www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


ÇARESİZLİK


         16 yıldır iktidarda bulunan AKP iktidarı için yolun sonu göründü.Baskın seçim kararı alınmasında en büyük etkenlerden birisi de, İKTİDARIN ÇARESİZLİK İÇİNE DÜŞMESİDİR.Artık sorunlara çözüm üretemiyorlar.Bu nedenle IMF Uluslar arası Para Fonu ile masaya oturmak zorunda kaldılar.

 

       Bilindiği gibi Körfez Sermayesi artık Türkiye´ye gelmiyor. Dış Politikada yaşanan sorunlar ekonomiyi de etkilemiş durumda. Türkiye ekonomisi İthalata dayalı bir büyüme içinde olduğundan, sürekli döviz ihtiyacı artıyor. Her yıl verilen  70-80 milyar USD dış ticaret açığına bağlı olarak verilen 30-40 milyar USD Cari açık sürekli döviz ihtiyacını arttırıyor. Bunun için Hazine sürekli tahvil ihraç ediyor. Yani borçlanıyor.Geçtiğimiz yıllarda yurtdışından ve özellikle Körfez Ülkelerinden sıcak para girişi ile bu açıklar kapanıyordu.Ancak son birkaç yıldır, Suudi Arabistan ve Müttefikleri ile yaşanan sıkıntılar, Fırat Kalkanı ve Afrin Operasyonları Yurtdışından Sıcak Para girişini durdurdu.Bu nedenle Faiz oranları da yükselişe geçti.

 

       İşte bu sıkıntıyı aşmak için AKP Hükümeti yönünü tekrar Batı Sermayesi´ne çevirdi. Batı Sermayesi´nin Türkiye´ye yönelebilmesi için IMF ile tekrar masaya oturmak gerekiyor.Çünkü Batı sermayesi ancak IMF´nin vereceği olumlu raporlar sonucunda hareket eder.

 

       IMF ise her yıl  düzenli olarak hazırladığı raporun sonuncunda, Türkiye ekonomisi için olumsuz sinyaller verdi ve bazı tavsiyelerde bulundu.Türkiye Batı Sermayesini çekebilmek için bu tavsiyeler uymak zorunda kalacak.Aslında bunun işaretlerini görüyoruz.

 

        IMF´nın sunduğu tavsiyeler, 657´nin kaldırılması tüm Memurların sözleşmeli hale getirilmesi, mevcut Memur maaşlarının yüzde 20 düşürülmesi, Kamu Binalarının satılması, Askeri operasyonların durdurulması ve Çözüm sürecinin yeniden başlatılması gibi öneriler.

 

        Başbakan 657´nin kaldırılmasını seçim taahhüdü olarak, seçim meydanlarında söylemeye başladı.

Seçimlerden sonra AKP devam ederse muhtemelen IMF ile tekrar masaya oturacak ve memur maaşlarını yüzde 20 indirecek.Devletin Bekası meselesi olunca hiç kimse ses çıkaramayacak.

 

      Baskın seçim kararı alınmadan kısa bir süre önce,11 Nisan Çarşamba günü AKP Grup Başkanvekili Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız ve İçişleri Eski Bakanı Efran Ala, İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Democratic Progress Institute´da (DPI) bir dizi temaslarda bulundu. Bu kuruluş İngiltere Derin Devleti´ne bağlı bir kuruluştur. Burada Çözüm Süreci tekrar başlatılması süreci konuşuldu.

 

      Şimdi Cumhurbaşkanı İngiltere´ye gidiyor. Seçimlerden sonrası için planlara son noktayı koyacaklar.Sağır Sultan bile duydu,ama Bahçeli bu gelişmeleri duymuyor.Ya da duymamazlıktan geliyor.

 

      Maalesef Tarih tekerrür edecek, Osmanlı´nın son dönemlerinde İngilizlerin tahrikleri ile Özerklik nasıl gündeme geldiyse, seçimlerden sonra yine İngiltere´nin teşvik ve tahrikleri ile Güneydoğu Anadolu´da özerklik talepleri gündeme gelecek.2004 yılında TBMM´de kanunlaştırılan 4867 ve 4868 sayılı İKİZ YASALAR´a dayanarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nde Referandum talepleri başlayacak. Çünkü bu kanunlara göre, teröre bulaşmadan özerklik talepleri suç değil.2006 yılında çıkarılan ?Petrol Kanunu?da EYALET SİSTEMİNE göre düzenlenmiş durumda. Petrolün çıkarıldığı İL ÖZEL İDARESİ´ne pay veriliyor.Halbuki Türkiye Üniter bir devlet. Bütün yer altı, yerüstü kaynakların geliri Hazineye aktarılması gerekirken, öyle değil.

      Kuzey Irak´taki referandumu IRAK DEVLETİ tanımadı, çünkü IRAK ANAYASASI´nda ve yasalarında ikiz yasalar benzeri kanunlar yok. Ancak Türkiye,  ?Self Determinasyon? olarak adlandırılan bu bölünme yasalarını kabul ettiği ve kendi kanunlarının arasına koyduğu için bu referandumu yaptıracaktır ve güvenliği sağlayacaktır.

 

      Maalesef Türkiye´yi bu çaresizlik içinde bırakan AKP, ?Yavuz Hırsız Ev sahibini bastırır? misali bu çaresizliğin sebebini muhalefete yüklemeye çalışıyor.

 

      İktidar bugüne kadar yapmış olduğu yanlışlardan vazgeçmiyor, tam aksine bunları savunuyor. İthalat ve inşaata dayalı ekonomik modele devam ederek, Uluslar arası tefecilerden bulduğu yüksek faizli borç parayı toprağa gömmeye devam edecek. İthalat artmaya devam edecek.

 

     16 yıldır Türkiye´yi en geniş yetkilerle yöneten AKP´nin bu ülkeye zarardan başka vereceği bir şey kalmamıştır. Değişim Şart.