www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


GÜRCÜLER - MANAVLAR

GÜRCÜLER - MANAVLAR


Cumartesi akşamı gerçekleşen Kafkas Derneği kongresinde okunan bildiri, yerel seçimler sürecinde yükselecek olan harareti düşürme adına faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

 

Bu bildiri bana göre iki nedenle okunmuş olabilir ve iki mesaj içermektedir.

Nedenlerden birincisi, AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin’in gürcüleri kast ederek, “etken milletiz, edilgen kılıyoruz” sözlerinin ardından bir takım tepkilerin yükselmesi ve gruplaşmaların olması, ikincisi de kişisel bir söylemin tüm camianın düşüncesiymiş gibi algı oluşturması.

 

Bu bildiri ayrıca iki de mesaj içeriyordu. Birinci mesaj, etken edilgen sözlerinin sahibi Hüseyin Şahin’e idi. Eski Başkanlardan Cemal Arık, okuduğu bildiride çok büyük bir camia olduklarını, kişisel bir takım hatalı söylemlerin, böylesine büyük bir camiayı bağlamayacağıydı. Yani burada Hüseyin Şahin’in sözlerini kendilerinin de tasvip etmediğiydi.

 

İkinci mesaj ise manav hareketinin Şahin’in etken edilgen sözlerinden yola çıkarak, İnegöl’de bir oluşuma ve siyasi yapılanmaya çanak tutmasınaydı.  Burada açık olarak manav hareketinin Şahin’in sözlerini kaale almaması istendi. Şahin’in sözlerinin hatalı, ya da yanlış anlaşılmış olabileceğine işaret edildi.

 

Açıkçası ben bu bildirinin okunmasının İnegöl adına, İnegöl’de yıllardır kardeşçe yaşayan tüm camiaların eskisi gibi sevinçlere ve hüzünlere ortak olması adına önemli buldum.

 

Yalnız şunu da açıkça ifade etmeliyim ki; manav hareketinin de asla ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, ya da diğer camiaları hedef alan bir hareketi ve söylemi söz konusu değildir.

 

Manav hareketinin içerisindeki dostlarla zaman zaman bir araya gelen biri olarak, İnegöl’de yaşayan 235 bin insanı kucaklamak istediklerini belirtmek isterim. Asla Hüseyin Şahin’in sözlerinden yola çıkarak bir kutuplaştırma, ya da ayrıştırma söz konusu değildir. Manav hareketinin bir çatı altında toplanmasının asıl nedeni, yıllardır çekilen bir takım sıkıntıların bir araya gelinerek çözüm aranmasından ibarettir.

 

Manavların siyasette var olmak istemelerinde ki mesajda zaten açıktır. Zira “bu çınarın altında herkese yer vardır” şeklindeki söylem ayrıştırıcı değil, birleştirici bir anlam taşımaktadır. 

 

Toparlayacak olursak, ne Kafkas camiasının ne de manav camiasının birbirlerine karşı ne gizli ne aşikar, herhangi bir üstünlük kurmak gibi bir niyetlerinin olmadığı çok iyi bilenlerdenim.

 

Kafkas kongresinde verilen mesaj, İnegöl’deki kardeşliğe daha da bir anlam katmıştır. Hülasa bu mesajla İnegölümüz ve İnegöllüler kazanmıştır.

 

MÜSLÜMAN NOEL KUTLAMAZ

 

Anadolu Gençlik Derneği AGD,geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Müslüman halkımızı şuurlandırma adına önemli bir adım attı.

 

İnegöl’ün her bir köşesine “Müslüman Noel kutlamaz” sloganlı pankartlar asılarak, yılbaşı kutlamasının İslam inancına ters olduğu ve Hıristiyanların bir adeti olduğu mesajı verildi.

 

Yine her yıl olduğu gibi 31 Aralık gecesi Mekke’nin Fethi programıyla alternatif bir gece düzenleyecek olan AGD İnegöl teşkilatını kutluyorum ve tebrik ediyorum. Müslümanları şuurlandıran bu ve benzeri program ve gecelerin artmasını temenni ediyorum.