www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


BENDEN SÖYLEMESİ?


İnegöl´de yaşayan bir İnegöllü olarak, şehrimizin her daim en güzel hizmetleri almasını arzu ederim. Ancak İnegöllüler, son yıllarda ilçe genelinde yaşanan sorunlar nedeniyle büyük zahmetler çekiyor ve oldukça mutsuz. Bu mutsuzluğun en büyük sebebi ise siyasiler ve tercihleri.

Rahmetli Hikmet Şahin sonrası, birçok isim arasından seçilip aday gösterilen ve 14 yıl İnegöl´ü yöneten Alinur Aktaş, maalesef ilçemizi geleceğe taşıma noktasında büyük zafiyet göstermiştir. Bu fikrime itiraz edip, ?adam 3 kez belediye başkanı seçilmiş, hatta akabinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı´na atanmış? diyebilirsiniz. Ancak İnegöllülerin Aktaş´ı başarılı bulduğunu kimse söyleyemez. Artı, baş karar verici Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, her aldığı kararın da isabetli ve hakkaniyetli olmadığını düşünenlerdenim.

İşte Erdoğan´ın isabetli olmadığını düşündüğüm kararlardan biri de Alinur Aktaş´ın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı´na atanmasıdır. 2019´da görev süresini tamamlayıp siyasete veda etmeye hazırlanan, hatta hakkında çıkan dedikodular nedeniyle bitse de gitsek durumuna gelen Aktaş´ın, Bursa´ya büyükşehir belediye başkanı yapılması, kamuoyunu ve siyasi çevreleri şaşkına çevirmiştir. Ancak AK Partiye gönül verenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın bu kararını her zaman olduğu gibi yine sorgulamaya çekinmiş ve sineye çekmek zorunda kalmıştır.

Aslında Altepe´nin görevden alınması Bursalıları, Aktaş´ın Bursa´ya atanması da İnegöllüleri ziyadesiyle sevindirmiştir. Bu açıdan bakıldığında yapılan değişiklikler, Bursa ve İnegöl´de yükselen bir takım dedikoduların da bitmesine vesile olmuştur. Ancak, uzun yıllar kötü idare edilen Bursa ve İnegöl, bu tercihlerden dolayı kaybetmiştir.

Tül-i emeli hiç olmayan! Aktaş´ın, yerel seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı, ya da aday gösterilip gösterilmeyeceğini şimdiden kestirmek mümkün değil. Ancak Türkiye´deki seçmen oranı yüzde 50´leri bulan AK Parti´de, Cumhurbaşkanı Erdoğan sepeti aday gösterse sorgulanmadığından, Aktaş´ın yeniden aday gösterilmesinde seçmen nezdinde hiç bir beis yoktur. Ama Aktaş ile girilen büyükşehir yarışında AK Parti´nin Bursa´yı kaybetme riski, sıfır kilometre bir adaya göre çok daha fazladır.

Gelelim İnegöl´e?

İnegöl bildiğiniz üzere 250 bin nüfusu ile artık kabına sığmaz bir ilçedir. Sorunlar ise dağ gibi büyümekte... 14 yıl sonra yaşanan başkan değişikliği, İnegöllülere moral olsa da, ilçe halkı bu zamana kadar umduğunu bulmuş değil. Uzun yıllar Aktaş ile siyaset yapan Alper Taban, kabuğunu henüz kırabilmış değil. Mütevazi yapısı, yumuşak ve naif üslubu ile halkın gönlünde yer eden Alper Taban´ın artık inisiyatif alıp ses getirecek hamleler yapması gerekiyor.

Evet, siyasette vefa önemlidir, Başkan Taban, kendisini başkanlığa taşıyanlarla karşı karşıya gelmemesi gerekir, ama ?dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni bir şeyler söylemek ve yapmak lazım´ realitesini de unutmamalı.

Bu nedenle Alper Taban, Aktaş´ın gölgesinden bir önce sıyrılıp, kendi icraat ve prensiplerini hayata geçirmek mecburiyetindedir. Zira Alper Taban´ın ilçe halkı nezdinde karşılığı vardır. Aday gösterilmesi halinde tercih edilebilecek bir isimdir Ama önce Aktaş´ın kırdıklarını ve döktüklerini toplamalıdır. Aktaş´ın küstürdüğü kişilerle yeniden bir araya gelmeli, uzun süredir kapısı çalınmayan kurum ve kuruluşlarla yeniden kucaklaşılmalıdır.

Taban´ın göreve geldiği günlerde sarf ettiği, ?İnegöl´ü hep birlikte yöneteceğiz? söylemi klasik bir söylem olsa da elzemdir. Taban, bu söyleminde şayet samimi ise, sadece AK Parti´ye gönül vermiş kişi ve kurumlarla değil, tüm muhalif kesimlerle de bir araya gelip istişareler yapmalıdır.

Başkan Taban´ın, geçtiğimiz günlerde, ?partim ve teşkilatlarım bana görev verirse aday olurum? şeklindeki açıklaması ise,  yerel seçimlerde belediye başkanlığına talip olacağına dair en ciddi emmaredir.

Ancak Alper Taban´a yerel seçimlerde kendi partisi içerisinden birçok rakip çıkacaktır. Muhtemel aday adaylarına baktığımızda ise çok ciddi rakiplerinin olduğunu görmekteyiz.

Alper Taban´ın yeniden aday olma ihtimali ancak Reisi Cumhuru etkilemesi ile mümkündür. İnegölümüz büyükşehir yasası sonrası hizmet alamaz, yaşadığı sorunlara merhem bulamaz hale gelmiştir. Recep Altepe sonrası, İnegöl´ün sorunlarına eğilir diye düşünülen Alinur Aktaş, hemşerilerini hayal kırıklığına uğratmıştır. Aktaş´ın şuan yaptığı en iyi iş, eski dostlarını belediyenin çeşitli birimlerinde yerleştirmek ve tribünlere oynamaktır.

Hülasa iktidar, belediye başkanlığı ve milletvekilliği tercihlerindeki hatalarla İnegölümüzün hem Bursa, hem de Ankara ayağını alabildiğine zayıflamıştır.

İşte Alper Taban´ın tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurarak, yaklaşan yerel seçimler öncesi ciddi hamleler yaparak Ankara´da sesini duyurması gerekmektedir.

Taban´ın vermesi gereken öncelik ise, ilçenin sorunlarına ivedi bir şekilde eğilmek, Aktaş´ın vaat ettiği  ama yapmadığı projelerden bir kaçını ele almasıdır. Dost acı söylermiş; Kol kırılır yen içerisinde kalır misali, seçimler yaklaştığında kapalı kapılar ardında herkes herkesin ipliğini pazara çıkarmaya başlar ve o gün artık çok geç kalınmıştır.