www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


DAĞ FARE DOĞURDU!


 

30 Mart 2014 yılında yapılan yerel seçimlerinin ardından Bursa´nın merkez ilçesi olduk. Tabi merkez ilçe olmak demek Osmangazi ve Yıldırım gibi, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin hizmetlerinden doyasıya faydalanmak demek.

Ancak seçimlerin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen, henüz Bursa´nın nimetlerinden faydalanabilmiş değiliz.

Şuana kadar ?vay be helal olsun´ dediğimiz bir tane numene hizmet yok, Bursa´dan İnegöl´e gelen.

Bir tek yılan hikâyesine dönen ve uzun zamandır avutulduğumuz sarı otobüs hikâyesivar ki, o da dün nihayet resmiyet kazanmış.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren BURULAŞ´a ait sarı otobüsler, Bursa İnegöl arası hizmet vermeye başlayacakmış.

Ancak açıklanan bilet fiyatları hiçte cazip değil. İnegöl seyahat ile Bursa´ya yapılan yolculuğun ücreti 8 lira iken, sarı otobüs ile yapılacak yolculuğun ücreti 6,5 lira olarak belirlenmiş. Arada 1,5 liralık fark var. Ancak İnegöl Seyahatle oturarak yaptığımız yolculuğu, sarı otobüste 45 kilometre ayakta yapma durumu var. Yine valiziniz varsa nereye kocayacaksınız, o da ayrı bir sıkıntı. Hele birde yollarda dur kalk olacaksa ki olur, çekilmez?

Kısacası dağ fare doğurmuş   

*******************************************

ASGARİ ÜCRETE ZAM!

1 Kasım seçimlerinde her partinin asgari ücretlilere yönelik vaatleri oldu. Kimisi 1500, kimi 1400, kimi de 1300 lira vereceğini taahhüt etti.

Seçimi 1300 lira vaat eden AK Parti kazandı ve nasipse 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren asgari ücret 1300 TL olacak.

Olacak olmasına da, bu yükün altından asgari ücreti verecek olan işveren nasıl kalkacak, orası meçhul.

İşveren 1 Ocak sonrasını şimdiden düşünmeye başladı bile. Ekonomistler asgari ücretin artmasıyla birlikte, iğneden ipliğe zam olacağını ve enflasyonun yeniden çift rakamlı hanelere çıkacağını iddia ediyor.

Aslında hükümetle işverenin asgari ücret konusunda gerilmesine hiç gerek yok.  Asgari ücrete hiç zam yapmadan, hatta uzun süre zam yapmadan asgari ücretliyi mutlu etmek mümkün.

Nasıl mı? Tabi ki insanoğlunun temel ihtiyacı olan bazı kalemlerdeki zorunlu vergileri kaldırarak.

Mesela elektrik, su, ısınma, barınma, temel gıdalarda (ekmek, çay, peynir, yumurta, süt, giyim vs.) KDV´yi ve saçma sapan vergileri kaldırarak asgari ücrete zam yapmadan da alım gücünü ikiye katlamak mümkün.