www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


BÜYÜKŞEHİRE GEBE DEĞİLİZ

BÜYÜKŞEHİRE GEBE DEĞİLİZ


30 Mart seçimleriyle Bursa`ya merkez ilçe olduk. Artık Büyükşehir Belediyesi gibi bir hamimiz var. İnegöl`ün ne sorunu varsa, ne gibi ihtiyacı varsa Bursa Büyükşehir Belediyesi tüm imkanlarını seferber edecek, tabi keyfi gelirse.

Seçimlerin üzerinden 8 ay geçti, henüz ortada bir icraat yok.  Mesela geçtiğimiz yıl yanarak küle dönen tarihi beylik hanını hemen akabinde ziyaret eden Başkan Recep Altepe, hanın 1 yıl içerisinde imar edileceğini ifade etmişti.  En son geçtiğimiz ay içerisinde İnegöl`e gelen Altepe, han bölgesinde yaptığı incelemeler sırasında hanın en kısa sürede yapılacağını yineledi. Şuan mezbelelik haldeki han bölgesinin ne zaman ve nasıl yapılacağına dair hiç bir fikrim yok, ancak halen o bölgede ekmek parası kazanan esnaf tedirgin. Burayla ilgili ne yapılacaksa esnafın önceden haberdar edilip gereken önmeli alması sağlanmalı, aynı kültür sarayındaki esnaf gibi.

Gelelim son günlerin tartışma konusu olan yeni fuar merkezine. Yeni fuar merkezi ile ilgili herkes bir görüş ortaya koyuyor.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeni fuar merkezinin Bursa Ankara yolu üzerindeki Orhan Köftecisi`nin karşı tarafındaki alana yapılacağını duyurmuştu. Sanırım bu alan 65 dönümlük büyüklükte. Ancak buranın finansmanı ile ilgili bir takım sorunlar var. 35-40 milyon TL`ye mal olacağı tahmin edilen yeni fuar merkezinin, hangi parayla yapılacağı muamma. İlk akla gelen kredi kullanılması ve büyükşehirin desteği.

Kredi kullanılsa bile büyükşehirin destek verip vermeyeceği şuan bilinmiyor. Büyükşehirin niyeti anladığımız kadarıyla fuarların Bursa`da düzenlenmesi.

Artı yeni fuar merkezi planlanan yere yapıldığında, yap işlet devret modeliyle yapılacağından 20 yıl sonra mülkiyeti İnegöl Belediyesi`ne geçecek.  Yani MODEF`in elinde elde var sıfır olacak. Şuan olduğu gibi...

Yapılacak en akılcı iş ise bugün gazetemizin manşetinden duyurduğu üzere işadamı Abdullah Ezim`in önerisini hayata geçirmek.

Şayet, fuar merkezi 2. OSB`ye yapıldığında, 6. bölge teşvik kapsamında değerlendirilip, devletin sunduğu tüm imkanlardan faydanılacaksa, macera aramaya hiç gerek yok. 

Sayın Ezim`in dediği gibi, 2. OSB`de 100-150 dönümlük sosyal donatı alanı var. Burası MODEF`e 10 yıllığına satılabilir. Artı fuar merkezinin çevresine yapılacak 30 dolayında işyeri de, banka ve tedarikçi firmalara kiralanıp, MODEF`in tüm giderleri de bu kiralardan karşılanabilir.

Mobilyacıya çok fazla dokunmadan, büyükşehire el açmadan 2. OSB`ye yapılacak yeni fuar merkezinden elde edilecek en büyük kazanç ise, MODEF`e kendine ait bir mülkiyet kazandırılacak olması.

Şuana kadar yeni fuar merkezi ilgili duyduğum en mantıklı ve en karlı görüş şahsen  işadamı Abdullah Ezim`den geldi.  Bunun dışında daha karlı ve mantıklı bir fikri olan varsa içinde tutmasın söylesin, bizde kamuoyu ile paylaşalım.