemez. Ancak belediye bugüne kadar sınırı aşan esnaflarla hiç mücadele etmedi. Ve bugüne kadar dar olan kaldırımları genişleteyim de yayalar rahat yürüsün diye bir çalışmanın içine girmedi.

Örneğin Sedef Pastanesinden Lâzlar camiine kadar olan kaldırım, yayaların yürüyemeyeceği kadar dar. Bu bölgede kaldırıma ürün çıkarmak serbest bile olsa, esnafın yayalara hürmeten ürün çıkarmaması gerekir. Burası gibi yolun karşı tarafı da aynı.

Trafiğin tek yön olduğu bu bölgede otopark yasaklanır ve kaldırımların genişliği 2 katına çıkarılırsa, esnafın 40 santim ürün çıkarmasından kimseye bir zarar gelmez. Lâzlar Camiinden Hükümet konağına kadar olan bölgede, kaldırımlar zaten yeterince geniş, orada 40 santim uygulanmasında da bir sorun olmaz.

Yine trafiğe kapalı olan sarraflar çarşısı, ayakkabıcılar çarşısı ve uzun sokak ve çevresinde de bu yasağın uygulanması anlamsız.

Geriye diğer caddeler kalıyor. Alanya`da örneği var. İşyerlerinin önüne 40 cm genişliğinde bir halı koyulursa ve bu sınır aşılmayacak denirse, esnaf bu karara seve seve uyar diye düşünüyorum. Uymayana da acınmasın zaten.

Bu arada yasak kararında Belediye Başkanı Alinur Aktaş`ı da, yasağın kaldırılmasını isteyen oda başkanlarını da suçlamamak lâzım.

Hani ameller niyetlere göredir derken, bir kıssa anlatılır. Adamın biri dere kenarına kazık çakmış bir atlı gelirde atını bağlar diye, bir başkası da o adamın çaktığı kazığı sökmüş, biri takılır da düşer diye.

Bu yasak kararında atılan adımlar bana bu kıssayı anımsattı. Başkan Aktaş, yayaların rahat yürümesi için güzel bir karar aldı, oda başkanları da eksik ya da yanlış buldukları bu kararı düzeltmenin mücadelesini veriyor. Umarım orta yol bulunur.