www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT


  Son günlerin en önemli gündemlerinden biri şüphesiz, EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu. Aslında emekliliği hak etmiş, ancak 1999 yılında çıkarılan bir kanunla; emeklilik için ödenmesi gereken prim günlerini tamamladığı halde kanunla getirilen yaş sınırına takılan vatandaşlarımızı kapsıyor.

 

Genel bir hukuk kuralı vardır.Çıkarılan kanunlar geriye şamil olmaz, geriye uygulanmaz. Devlete güven duygusunu sağlamak ve bunu korumak için vatandaş, yürürlükteki hukuk sistemi ve hukuk kuralları yoluyla kazandıkları hakların korunacağına ve sahip oldukları hakların kesintiye uğramadan sürekli kullanılabilir halde bulunacağına inanmalıdır. Aksi takdirde, toplumda hukuka güvenin sağlanması mümkün olmayacaktır.Devlette devamlılık esastır.Bir Hükümetin verdiği hakların, başka bir hükümet tarafından gasp edildiğini gören vatandaş artık Devletine de güvenmez hale gelir.

 

        Maç oynanırken kural değiştirilmez. Kanun çıkarılmadan evvel; kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl prim ödeme zorunluluğunu yerine getirenler emekli olabiliyordu.Ancak çıkarılan kanunla getirilen yaş sınırı bu prim gün sayılarını doldurmuş olanları mağdur etti.O zaman bunlara iş verin.İş yok.45-50 yaşını dolduran kimseye iş vermiyorlar.Özel sektör de, kamuda iş vermiyor.Çünkü zaten işsizlik patlamış durumda.

 

        Yine bu EYT mağdurları erken emeklilik istemiyor.Kazanılmış haklarını istiyorlar.Bunun için Dernek kurmaları da en doğal haklarıdır.Silah alıp dağa mı çıksınlar.Meşru yollarla haklarını arıyorlar.     

Cumhurbaşkanı ise Mağdurlara ?Fırsatçılar Türedi? diyor.Fırsatçılar türedi ancak, bunlar EYT´liler değil. Gerçek Fırsatçılar sizin etrafına kümelenmiş durumda. Etrafınıza bakın göreceksiniz.

 

      1999 yılında çıkarılan bir kanunla, bu tarihten önce sigortalı olanların yaşa takılmadan emekli olabilme hakları gasp edilmiştir.Çünkü sigortalı oldukları tarihte bu hakları vardı.Çıkarılan kanun 1999´dan sonra ilk defa sigortalı olanlar için uygulanabilir.Bu kanun çıkarıldıktan sonra sigortalı olanlar bunu bilerek sigortalı olarak çalışmaya başladıklarından, belki devlete güvensizlik oluşmaz.Ancak yine de anılan yasa ?Mezarda Emeklilik Yasası? olarak bilinmektedir.

 

       EYT Emeklilikte yaşa Takılanlara hak ettikleri emeklilik verilse bu dünyanın sonunu getirmez.Mevcut Bütçeye yaklaşık % 2 ek yük getirmektedir.Bu durum Türkiye Cumhuriyeti´ni batırmaz.Yaklaşık 700 bin kişi mağdur edilmiş durumda.Bunların bütçeye maliyeti yaklaşık yıllık 10-12  milyar TL.Bütçeden yılda 117 milyar TL. FAİZ ödediğiniz dikkate alındığında bu rakam devede kulak bile değil. Beştepe´deki Sarayın Maliyeti SAYIŞTAY RAPORU´na göre 2017 yılında Yıllık 658 milyon 240 bin 289TL Maalesef Hükümetin zihniyeti sakat.Tefecilere, bankalara gelince  kepçeyle veriyor.Vatandaşa gelince vermemek için elinden geleni yapıyor.

 

     Süper Ligde oynayan futbolculardan alınan vergi % 15. Normal vatandaştan alınan vergi ise % 35

      3065 sayılı KDV Kanununun(17/4-g) maddesi uyarınca, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye´de kurulu borsalarda işlem görecek nitelikteki kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci);

 

- Borsada işlem görmek üzere ithali,- Borsaya teslimi,- Borsa üyeleri arasında borsa içinde el değiştirmesi,

- İlgili mevzuatına göre borsaya bildirilmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesi,

KDV´den istisna olup, bu işlemlerde KDV hesaplanmayacaktır.

 

  Mevcut çarpıklıklar o kadar çok ki; sadece birkaç tanesini paylaştım. Adalet ve Kalkınma Partisi bu ülkeyi yönetemiyor. Adalet de kalmadı, Kalkınma da kalmadı. Muhtemelen ilk fırsatta kendileri de kalmayacak.