www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


BURASI ÇOK ÖNEMLİ


Bugünkü yazımın başlığında, birazda okuyucunun dikkatini çekmek için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´ın çok sıklıkla kullandığı ?burası çok önemli? ifadesini kullanmak istedim.

Zira insanın mutluluğunu, umutlarını, hayattan alacağı keyfi, hatta ahireti için önemli olduğuna inandığım ve her okuyanın mutabık kalabileceği bir takım beklentilerini sıraladım ve yorumladım bugün.  

Bir insanı yada toplumu mutlu edecek şeyler neler? diye sorduğumda, aklıma 10 maddeden oluşan bir beklenti tablosu çıktı.

Nedir bunlar;

1-Vücut ve akıl sağlığı

2-İman, ihlâs ve Salih amel ile geçen  bir hayat

3-İyi huylu bir eş

4-Severek yaptığın iş

5 Kimseye muhtaç olmayacak kadar elde edilen helal kazanç,

6-Sağlıklı ve mutlu çocuklar,

7-İyi komşular,

8-Temiz ve huzurlu bir şehir,

9-Barışın ve adaletin hakim olduğu müreffeh bir ülke

10-Savaşların yaşanmadığı bir dünya

Yukarıda sıraladığım 10 maddeye bir 10 madde de daha katabilirsiniz. Ama sıraladığım ilk 10 madde makul bir insanı mutlu etmeye yeterde artar diye düşünüyorum. Ancak bunların içerisinden sadece birinin bile olmaması, insan hayatını zindana çevirmeye, toplumun huzurunu bozmaya yeter de artar.

Örnek verecek olursak

1- Akıl ve vücut sağlığı bir insanın hem dünya, hem ahireti için en hayati olanıdır. Akıl olmadığında iman edemezsiniz, vücut sağlığı olmadığında ise Yüce Allah´a ibadetler noktasında büyük zahmetler çeker zorlanırsınız. Akıl ve vücut sağlığı olan insan kendi kendine yetebilen insandır. Akıl ve vücüt sağlığı, Yüce Allah´ın yarattıklarına verdiği en büyük nimetlerin başında gelir.

2-İman, ihlâs ve salih amel ile dolu bir hayat, insana verilen akıl ve vücut sağlığı nimetinden hemen sonra gelmesi gereken zaruri ve mutlak olandır. İman ve ibadet konuları kişinin tercihi olmakla beraber dünya ve ahiret hayatı için olmazsa olmazıdır. İman, ihlas ve salih amel insana gönül hoşluğu, zorluklara karşı dirayet ve huzur verir. Bu nimete sahip olamayan insanların her şeye sahip olması mutlu olmaya, huzur bulmaya yetmeyecektir. Akıl ve vücut sağlığına sahip bir insanın şükrü de ancak, bu nimetin hakkını vermekten geçer.

3-İyi huylu bir eş; Erkek içinde kadın içinde hayat boyu en gerekli olan nimetlerden biri yuva kuracağı eşidir. İyi huylu geçimli bir eş, huzurlu yuvaların kurulmasında, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın yetiştirilmesinde çok büyük önem arz eder. Geçimsiz ebeveynlerin olduğu evlerde sevgiden ve ilgiden uzak bir şekilde yetişen çocuklar, ilerleyen yaşlarda hem kendilerine, hem ailelerine, hem de yaşadığı topluma zarar verebilirler. Bu nedenle eşlerin uyumu ve geçimi kadın ve erkeğin üzerinde ciddiyetle durduğu bir husustur.

4-5- Severek yaptığın iş ve yine buna paralel olarak kimseye muhtaç olmayacak kadar elde edilen helal kazanç, insanın başta ailesi olmak üzere, yakın çevresine ve topluma faydalı bir insan olmasında çok önemli rol oynar. İşinde mutlu olan bir insan, aynı zamanda verimli bir iş gücü oluşturur ve kazandığı helal kazancında bereketini görür.

6- Sağlıklı ve mutlu çocuklar,  huzurlu ve mutlu yuvaların oluşmasında önemli faktörlerden biridir. Sağlıklı ve mutlu çocuklar eve neşe, ebeveynlere huzur ve esenlik katar. Acıları ise tam tersine tüm mutlulukları alıp götürür.

7-İyi komşular; Büyüklerimiz ev alma komşu al, diye boşuna söylememişler. Sağlıkla, huzur dolu güzel bir evde oturuyor olsanız bile altınızda, üstünüzde ya da hemen karşınızda geçimsiz ve huysuz bir komşunuz varsa tüm mutluluğunuzu alıp götürür. Geçimsiz komşu hem evinizde, hem de işinizde huzurunuzu bozmaya yetecektir. İyi komşular huzur ve mutluluğun yakalanması için olmazsa olmalarındandır.

8-Temiz ve huzurlu bir şehir: İnsanın parası, sağlığı, iyi bir eşi ve işi olduğunda elbette mutlu olacaktır. Ama huzurun olmadığı kötü bir şehir, insan psikolojisini bozmaya, sosyal hayattan koparmaya yeter. İyi huylu bir eş, sağlıklı ve mutlu çocuklar ile evinde mutluluğu yakalayan bir insan, sokağa çıktığında şayet sağlığını ve huzurunu tehdit eden unsurlarla karşı karşıya kalıyorsa, bu da insanın keyfini kaçıracak tadını bozacaktır. Temiz, yeşil ve güvenli bir şehir, sadece mutlu insanları değil, belki birçok şeyden mahrum olan insanlara bile keyif ve huzur verebilir.

9- Barışın ve adaletin hakim olduğu müreffeh bir ülke; Barışın olmadığı yerde karmaşa, adaletin olmadığı yerde ise zulüm var demektir.  Zulüm ve karmaşa içerisinde hiçbir bireyin mutlu olma şansı yoktur. Müreffeh bir ülkenin oluşmasında başta barış ve sükunetin tesis edilmesi gerekir ki, bunun da anası adalettir. Adaletin olduğu yerde huzur olur, mutluluk olur, müreffeh bir toplum olur.

10-Savaşların yaşanmadığı bir dünya; İşte bu sonuncu madde, diğer tüm maddeleri bağlayıcıdır. Zira barış ve adaletin olduğu bir ülkede huzur ve güven içerisinde yaşarken, komşu ülkede patlak veren bir savaş, güvenliğinizi ve ekonominizi tehdit etmeye başladığında tüm var olan sağlık, huzur ve mutluluğunuzun yerini endişe ve gelecek kaygısı alır. O nedenle sadece ülkenizdeki barışın tesis edilmesi yetmez, dünyada da barışın tesis edilmesi lazım gelir. Kısaca yurtta sulh, cihanda sulh?

Bağlayacak olursak; İnsanları, dolayısıyla toplumu mutlu edecek ortamları hazırlamak devlet adamlarının üzerlerine düşen en önemli vazifedir. Siyasetçilerin kendi iktidarları için birbirleri ile sürekli kavga içerisinde olması, milletin kutuplaşmasına dolayısıyla da huzurun bozulmasına neden olmaktadır.

İktidardan muhalefetten başta insanlar olmak üzere tüm canlılara hizmet etmeye, onların hayatlarını kolaylaştırmaya, huzur ve mutluluğun yakalanmasına vesile olacak adımlar atmasını bekliyoruz.

Milletimizin kuru laflara, janjanlı sözlere karnı tok. Milletimiz siyasilerin kayıkçı kavgalarından, birbirlerine sürekli hakaret dolu sözlerinden, enaniyet yüklü davranışlarından yılmıştır.

Şayet yukarıda sıraladığım insanları ve toplumları mutlu edecek ortam ve şartları hazırlayacak olursanız, inanın 2020, 2019´dan, 2021, 2020´den 2022, 2021´den çok daha iyi olacaktır. Yok, böyle devam edecek olursanız; 2019 zaten 2018´den kötüydü, 2020´de 2019´dan daha kötü olacaktır.