www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


BİLENLER BANA BİLDİRSİN...

BİLENLER BANA BİLDİRSİN...


İnegöl`ü Bursa`ya merkez ilçe yapacak bütünşehir yasasının tartışıldığı günlerde, hep şu soruya cevap arıyordum. Bütünşehir yasası ile mahalle`ye dönüşecek Cerrah`taki Ahmet amcanın kıraathanesi ile Zafer Plaza da ki kafelerin su kullanım ücretleri aynı mı olacak?

 Bu soruya muhalefet temsilcileri, "Evet büyükşehir yasası ile birlikte Bursa sınırları içerisindeki tüm su abonelerinin tarifeleri eşitlenecek" derken,

 İktidar temsilcileri, "Hemen olmaz ama, 5-10 yıl sonra eşitlenebilir" iddiasında bulunuyorlardı.

Büyükşehir yasası hayata geçeli henüz 8 ay oldu. Geçtiğimiz gün Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla; su fiyatları artık Büyükşehir ayarında olacak. Uygulama 1 Ocak 2015’ten itibaren başlayacak. 1 Ocak 2017’de ise tüm ilçe ve beldelerdeki abonelerin su tarifeleri eşitlenmiş olacak. Aradaki fark 24 aya bölünerek eşit dilimler halinde faturalara yansıyacak. Yani artık Cerrah`ta 50 kuruşa çay satan Ahmet amca ile, zafer plazada 5 liraya çay satan 2017 yılından itibaren aynı bedeli ödeyecek.

Meclis toplantısındaki görüşmelerde su zammının haksızlık olduğunu savunan CHP`liler, zamma ret oyu verirken, MHP gurubu ilginçtir, zam kararına destek vermiş. Açıkçası MHP grubunun su zammını neden destek verdiğini anlamış değilim.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, yeni katılan ilçe ve beldelerle Büyükşehir`in sınırının 4 kat büyüdüğüne dikkat çekerek, “Altyapısı olmayan ilçe ve beldelere altyapı götürüyoruz. Bu altyapı hizmetleri ve diğer hizmetler nasıl yapılacak. Bu uygulamayı hayata geçirmek durumundayız” diyerek savunmuş zammı.

Başkan Altepe`nin hizmet götürmek için zam yolunu seçmesi, bana eski Türkiye siyasetçilerini hatırlattı. Eski Türkiye`deki siyasetçiler hatırlarsanız, ne zaman işler yolunda gitmese,(hiç yolunda gittiği görülmemiştir) iğneden ipliğe zam yaparlar, başarısızlıklarının acısını vatandaşın ekmeğinden suyundan çıkartırlardı.

Sürekli yeni Türkiye`den bahseden bir iktidarın temsilcisi olan Başkan Altepe`de, maalesef işin kolayına kaçıyor. Ama ona da hak vermek lazım. Zira Büyükşehir`in bütçesi olmuş Ayşe ablanın çarşafı gibi delik deşik,  ne yapılması lazım, en kolay yol ne? Ulaşıma zam, suya zam, ona zam, buna zam.

Hani benzin zammına, "ben hep 20 liralık benzin alıyorum, benzin zammı beni etkilemez" diyerek cevap veren fıkradaki Temel gibi, bizde zamdan sonra su kartını 20 liralık doldururuz, olur biter. Ama 20 liralık su da abdest alırken mi kesilir, yoksa kı..mızı yıkarken mi bilemiyorum.

Hadi abdest alırken kesilirse sorun yok, elleri toprağa vurup teyemmüm alırız da, kı..ımızı yıkarken kesilirse onu nereye vururuz bilemedim, Bilenler bana bildirsin...