www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


Benim de projelerim var!


İnegöl´ü ilçe halkı ile birlikte yönetmeyi planlayan Belediye Başkanı Alper Taban, ?benim bir projem var? başlığıyla halktan topladığı fikir ve önerileri hayata geçirerek ilçemize vizyon katmak istiyor.

Başkan Taban´ın, İlçemizde yaşayan her bir ferdi muhatap alarak İnegöl´ü yönetmek istemesi 10 numara 5 yıldız bir çalışma. İlçe halkı bu güne kadar ne gibi fikir ve öneriler sundu, açıkçası çok merak ediyorum. Halkımızın öneri ve fikirlerinin Başkan Taban´ın iradesi ile İnegöl´e çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. 

Ancak, İnegöl´ün onca müzmin sorunu dururken, İnegöl halkının öneri ve fikirlerini hayata geçirmek, biraz popülist olacak. Zira İnegöl´ün yıllardır çözüm bekleyen ciddi sorunları var. Bu sorunların başında alt yapı geliyor. Her yağış sonrası yaşanan su baskınları halkı canından bezdirmiş durumda.  Alt yapı sorunu çözülmeden, başka projelere kalkışılması,  pantolonu yırtık adamın, gözüne güneş gözlüğü takması gibi absürt ve bir o kadar komik olur ki, ciddi bir idareci olduğunu bildiğim Başkan Taban´ın, bu tür komikliklere imza atacağına ihtimal vermiyorum.

Yine ilçemizin yaz aylarında ciddi bir içme suyu sorunu var. Dört bir yanı sularla çevrili ilçemizde her eve memba suyu girmesi gerekirken, su yetersizliğinden halkımızın büyük bir kısmı kuyu suyu içiyor. İçenler yine şanslı zira, bazı bölgelerimizde su yetersizliğinden 3´üncü ve 4´üncü katlara hiç su çıkmadığını biliyoruz. Özellikle hanımlar, su yetersizliğinden çamaşır ve bulaşık yıkama konusunda ciddi problemler yaşıyor. Bu sorunun aynı zamanda kombi arızalarına da sebep olduğu bize gelen şikayetlerden biliyoruz. Bu sorun evet içme suyu barajı bittiğinde çözüme kavuşmuş olacak belki ama, ?zenginin keyfi gelinceye kadar garibin canı çıkarmış? misali, ev hanımları bu duruma daha ne kadar tahammül eder, bilinmez.

Bir başka sorunumuz ise araç park sorunudur ki, son dönemlerde ciddi yatırımlar yapılsa da, özellikle çarşı bölgesinde inanılmaz park sorunu yaşanmakta. Bu soruna kalıcı çözüm bulunması gerekiyor.. Asansörlü otoparkların şehir merkezinde hayata geçirilmesi şayet mümkünse, bir araçlık alana, 2 ya da 3 araç park yapılmak suretiyle bu problem de ortadan kalkmış olur.

Bir diğer sorun da pazaryerlerinin durumu! 250 bini aşkın nüfusu sahip İnegöl´de, artık haftanın 7 günü pazar kuruluyor. Özellikle merkez de kurulan pazaryerlerinin hali içler acısı. Yazın ayrı, kışın ayrı bir derdi var pazaryerlerinin. Yıllar önce yapılıp, geçtiğimiz yıllarda yıkılıp yenilenen ilçemizin en büyük pazaryeri Mer-Pa şu haliyle eleştirilecek yanları olsa da, İnegöl´ün en kullanışlı pazarı. Ancak Cumartesi ve Pazartesi kurulan pazarlar, ilçemizdeki ticari ve soysa hayatı olumsuz etkiliyor. Örneğin pazartesi günleri kurulan pazar, sanayi bölgesinde olduğu için mobilyacı esnafı her hafta çile yaşıyor. Pazartesi günlerini korna sesleri arasında geçiren çevre esnafı bu soruna çare bulunmasını istiyor. Benzer sıkıntı Cumartesi pazaryerin de yine yaşanıyor. Pazarın kurulduğu bölgede sportif faaliyetlerin yapıldığı spor tesisleri olduğundan, şikayetler ciddi boyutlarda. Bu iki pazarın yaşadığı sorunun çözümü ise aslında çok basit.  Pazartesi pazarı ile Cumartesi pazaryerinin günleri değiştirildiğinde iki bölgede yaşanan sorunlar kendiliğinden sona ermiş olacak. Sadece ufak bir hamle, biraz irade ve kararlılık gerekiyor o kadar.

Bir başka sorunumuz, ilçemizin köstebek yuvasına dönmüş sokaklarımız. Halen yüksek kasislerin olması. Sürücüler bu iki duruma ciddi tepkili. Asfaltlanan sokakların 3-5 ay sonra yine eski haline dönmesi ise düşündürücü.  Asfaltların ömrü niçin uzun soluklu değil. Bir kalite sorunu mu var? Bilmiyorum, bunu yetkililerin cevaplandırması gerekiyor. Bu sorunun pansuman tedbirlerle (yamayarak) geçiştirildiğini görüyoruz. Bu da bir çözüm, ancak her sene yapılan yamalama çalışmaları, belediye bütçesinden ciddi rakamların çıkmasına neden oluyor.

Bir başka ciddi sorun ise sokak köpekleri. Son günlerde iki çocuğa saldırarak yaralayan sokak köpekleri, okulların açılmasına az bir zaman kala önlem alınması gereken sorunların başında geliyor. Şayet bu konuda, ?sokak köpeklerini kısırlaştırdık merak etmeyin? diyen bir yetkili çıkarsa, kendisini Tavşanlılı hacı amcaya havale ederim haberi olsun.

İşte bir çırpıda aklıma gelen İnegöl´ün müzmin sorunları ve Başkan Aktaş´ın 2014 yerel seçimleri öncesi İnegöllülere vaat ettiği projeler dururken, halkımızdan gelen öneri ve fikirleri alarak çok daha farklı çalışmalara yönelmek popülistlik olacak.

İnegöl´ün bilinen sorunlarına çare olup, şikayetleri en aza indirmek, İnegöl´e vizyon katacak projelere yönelmekten daha evladır diye düşünüyorum.