www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


EĞİTİM DE ROTASYON ŞART

EĞİTİM DE ROTASYON ŞART


 

Makam, mevki, şan ve şöhret öylesine tatlı ve vazgeçilmez ünvanları ki, kim bunlardan birini elde etse, bir daha bırakmak istemiyor. Bu ünvanları eline geçirenler imkân bulsalar, ölünceye kadar devam edecekler. Hatta öldükten sonra kabrinin türbeye çevrilmesini isteyenler bile çıkabilir.

Tabi bu ünvanları seçilerek elde edenlere çok fazla söyleyecek sözüm yok, ama atamayla yıllarca aynı pozisyonda tutulanlara aklım ve mantığım almıyor.

Aslında bir insanın yıllarca aynı mevki ve makamda oturması, hem kendisine, hem görev yaptığı kuruma, hem de şehrine istemeyerekte olsa zarar veriyor.

Mesela İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, yaklaşık 10 yıldır eğitim camiasının en tepesinde görev yapan bir isim.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 2003 yılında atanan Baştürk, 2007 yılına kadar bu hizmeti vekâleten yürüttü. Son 6 yıldır da asaleten yürütüyor.

Baştürk’ün görev yaptığı 10 yıla dönüp bakıldığında, 4 kaymakam, 2 milletvekili, iki belediye başkanı eskitmiş. Ama kendisi hala görevde!

Baştürk’ün döneminde birçok okul ve derslik, iktidar ve hayırsever işadamlarının vasıtası ile İnegöl’e kazandırıldı. Yine bu dönemde iktidar eliyle bazı okulların eksiklikleri giderildi, teknolojileri yenilendi.

Ancak eğitim sahasında yapılanlardan çok yapılmayanlara bakmak gerekiyor. Okul müdürlerinin, öğretmenlerin, öğrencilerin ya da velilerin yaşadığı sıkıntılar, benim için eğitim başarısının kıstasıdır.

Bugün okullarda baş gösteren hizmetli sorunu, okulların temel ihtiyaçlarının nasıl giderileceği, müdür ve öğretmen atamaları, kayıt döneminde yaşanan sorunlar ve öğrencilerin okul dışındaki kontrolsüzlüğü eğitim camiasının başını çektiği sıkıntılardır.

Mesela muhafazakârlığı ile bilinen ilçemizde ergenlik çağına girmiş lise öğrencilerinin kızlı-erkekli aynı sıralarda oturtulması asla kabul edilemez. Bu uygulamayı yapan okul idarecileri ya da öğretmenler mutlak suretle uyarılmalıdır.

Okul önlerinde yaşanan kargaşa, kavga ya da adli olayların önlenmesi adına da bu güne kadar çok ciddi bir adım atılmadı. Okullar bölgesi için önerilen kampüs projesi, mutlaka hayata geçirilmelidir.

Okulların temel ihtiyaçlarının karşılanması için okul aile birliklerinin kapı kapı dolaşmaları, okul bahçelerinde gözleme, mantı, pasta börek vs. satması, eğitim camiasına yakışmayan görüntülerdir. Okulların ihtiyaçları eğitim camiasına yakışır ortak projeler üretilerek giderilmelidir.

Eğitim kurumlarında bu zamana kadar sorun hep başörtüsü olmuştu. Ama asıl sorun başörtüsü değil,  kız öğrencilerin dizleri üzerine çekerek adeta minileştirdiği eteklerdir. Bu konuda okul idarecileri mutlaka uyarılmalıdır.

Tüm okullarda mutlak suretle namaz kılmak için bir oda tahsis edilmeli, özellikle namaz vakitlerine denk gelen teneffüslerin süresi uzun tutulmalıdır. 

Sözün özü; eğitim camiasının yeni projelere, akıllara ve ön görülere ihtiyacı vardır. Mevcut idarecilerin, siyasetçi ağzıyla iş yapmaları, sürekli tribünlere oynamaları ve var olan sorunları çözmede yetersiz kaldığı herkesçe malumdur. Temennimiz rotasyonun bir an önce gerçekleşmesinden yanadır.