www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


BU İŞTE BİR YANLIŞIK VAR!

BU İŞTE BİR YANLIŞIK VAR!


Okullar tatile girdi. Dileyen veli çocuğunu yaz spor okuluna, dileyen veli Kur’an kursuna, dileyen velide her ikisine gönderiyor. Yani bir özgürlük söz konusu…

 Bu özgürlük neticesinde camilerimizde gerçekten gözle görülür, bir kalabalık var bu yaz tatilinde. Bunun en büyük nedeni 12 yaşından ufaklara Kur’an Kerim öğrenme yasağının kalkması olsa gerek. Ne zaman bir caminin önünden geçsem, caminin içerisinde adeta bülbül gibi şakıyan çocuk seslerini duyuyorum.

 Kur’an Kurslarındaki ortamı bilemiyorum, ama camilerdeki ortam çocukların Kur’an öğrenmesi için pek uygun değil. Aşırı kalabalık çocuklar neredeyse balık istifi…

 Bu nedenle de çocukların yaz tatilinde Elifba’yı öğrenip, ardından Kur’an Kerimi hatmetmesi, oldukça çok zor bir ihtimal. Bu kalabalık ortamlarda hocaların her çocukla birebir ilgilenmesi mümkün gözükmüyor. Ama her şeye rağmen 12 yaşında ufak çocuklara Kur’an öğrenme yasağının kalkması fevkalade sevindirici.

 İlçemizde Camii ve Kur’an Kurslarının haricinde birde bu işi üstelenen derneklerin olduğunu görüyoruz.  Bu derneklerin isimlerini zikretmek istemiyorum. Kim İslam’a hizmet ediyorsa, Allah onlardan razı olsun.

 Ancak benim rahatsız olduğum bir mesele var.

 Zira derneklerimiz son dönemde bu işi paraya döktü. Bu derneklerin amacı eğer çocuklara Kur’an öğretmek ise bu hizmetin ücretsiz olması gerekmez mi?

 “Dernekler biz Kur’an öğrettiğimiz için para almıyoruz, bizim talep ettiğimiz ücretler çocuklara yaptırdığımız diğer etkinlikler için” diyebilirler.

Ama bu kabul edilebilir bir gerekçe değil. Kiminin parası var kimin yok. İnsanlar geçimlerini zor karşılarken, birde onlara böyle bir yük getirmek ne derece doğru.

Çocukları camiye çekmek ve namaza ısındırmak için çeşitli hediyelerin verildiği bir dönemde, bu derneklerin Kur’an öğretirken sportif faaliyetleri bahane ederek para talep etmesi hiç doğru gelmiyor bana.

Söz konusu dernek yöneticilerimiz şayet, “bu tercih meselesi, parası olmayan veliler çocuklarını derneğimize göndermek zorunda değiller, camiye de gönderebilirler” gibi bir mantıkla hareket ediyorlarsa, o zaman kusura bakmasınlar ama buna dine hizmet etmek denmez, dense dense din tüccarlığı denir. Din tüccarlarına da belki ağır kaçacak ama kapitalist Müslüman denir.