www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


DOĞU TÜRKİSTAN´DA ÇİN ZULMÜ


Doğu Türkistan´da Çin zulmü artarak devam ediyor. Çin Komünist Partisi tarafından tek parti rejimi ile yönetilen Çin, kurulduğu 1949 yılından beri zulümle yönetilmektedir.

Zalim Çin yönetimi, Yaklaşık 40 milyon Uygur Türk´lerine akla hayale gelmedik işkenceleri reva görmektedir. Komünist rejimlerle yönetilen ülkelerde, özgür basın olmadığından ve sosyal medya araçları da özgürce kullanılamadığından ne olup bittiğinden maalesef dünyanın haberi olmuyor.

2018 Aralık ayında; Uluslararası Af Örgütü, Çin´in Sincan Uygur Özerk Bölgesi´nde kurulan ?Aşırılıkla Mücadele Merkezleri´nde 1 milyona yakın Uygur´un keyfi olarak tutulduğunu öne sürdü. Af Örgütü, kamplarda tutulan Uygurların akıbetleri hakkında Çin hükümetinden açıklama yapmasını talep etti.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Çin´in dışında yaşayan ve Sincan bölgesindeki yakınları hala kayıp olan 100´ün üzerinde kişinin yanı sıra, Sincan´daki gözaltı kamplarında işkenceye uğrayan kişilerle görüşmeler gerçekleştirdi               ve bir rapor yayınladı.

Rapora göre Aşırılıkla Mücadele Düzenlemesi´nin kabul edildiği Mart 2017´den bu yana, Sincan bölgesinde kamplara kapatılan ve çoğunluğu Müslüman olan etnik grupların sayısı hızla artıyor. Düzenlemeye göre ?normal? olmayan sakal bırakmak, peçe veya başörtüsü takmak, namaz kılmak, oruç tutmak, alkol almamak ya da İslam veya Uygur kültürüyle ilgili kitaplar veya yazılar bulundurmak da dahil olmak üzere, dini veya kültürel aidiyetin açık veya hatta özel alanda sergilenmesi ?aşırılık? olarak değerlendiriliyor.

ZULÜM ´STRIKE HARD´ KAMPANYALARIYLA BAŞLADI... Doğu Türkistan´ın batısında bulunan kamplarda 1 milyon civarında Müslüman hapis tutuluyor. 1990 yılının ortalarında Çin hükümeti tarafından başlatılan ?Strike Hard? (sert vuruş) kampanyaları, Sincan bölgesinde yaşayan insanlara zulmedilmesine yasal bir zemin hazırlamıştı.                11 Eylül 2001´de Dünya Ticaret Merkezi´ne yapılan saldırı sonrasında da Çin hükümeti, ?terörizme karşı küresel mücadele´ye destek bahanesiyle, Uygurların ülkede faaliyet gösteren insan hakları örgütlerini ?terörist gruplar´ olarak yaftalamıştı.Sonuç olarak Çin hükümeti, Müslümanlara haksız yere, terörist muamelesi yapıyor.      

 İbadetlerini engelleme, saatini Pekin´in belirlediği resmi saat diliminin dışında Urumçi zamanına göre ayarlamak,ödev yapmak için özel sanal ağ kullanmak,Müslümanların yoğun yaşadığı ülkelere seyahat etmek, yabancı ülkelere göç etmek ve hatta bunun planını yapmak,sakal bırakmak, mevlüt yapmak gibi en doğal insan hakları engellenmekte ve bunları yapanlara terörist muamelesi yapılmaktadır.Son zamanlarda her Uygur Türk´ünün evine bir Çin´li erkek koyma zulmü başlatılmıştır.

Bundan daha acı olan, iktidar ve menfaat uğruna bu zulümlere Müslüman Ülkelerin ve toplulukların sessiz kalmasıdır.Yine Türk vatandaşı bazı solcuların da Çin zulmüne destek olduklarını görüyoruz.

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip 22 ülke, imzaladıkları ortak bir bildiriyle Çin´in kuzey batısındaki 

Sincan Uygur Özerk Bölgesi´nde (Doğu Türkistan) yer alan toplama kamplarındaki zorla alıkoyma ve Müslümanlara ve azınlıklara yönelik hak ihlallerinin bir an önce son bulması için Pekin yönetimine çağrıda bulundu.Ancak bu ülkelerin için hiçbir İslâm Ülkesi ve Türk Cumhuriyeti yok.

Maalesef; Türkiye Cumhuriyeti yönetimi de sessiz kalarak Çin zulmüne destek olmaktadır. İYİ Parti Milletvekili Aydın Adnan Sezgin´in Doğu Türkistan´daki Çin zulmünün araştırılması için verdiği soru öneresi AKP´nin ?ret´, MHP´nin ?çekimser´ oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Genel Başkanı ve Saadet Partisi Milletvekilleri Doğu Türkistan konusunda Basın Açıklamaları ile kamuoyu oluşturmak için çalıştıklarını görüyoruz.Bunun dışında maalesef İktidarla ters düşmemek adına STK´larımızda da güçlü bir ses çıkmıyor.

Yine yakın zamanda  2 çocuk annesi 30 yaşında dul bir kadın olan ?Zinnetgül Tursun, Türkiye tarafından sınır dışı edildi ve Tacik değil ve Tacikistan pasaportu da taşımadığı halde Tacikistan´a verildi.Oradan da Çin´e teslim edildi.

Adım başı idam cezasının uygulandığı bir ülkeye bile bile bir kadın nasıl gönderilir?

2017 yılında, İstanbul TEM ekipleri İstanbul Zeytinburnu´nda operasyon düzenledi. Operasyonda 11 çocuk 7´si kadın ve 1´i yaşlı 21 Doğu Türkistanlıyı gözaltına aldı. Karakola götürülenlerin çoğunluğunun Pasaportlu ve Türkiye´de oturma izni olan ikameti olan Doğu Türkistan´lılar sınır dışı edilmiştir.

ABD´nin Çin´le savaşında tarafsız kalmak adına, komünist Çin Yönetimine pasif destek olanları uyarmak isterim.

?Haksızlık karşısında susanları dilsiz şeytan? olarak bildiren Peygamberimiz´in Bir Hadis-i Şerif´i ile bitirmek istiyorum. "Kim bir zalime zulmünde yardım ederse, Allah zalimi Yardım edene musallat eder" (Suyutî, Camiu´s-Sağir,).