www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


BEYAZ TOROS-MAKUL ŞÜPHELİ


 

       Başbakanın gündeme getirdiği, geçmişte yaşanan faili meçhul cinayetlerin sembolü haline gelen Beyaz Toros tartışması gündeme oturdu.Muhalefet partileri bu konuda görüşlerini dile getirdiler.Ben de tartışmaya farklı bir boyutla katılmak istiyorum.

       Seçimlerden önce tartışılan MAKUL ŞÜPHE aslında tam BEYAZ TOROS ile örtüşüyor.Muhalefet partilerinin ?Türkiye polis devleti oluyor.? eleştirilerine kulak tıkayan iktidar kanunu çıkarttı.Artık herkes makul şüpheli sıfatı ile polis tarafından tutuklanabilir.

       Aslında tutuklama yetkisi Resmi Polis üniforması ile ancak olabilmelidir.Sivil polislerin tutuklama yetkisi olmamalıdır.Çünkü Beyaz Toros ile sembolleşmiş dönemlerde gelen kişilerin polis olup olmadıkları anlaşılamıyordu.Aldıkları kişiyi nereye götürdükleri sorulamıyor ve ne yaptıkları da sorulamıyordu.Bugün de sivil polislerin savcılık belgesi göstermeden şehrin göbeğinde tutuklama yaptıklarına ve sivil araçla şahsı götürdüklerine tanık oluyoruz.Resmi polis aracı isteyen ve savcılık belgesi soranlara kelepçe gösterilerek ?Ya kalkıp gelirsin, ya da Kelepçeler götürürüz? yaklaşımıyla.  

        Yıllardır ticaretle uğraşan bir işadamı olmanız, İnegöl´de veya herhangi bir yerde tanınıyor olmanız, onlarca ve hatta yüzlerce işçi çalıştırıyor olmanız sonucu değiştirmiyor. Hakkınızda ihbar var ise, veya makul şüpheli iseniz polis olduğunu iddia eden sivil giyimli saçı sakalı birbirine karışmış iki şahıs, elinde hiçbir savcılık belgesi göstermeden cebren herhangi bir yerde sizi tutuklayabilir.Sivil Beyaz bir TOROS ile sizi götürebilir.Kibar olmalarını beklemeyin.Çünkü gelenler polis de olmayabilir. Nereye isterse oraya götürebilir. Kafanıza sıkabilir.Üzerinize beton dökebilir.Kayıplar listesine dahil olursunuz.Faili meçhullere karışırsınız.

Sahte paranın aynısını yapabilen, sahte çekin aynısını yapabilen kötü niyetli kişiler polis kimliğinin aynısını yapmaları çok basittir.Güvenebileceğiniz sadece resmi polis ve resmi polis otosunu isteme hakkınız da yoksa, fidye isteme veya siyasi amaçlarla veya farklı amaçlarla adam kaçırmak isteyenlere gün doğmuş oluyor.     

        Başbakanımız başta olmak üzere, buradan tüm yetkililere seslenmek istiyorum. Kanunların uygulanması sırasında, tecrübesiz ve yeterli kültüre sahip olmayanların, insan ilişkilerinde yeterli eğitimi almamış olan görevlilerin yanlış uygulamalarının önüne geçmek için lütfen daha şeffaf bir yönetim sağlayın.Uygulama kurallarını şeffaflaştırın.

        Yukarıda saydığım olaylarla karşılaştıklarında nasıl hareket etmeleri konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirin.

         Polislerimize mutlaka gerekli eğitimler veriliyordur.Ancak uygulamada yanlış yapanlar mutlaka ikaz edilmeli, milletimizin polise olan güveni sarsılmamalıdır.

         Suçlu ve suçsuz olduğu düşünülen ve tutuklanmak istenen kişinin mutlaka resmi polis üniforması ile polis istemesi ve resmi polis aracının gelmesini istemesi en doğal hakkıdır diye düşünüyorum.Yetkililerimizin bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmelerini rica ediyorum.

         Herşeyden önemlisi İnsanlarımıza insanca muamele yapmaktır.